Ειδήσεις

Δημοσιεύματα στην Γερμανία, αντιδράσεις από πράκτορες στην Ελλάδα για την συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF)

Νέα προβλήματα προκύπτουν στην πολυαναμενόμενη έναρξη της εφετινής τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, καθώς η θέσπιση την τελευταία στιγμή, της υποχρεωτικής συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF), από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, δημιουργεί θέματα, ενώ για μια ακόμη φορά, η προετοιμασία που έχει γίνει, αποδεικνύεται ανεπαρκής.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εμφανίστηκαν αρνητικά δημοσιεύματα στην Γερμανία, από την οποία η Ελλάδα αναμένει τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών στην φάση αυτή, ενώ και οι τουριστικοί πράκτορες εμφανίζονται ανρητικοί κυρίως για την έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και για την θέσπιση της δήλωσης αυτής, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Σημειώνεται ότι το ίδιο μέτρο έχει θεσπίσει και η Κύπρος, πλην όμως οι σχετικές ανακοινώσεις και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών, έγινε στις 3 Ιουνίου, γεγονός που επέτρεψε την ομαλή αποδοχή του από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημέρωσε το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 και ήδη ισχύει έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, και η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF), από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα.

Ειδικότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/ υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες.

Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.Όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τους τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.

Ο Ν. Χαρδαλιάς

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επισκέφθηκε τα 18 αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού, προκειμένου να συντονίσει όλες τις διαδικασίες ασφαλούς έναρξης λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Αρχές.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης έναρξης των πτήσεων εξωτερικού προς το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός επισκέφθηκε και συντόνισε τις προετοιμασίες που ήδη γίνονται στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ επίσης είχε και συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΑ, Φορείς Διαχείρισης Αεροδρομίων, Στελέχη των ΕΔ, της ΕΛΑΣ και του ΠΣ), για τον καλύτερο συντονισμό της εφαρμογής των μέτρων και πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας των αεροδρομίων.

Σημειώνεται ότι για όλα τα αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν την 1η Ιουλίου, την ευθύνη θα έχει η ΓΓΠΠ και θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του ΠΣ και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ, για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid-19 στους επιβάτες που αναμένονται από πτήσεις του εξωτερικού.

Δημοσιεύματα

Πιο αναλυτικά, η μεγαλύτερη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε χθεσινό της ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να παρακολουθεί ποιος θα έρθει στη χώρα από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, με περίπλοκες διαδικτυακές διαδικασίες εγγραφής και έγκρισης. Η διαδικασία είναι πιθανό να αποτρέψει τους ηλικιωμένους τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα που δεν είναι εξοικειωμένοι με υπολογιστές και smartphones. Ωστόσο, και οι επαγγελματίες του τουρισμού που πρέπει να κλείσουν πτήση σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιβαρύνονται. Ένα ακόμη μειονέκτημα: Ο ιστότοπος travel.gov.gr , στον οποίο πρέπει να γίνει η εγγραφή, είναι διαθέσιμος μόνο στα Αγγλικά. Σημειώνεται ότι η διαδικασία δεν ισχύει για τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, ενώ η Γερμανία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Από την 1η Ιουλίου, η Ελλάδα θα ανοίξει ξανά τα περιφερειακά και νησιωτικά αεροδρόμια της για διεθνή κίνηση. Θα πρέπει να είναι μια δυναμική επανεκκίνηση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε στις Κυκλάδες στη Σαντορίνη πριν από δύο εβδομάδες για να ανακοινώσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης με φόντο ένα γραφικό ηλιοβασίλεμα: «Η Ελλάδα ξανανοίγει». Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τονίσει το κλίμα εμπιστοσύνης. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μάλλον δυσάρεστη για τους ταξιδιώτες: οι ταξιδιωτικοί κανόνες δεν είναι χαλαροί, αλλά αυστηροί – και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι πράκτορες

Από την πλευρά τους και οι τουριστικοί πράκτορες, εκφράζουν προβληματισμό για την ρύθμιση αυτή. Ο γνωστός τουριστικός πράκτορας κ. Κάρολος Ατσαλάκης, απέστειλε την επιστολή που ακολουθεί, στην Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης:

«Κάθε μέρα επιφυλάσσει δυστυχώς και μια καινούργια εκπληξη…

Έχετε καμία επίσημη πληροφόρηση για το παρακάτω και τα bar code (!) που θα βάλουμε στα προϊόντα/πελάτες μας που θα υποδεχθούμε από 01/07;;!!

Και κατ’αρχήν, που και ποιος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα ελέγχει αν έχει συμπληρωθεί η φόρμα PLF που ζητείται.

Θα γίνουν σημεία ελέγχου και ουρές αντίστοιχα με διαβατηρίων; Φανταστείτε την εικόνα στο αεροδρόμιο…

Κανείς συνεργάτης ή πελάτης μας δεν γνωρίζει τι πραγματικά τον περιμένει την 01.07!

Η όλη διαδικασία που ετοιμάζεται, για την οποία δεν έχουμε την παράμικρη επίσημη ενημέρωση, 3 μέρες πριν τις πρώτες αφίξεις!, παραπέμπει μόνο σε εικόνες στρατιωτικού καθεστώτος!

Δεν συζητάω καν αν το κατά πόσον είναι νόμιμη βάση ευρωπαϊκού δικαίου αυτή η υποχρεωτική διαδικασία και τις νομικές συνέπειες και για εμάς σαν τουριστικά γραφεία για την έλλειψη πληροφόρησης προς τους πελάτες μας σε περίπτωση αγωγής.

Επίσης, τι θα γίνει σε περίπτωση άρνησης κάποιου να υποβληθεί στο τεστ;

Θα υποχρεώνεται; Θα συλλαμβάνεται; Θα απελαύνεται;!

Αν δεν κάνω λάθος, είμαστε η μόνη χώρα από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς που προβλέπει τέτοιες παράλογες διαδικασίες.

Φανταστείτε την οικογένεια που μετά από τόσους μήνες εγκλεισμού και ταλαιπωρίας, θα καταφέρει επιτέλους να ταξιδέψει, και στο αεροδρόμιο θα επιλεγεί η μητέρα για έλεγχο από καποιους στρατιωτικούς γιατρούς, και στη συνέχεια θα υποχρεώνεται σε εγκλεισμό στο δωμάτιο στη χώρα που επέλεξε για διακοπές!

Φανταστείτε επίσης το στιγματισμό της μπροστά στην οικογένεια της, στους υπόλοιπους πελάτες, στο ξενοδοχείο που θα μείνει…

Θα έπρεπε πολύ απλά, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, να ισχύουν όλα ή κάποια από τα παρακάτω:

  • να υπάρχει διευρυμένη λίστα ευρωπαϊκών χωρών από τις οποίες επιτρέπεται ελεύθερα η άφιξη
  • να είναι απόλυτα ξεκάθαρα και ανακοινώσιμα ο τρόπος και τα κριτήρια ελέγχου για τις υπόλοιπες χώρες
  • να γίνεται πολύ εύκολα αποδεκτό αρνητικό τεστ που θα φέρουν μαζί τους οι πελάτες και που θα έχουν πραγματοποιήσει αυτοβούλως
  • Να γίνεται ευρέως θερμομέτρηση στο αεροδρόμιο

plfΣυγνώμη για τον τόνο μου, αλλά είμαι οργισμένος! Νομίζω ότι αυτοί που αποφασίζουν δεν έχουν καταλάβει ποιο είναι το διακύβευμα και ποιες οι συνέπειες των ασυλλόγιστων ενεργειών τους!

Γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται άμεσα παρέμβαση στις αρμόδιες αρχές.
Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αλλάζουν/ανακαλούν μια απόφαση τους τον τελευταίο καιρό».

Notio Aigaio και Sterea Ellada…

Ένα άλο σημαντικό θέμα, πέραν του γεγονότος ότι το υλικό είναι μόνο στα αγγλικά, είναι ότι όταν στην φόρμα οι τουρίστες πρέπει να δηλώσουν την διεύθυνση τελικού προορισμού, οι επιλογές της Περιφέρειας είναι στην ελληνική ονομασία της Περιφέρειας, με λατινικούς χαρακτήρες. Κάποιος που ταξιδεύει για Ρόδο, πρέπει να επιλέξει NOTIO AΙGAIO. Πως θα  το ξέρει ο τουρίστας όμως αυτό; Και αντίστοιχα, STEREA ELLADA, KENTRIKI MACEDONIA, κ.λπ..

Πηγή: money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου