Ειδήσεις

Μοιρασμένη η τουριστική κίνηση στα αεροδρόμια

Ανάμικτη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η επιβατική κίνηση στα βασικά αεροδρόμια της χώρας, την ώρα που τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, καταγράφηκε οριακή μείωση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Ειδικότερα, οι αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν τον Μάιο ήταν μειωμένες 4 χιλ. (-0.2%) σε σχέση με τον Μάιο του 2018, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 2,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Όμως η εικόνα διαφοροποιείται μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (+9,7% / + 53 χιλ. επιβάτες) και των περιφερειακών αεροδρομίων (-3,1% / – 57 χιλ. επιβάτες).

Οι επιχειρηματίες του χώρου έβλεπαν ήδη, όπως είχε πρόσφατα μεταδώσει το Capital.gr, τη μείωση στις κρατήσεις για ξενοδοχεία, αποδίδοντας μεταξύ άλλων την πτώση στο υψηλό ανταγωνισμό με την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Στο πεντάμηνο, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο, καταγράφηκαν 4,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 6,1%/+278 χιλ. επιβάτες. “Ατμομηχανή” αυτής της αύξησης, όπως αναφέρεται, ήταν το αεροδρόμιο της Αθήνας (+14,4% / +250 χιλ.), ενώ η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν οριακή (+1%).

Η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες διαφορές καταγράφηκε στο Ηράκλειο (-7,2%/-31 χιλ.) και η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στη Σάμο κατά-19,7%/-4χιλ. επιβάτες.  Αντίθετα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές (+9,7%/+53 χιλ.) ενώ στη Μύκονο καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά 16,3%/+22 χιλ.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια  παρουσίασαν μείωση -3,1%, όπως  προαναφέρθηκε, καταγράφοντας 1,8εκατ.  διεθνείς  αεροπορικές  αφίξεις. Η μείωση αυτή αποτυπώνεται έντονα στην πλειονότητα των γεωγραφικών ενοτήτων. Στα Δωδεκάνησα καταγράφεται μείωση 5,2%, στην Κρήτη κατά 6,4% και στα Ιόνια Νησιά κατά 1,4% διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Αντίθετα, στις Κυκλάδες οι επιβάτες αυξήθηκαν κατά 6,5% και στην Πελοπόννησο κατά 11,7%.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, η Αθήνα καταγράφει αύξηση 14,4%, η Θεσσαλονίκη 13,7% και τα περιφερειακά αεροδρόμια 1%/+28 χιλ.  Αύξηση καταγράφεται σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες, με εξαίρεση τον προορισμό της Κρήτης. Στην Κρήτη καταγράφεται μείωση 5,8%/-51χιλ. επιβάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago που υπάρχουν στο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, τον Μάιο η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική. Η γερμανική αγορά διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε η αγορά της Ιταλίας. Στην τέταρτη θέση υποχώρησε η γαλλική αγορά ενώ στην πέμπτη θέση διατηρήθηκε η αμερικάνικη αγορά.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις επίσης, μείωση παρουσιάζουν οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι τιμές των ξενοδοχείων σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Οι μειώσεις των τιμών των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκούς ανταγωνιστικούς προορισμούς αποτελούν, όπως εξηγεί το Ινστιτούτο, ενδείξεις μειωμένης ζήτησης από τις ευρωπαϊκές αγορές για τους μεσογειακούς προορισμούς, εκτός της Τουρκίας. Παρόμοια ένδειξη αποτελεί και η παρατηρούμενη μείωση στις αεροπορικές αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάιο, όπου η εισερχόμενη αεροπορική κίνηση είναι κατ’ εξοχήν από τις ευρωπαϊκές αγορές.

πηγή capital.gr

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου