ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χ. Κόκκινος: «Εμείς είμαστε το καινούργιο και μας ανήκει το αύριο»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κόκκινος Χάρης

“Η περι­φε­ρειακή παρά­ταξη «ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» είναι η μονα­δική αυτο­διοι­κη­τική παρά­ταξη που κατέ­θεσε και γνω­στο­ποί­ησε πρό­γραμμα με ρεα­λι­στι­κές και εφαρ­μό­σι­μες προ­τά­σεις. Είμαστε έτοιμοι και ανα­λαμ­βά­νουμε την ευθύνη της ανά­πτυ­ξης: στον του­ρι­σμό, τη συγκοι­νω­νία, το περι­βάλ­λον, τον πολι­τι­σμό, τον πρω­το­γενή τομέα, τον αθλη­τι­σμό και την κοι­νω­νική μέριμνα”.

Αυτό υπο­γραμ­μί­ζει, σε συνέ­ντευξή του στη «δ», ο υπο­ψή­φιος χωρικός αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Δωδ/σου με την παρά­ταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» κ. Χαρ. Κόκ­κι­νος με αφορμή τις εκλογές της 18ης Μαΐου.

«Το ψηφο­δέλ­τιο μας συν­δυά­ζει την πείρα και την πυρά, δηλαδή, την εμπει­ρία και την ανα­νέ­ωση. Έχουμε τις γνώσεις και σε όποιο μετε­ρίζι έχουμε περάσει οι προ­σπά­θειές μας στέ­φθη­καν με επι­τυ­χία. Αυτό απο­τε­λεί την εγγύηση για το αύριο. Εμείς είμαστε το και­νού­ριο και μας ανήκει το αύριο. Σας θυμίζω ότι το αύριο ανήκει σε αυτούς που το προ­ε­τοι­μά­ζουν», δηλώνει ο κ. Χαρά­λα­μπος Κόκ­κι­νος και προ­σθέ­τει πως η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να παίξει και πάλι πρω­τα­γω­νι­στικό ρόλο, να προ­ω­θή­σει την ανά­πτυξη και την ανάταση στα νησιά μας.

«Ο Καζαν­τζά­κης είχε πει «αγάπα τις ευθύνες σου». Εμείς αγαπάμε και ανα­λαμ­βά­νουμε τις ευθύνες. Μεγάλες ευθύνες και βαρύ φορτίο ανα­λαμ­βά­νει ο αυρια­νός περι­φε­ρειάρ­χης Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, η ταπει­νό­τητά μου και το σύνολο του συν­δυα­σμού μας. Στις δύσκο­λες ώρες που περνάει η κοι­νω­νία μας, στις άδικες μνη­μο­νια­κές πολι­τι­κές που διέ­σπα­σαν και ταλαι­πω­ρούν τον κοι­νω­νικό ιστό, εμείς οφεί­λουμε να δώσουμε ελπίδα και ανα­κού­φιση», δηλώνει ο κ. Χ. Κόκ­κι­νος.

Η συνέ­ντευξη του κ. Χαρά­λα­μπου Κόκ­κι­νου, ανα­λυ­τικά:

• Ανέ­βη­καν αρκετά οι τόνοι στη διάρ­κεια της προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου. Ποια ζητή­ματα ήταν εκείνα που έχρηζαν απα­ντή­σεων προ­κει­μέ­νου να μην απα­ξιω­θεί ο αγώνας;

Η απερ­χό­μενη περι­φε­ρειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου και ο κ. Μαχαι­ρί­δης – κατά την προ­σφιλή τους μέθοδο – απέ­φυ­γαν να απα­ντή­σουν στις δεκάδες παρα­τη­ρή­σεις και στην τεκ­μη­ριω­μένη κριτική μας. Εμείς μιλή­σαμε με όρους πολι­τι­κούς και προ­σκη­νίου και αυτοί επέ­λε­ξαν να το βάλουν στα πόδια, να γίνουν «λαγοί», να μην ανα­λά­βουν ευθύνες και να μείνουν στο παρα­σκή­νιο. Δεν απά­ντη­σαν:

• Για τα ημιτελή έργα στην εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου

• Γιατί δεν ξεκί­νη­σαν το έργο στη γέφυρα της Κρε­μα­στής

• Γιατί χάθηκαν πολύ­τι­μοι δια­θέ­σι­μοι πόροι από τα συγ­χρη­μα­το­δο­τού­μενα προ­γράμ­ματα

• Γιατί αυξή­θηκε η φτώχεια και η ανεργία στο Νότιο Αιγαίο

• Ποιο είναι το πρό­γραμμά τους; Τι θα κάνουν, δηλαδή, τα επόμενα πέντε (5) χρόνια, αυτά που δεν έκαναν τριάντα (30) ολό­κληρα χρόνια;

Αντί συγκε­κρι­μέ­νων απα­ντή­σεων επι­χεί­ρη­σαν να επεν­δύ­σουν στον ψίθυρο, στη λασπο­λο­γία και στο διχασμό. Δυστυ­χώς, τους γύρισε «μπού­με­ρανγκ». Είναι πολ­λα­πλώς εκτε­θει­μέ­νοι και το ξέρουν καλά……..

• Ποια ήταν τα αιτή­ματα των πολιτών και ποια ήταν τα ζητή­ματα που σας έθεσαν σε Δωδε­κά­νησα και Κυκλά­δες;

Οι πολίτες ζητούν καλύ­τε­ρες συν­θή­κες ζωής. Να υπάρ­χουν έργα υπο­δο­μής που θα βελ­τιώ­σουν τη ζωή τους, να έχουν πρό­σβαση στα δημόσια και κοι­νω­νικά αγαθά (υγεία, παιδεία, πρόνοια, μετα­φο­ρές). Να περιο­ρι­στεί η φτώχεια και η ανεργία. Να υπάρχει κοι­νω­νική και ανα­πτυ­ξιακή συνοχή στα νησιά μας. Δυστυ­χώς, όμως, η τριετία Μαχαι­ρίδη στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν μια χαμένη τριετία για τους Δωδε­κα­νή­σιους και τους Κυκλα­δί­τες. Καλ­λιερ­γή­θηκε ισο­πε­δω­τική ισότητα, επι­βλή­θηκε «σιωπή» και τα δίκαια αιτή­ματα των νησιω­τών μας δεν διεκ­δι­κή­θη­καν ποτέ από την απερ­χό­μενη και κου­ρα­σμένη περι­φε­ρειακή αρχή. Χάσαμε το τραίνο της ανά­πτυ­ξης και, βέβαια, υπο­βαθ­μί­στηκε η ζωή μας. Το έχω πει και το ξαναλέω: η παρά­ταξη Μαχαι­ρίδη είχε πλε­ό­να­σμα στις δημό­σιες σχέσεις και έλλειμμα σε ουσια­στικό έργο.

• Θεω­ρείτε πως υπήρξαν προ­σπά­θειες από την απερ­χό­μενη περι­φε­ρειακή αρχή προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξουν λύσεις στα προ­βλή­ματα και να φθάσει η ανά­πτυξη σε όλα τα νησιά;

Οι σοβαρές και απο­τε­λε­σμα­τι­κές προ­σπά­θειες από την απερ­χό­μενη περι­φε­ρειακή αρχή ήταν ελά­χι­στες και απο­σπα­σμα­τι­κές. Γι’ αυτό απέτυχε να μετα­φέ­ρει την ανά­πτυξη σε όλα τα νησιά. Απέτυχε να περιο­ρί­σει τη φτώχεια και την ανεργία. Αγνόησε τις βασικές στρα­τη­γι­κές που δίνουν λύσεις. Δεν υλο­ποί­ησε μεγάλα έργα και με «μπα­λώ­ματα» και «μερε­μέ­τια», μετα­φέ­ρο­ντας συγ­χρό­νως – όταν δεν τους βόλευαν – αλλού τις ευθύνες επι­χεί­ρησε να εμφα­νί­σει μια ψεύτικη εικόνα για το Νότιο Αιγαίο. Κάποτε ήμασταν ουραγοί στους δείκτες ανερ­γίας, σήμερα δυστυ­χώς κάνουμε «πρω­τα­θλη­τι­σμό».

Πριν λίγα χρόνια ο πλη­θυ­σμός του Νοτίου Αιγαίου αυξα­νό­ταν, σήμερα μειώ­νε­ται γιατί φεύγει ο κόσμος και αναζητά αλλού την τύχη του.

• Ειδικά για τον τομέα της Υγείας που «πονάει» του νησιώ­τες τι προ­τί­θε­ται να κάνει η παρά­ταξή σας ώστε να μειω­θούν οι ελλεί­ψεις και οι πολίτες να μην αισθά­νο­νται πως έχουν μείνει στο έλεος του Θεού;

Πρώτα απ’ όλα θα διεκ­δι­κή­σουμε τις αρμο­διό­τη­τες που όριζε αρχικά ο Καλ­λι­κρά­της για τις περι­φέ­ρειες και στη συνέ­χεια τις συγκέ­ντρω­σαν στο κεντρικό κράτος. Οργα­νω­μένα και μεθο­δικά, εμπνέ­ο­ντας τη συλ­λο­γική προ­σπά­θεια και ευθύνη θα διεκ­δι­κή­σουμε από την κυβέρ­νηση αλλά και από κάθε κυβέρ­νηση το δικαί­ωμα των νησιω­τών μας να έχουν πρό­σβαση στην υγεία. Η εται­ρεία της Περι­φέ­ρειας «Γαληνός» θα ανα­πτύ­ξει τις πρω­το­βου­λίες που δεν υλο­ποι­ή­θη­καν από τη διοί­κηση Μαχαι­ρίδη. Δυστυ­χώς, η απερ­χό­μενη περι­φε­ρειακή αρχή μετέ­τρεψε σε παλιο­σί­δερα το πλοίο «ΔΕΛΦΙΝΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» που πρό­σφερε υπη­ρε­σίες υγείας στους νησιώ­τες μας, ενώ θα έπρεπε να το συντη­ρή­σει και να είχαμε και ένα δεύτερο για τις Κυκλά­δες….

• Ποιες είναι οι προ­τά­σεις για το χει­ρι­σμό των ευρω­παϊ­κών προ­γραμ­μά­των όπως το ΕΣΠΑ 2 και άλλα προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξουν ορατά απο­τε­λέ­σματα στα νησιά σε ό,τι αφορά τις υπο­δο­μές και τις άυλες ενέρ­γειες; Γιατί ασκή­σατε δριμεία κριτική στους χει­ρι­σμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο θέμα αυτό από την περι­φε­ρειακή αρχή;

Την απραξία που παρα­τη­ρεί­ται για την προ­ε­τοι­μα­σία του ΕΣΠΑ 2 (2014-2020) θα δια­δε­χθεί η σκληρή και απο­τε­λε­σμα­τική δουλειά. Με τη βοήθεια του Θεού και του λαού, και εφόσον επι­βε­βαιω­θούν οι θετικές για εμάς δημο­σκο­πή­σεις, θα είμαστε σύντομα η νέα Περι­φε­ρειακή Αρχή. Θα δου­λέ­ψουμε σκληρά διότι έχουμε και πρό­γραμμα και όρεξη και εμπει­ρία. Έχουμε προ­χω­ρή­σει σε δια­βού­λευση με τους αυτο­διοι­κη­τι­κούς και παρα­γω­γι­κούς φορείς των νησιών μας, έχουμε σφυ­ρη­λα­τή­σει κοι­νω­νι­κές συμ­μα­χίες και θα ενερ­γο­ποι­ή­σουμε όλες τις δημιουρ­γι­κές δυνά­μεις του τόπου σε κατεύ­θυνση θετική για το Νότιο Αιγαίο. Η κριτική μου στους χει­ρι­σμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό από την απερ­χό­μενη περι­φε­ρειακή αρχή ήταν μια πράξη ευθύνης. Προ­σπα­θή­σαμε να ταρά­ξουμε τα «λιμνά­ζο­ντα νερά» αλλά δυστυ­χώς απευ­θυν­θή­καμε σε «ώτα μη ακουό­ντων».

• Πώς μπορεί να στη­ρι­χθεί ο του­ρι­σμός προ­κει­μέ­νου να απο­γειω­θούν μεν οι αφίξεις αλλά να επι­τευ­χθεί και ο στόχος της επι­μή­κυν­σης της σεζόν;

Στο σχέδιο μας Κ2 (Κέα-Καστελόριζο σε ευθεία γραμμή ανά­πτυ­ξης) προ­τεί­νουμε μια σειρά από μέτρα που θα στη­ρί­ξουν το του­ρι­στικό προϊόν της περιο­χής μας. Χρήματα από το ΕΣΠΑ 2 θα υπάρ­χουν. Εάν συν­θέ­σουμε τις προ­τά­σεις των φορέων, με το δεδο­μένο ότι θα είμαστε εμείς η νέα Περι­φε­ρειακή Αρχή, αντι­λαμ­βά­νε­ται κανείς ότι θα έρθουν καλύ­τε­ρες ημέρες. Η ενερ­γο­ποί­ηση και­νο­τό­μων δράσεων, η αξιο­ποί­ηση των νέων τεχνο­λο­γιών και – το κυριό­τερο – η κοι­νω­νική συμ­φω­νία και συμ­μα­χία που θα έχουμε με τους φορείς του του­ρι­σμού εγγυώ­νται την επι­τυ­χία μας. Ήδη στην προ­ε­κλο­γική περίοδο έχουμε δει τους φορείς του του­ρι­σμού και έχουμε συμ­φω­νή­σει για κοινή πορεία, κοινές και απο­τε­λε­σμα­τι­κές δράσεις.

• Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Δωδε­κα­νή­σιοι και οι Κυκλα­δί­τες θα πρέπει να δώσουν ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στην παρά­ταξη το «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» ;

Η περι­φε­ρειακή παρά­ταξη «ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» είναι η μονα­δική αυτο­διοι­κη­τική παρά­ταξη που κατέ­θεσε και γνω­στο­ποί­ησε πρό­γραμμα με ρεα­λι­στι­κές και εφαρ­μό­σι­μες προ­τά­σεις. Είμαστε έτοιμοι και ανα­λαμ­βά­νουμε την ευθύνη της ανά­πτυ­ξης: στον του­ρι­σμό, τη συγκοι­νω­νία, το περι­βάλ­λον, τον πολι­τι­σμό, τον πρω­το­γενή τομέα, τον αθλη­τι­σμό και την κοι­νω­νική μέριμνα. Δια­θέ­τουμε ανθρώ­πινο δυνα­μικό που θέλει να προ­σφέ­ρει με ανι­διο­τέ­λεια και επι­τυ­χία στα κοινά. Το ψηφο­δέλ­τιό μας συν­δυά­ζει την πείρα και την πυρά, δηλαδή, την εμπει­ρία και την ανα­νέ­ωση. Έχουμε τις γνώσεις και σε όποιο μετε­ρίζι έχουμε περάσει οι προ­σπά­θειές μας στέ­φθη­καν με επι­τυ­χία. Αυτό απο­τε­λεί την εγγύηση για το αύριο. Εμείς είμαστε το και­νού­ριο και μας ανήκει το αύριο. Σας θυμίζω ότι το αύριο ανήκει σε αυτούς που το προ­ε­τοι­μά­ζουν.

• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει ενόψει των εκλογών για τη λει­τουρ­γία της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς ο κ. Γιώργος Χατζη­μάρ­κος σας έδωσε ήδη ψήφο εμπι­στο­σύ­νης με την τοπο­θέ­τησή σας στη θέση του χωρικού αντι­πε­ρι­φε­ρειάρχη γεγονός που προ­κά­λεσε αντι­δρά­σεις στε­λε­χών της παρά­τα­ξης «Νέα Εποχή»;

Ο Καζαν­τζά­κης είχε πει «αγάπα τις ευθύνες σου». Εμείς αγαπάμε και ανα­λαμ­βά­νουμε τις ευθύνες. Μεγάλες ευθύνες και βαρύ φορτίο ανα­λαμ­βά­νει ο αυρια­νός Περι­φε­ρειάρ­χης Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, η ταπει­νό­τητά μου και το σύνολο του συν­δυα­σμού μας. Στις δύσκο­λες ώρες που περνάει η κοι­νω­νία μας, στις άδικες μνη­μο­νια­κές πολι­τι­κές που διέ­σπα­σαν και ταλαι­πω­ρούν τον κοι­νω­νικό ιστό, εμείς οφεί­λουμε να δώσουμε ελπίδα και ανα­κού­φιση. Η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να παίξει και πάλι πρω­τα­γω­νι­στικό ρόλο, να προ­ω­θή­σει την ανά­πτυξη και την ανάταση στα νησιά μας, να στεί­λουμε το μήνυμα στην κεντρική εξουσία ότι τα νησιά μας αξίζουν περισ­σό­τερα και ο πολίτης να απο­κτή­σει εμπι­στο­σύνη στην περι­φε­ρειακή αρχή και στην αυτο­διοί­κηση, που πρέπει να είναι διεκ­δι­κη­τική και απο­τε­λε­σμα­τική.

Κλεί­νο­ντας αυτή τη συνέ­ντευξη, θα ήθελα να σας ευχα­ρι­στήσω για τη φιλο­ξε­νία και να ευχα­ρι­στήσω παράλ­ληλα όλα τα στελέχη του περι­φε­ρεια­κού συν­δυα­σμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» που ακο­λού­θη­σαν εμένα και το κοι­νω­νικό αίτημα να συνερ­γα­στούμε με το Γιώργο Χατζη­μάρκο και το συν­δυα­σμό «ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ».

Tο Νότιο Αιγαίο γυρίζει σελίδα. Φεύγει το παλιό κι έρχεται το και­νού­ριο. Δίνουμε τέλος στην παρακμή και την οπι­σθο­δρό­μηση και ατε­νί­ζουμε το μέλλον με ελπίδα και δημιουρ­γία.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.