Ρεπορτάζ

Γ. Σούρλας: «Κατέρρευσε και χρεοκόπησε το πολιτικό σύστημα»

Παρουσιάστηκε στη Ρόδο, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, το βιβλίο του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα, που φέρει τον τίτλο «Για ένα νέο Πολιτικό Σύστημα».

Σε ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε πως οι επερχόμενες εκλογές θα πρέπει να γίνουν αφετηρία για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος, που έχει πτωχεύσει, εξαιτίας των σκανδάλων και της διαφθοράς.

«Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός και δύσκολος. Θα πρέπει όμως να λειτουργήσουμε με αίσθημα ευθύνης. Να κάνουμε το σωστό αν πιστεύουμε στον τόπο και στο μέλλον που θα πρέπει να έχει», τόνισε ο κ. Σούρλας.

Ο κ. Σούρλας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να εκλέγεται από το λαό και γιατί ο εκάστοτε βουλευτής, που κατέχει θέση υπουργού, θα πρέπει να εγκαταλείπει την έδρα του.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μεγάλες ρωγμές στο πολιτικό σύστημα που έχει καταρρεύσει έγιναν με το σκάνδαλο Κοσκωτά.
Ο κ. Σούρλας αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά υπογραμμίζοντας πως αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα.

«Κατέρρευσε και χρεοκόπησε το πολιτικό σύστημα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να οικοδομήσουμε νέο πολιτικό σύστημα. Ήρθε η ώρα να δούμε τους λόγους που φθάσαμε έως εδώ για να θεραπεύσουμε πλήρως την κατάσταση.

Αιτία είναι η διαφθορά, η διαπλοκή και η εκμετάλλευση θέσεων εξουσίας είτε πολιτικών ή υπηρεσιακών παραγόντων για ίδιον όφελος», τόνισε ο κ. Γ. Σούρλας και πρόσθεσε πως είναι πολλοί εκείνοι που ευθύνονται για την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος.

«Περισσότερη ευθύνη έχουν οι πολιτικοί. Θεωρώ μεγάλο βάρος αυτό το νόμο περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86). Δεν είχα περισσότερες δυνατότητες για να αντιδράσω περισσότερο. Σημαντικό για μένα στοιχείο είναι το «πόθεν έσχες». Η συζήτηση για αυτό ξεκίνησε πριν από 82 χρόνια. Εχουν περάσει 50 χρόνια και έχουν γίνει 21 νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι ο πλέον διάτρητος και απαράδεκτος. Δεν μπορούν οι ελέγχοντες να είναι και ελεγχόμενοι», τόνισε ο κ. Σούρλας και πρόσθεσε πως η κρίση του πολιτικού συστήματος άρχισε 14 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση όταν έκανε την εμφάνιση το «φαινόμενο Κοσκωτά».

«Αντέδρασα τότε και με την ερώτηση που έκανα στη Βουλή δεν μου μιλούσε κανείς από τη ΝΔ εκτός από τον αείμνηστο Γ. Κεφαλογιάννη. Θεωρήθηκε πως προκάλεσα μεγάλη ζημιά στην παράταξη και στην Ελλάδα. Πίστευα πως κάτι θα γίνει», δήλωσε ο κ. Σούρλας, που αναφέρθηκε και στη νομοθετική εξουσία που θα πρέπει να έχουν οι βουλευτές προκειμένου να ξέρουν και τι ψηφίζουν.

«Ό,τι γίνεται θα πρέπει να γίνεται φανερά προκειμένου να γνωρίζουν οι βουλευτές τι γίνεται. Δεν ήρθα εδώ για να κάνω κομματική πολιτική. Είμαι στη ΝΔ και θα τη βοηθήσω. Πρωτίστως όμως ανήκω στην παράταξη που λέγεται Ελλάδα. Αυτό έκανα από το ξεκίνημά μου. Όποιος δεν κάνει το ίδιο δεν γνωρίζει που πάει. Δεν πήγα στη Γραμματεία Διαφάνειας για να γίνω αρεστός. Πήγα για να συμβάλω στην πάταξη της διαφθοράς και στην εμπέδωση της διαφάνειας», δήλωσε ο κ. Σούρλας, που αναφέρθηκε και στην υποτίμηση της δραχμής, που έγινε το Μάρτιο του 1998 και έγινε η αιτία να κερδίσουν κάποιοι. Το ίδιο, όπως τόνισε, έγινε και με το Χρηματιστήριο Αξιών.

«Πού πήγαν τα χρήματα και ποιοι τα πήραν; Ποιοι είναι αυτοί που ήρθαν από το πουθενά και έγιναν μεγαλοσχήμονες; Με ενδιαφέρει πως έφαγαν κομμάτια της Δημοκρατίας. Τραυμάτισαν και πλήγωσαν τη Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Σούρλας και πρόσθεσε πως το πανηγύρι συνεχίστηκε και στα επόμενα χρόνια. Αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις που έκανε στη Βουλή για την απώλεια τεράστιων εσόδων από τη λαθραία διακίνηση καυσίμων.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να λειτουργήσουν εξωθεσμικά κέντρα. Να αντισταθούμε και να αντιδράσουμε. Έχουμε ανάγκη από ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα ακουμπά σε στέρεες δομές», είπε ο κ. Σούρλας.

Ο κ. Σούρλας, με αφορμή τις πληροφορίες που είχε για τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στη Ρόδο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς θα υπάρξουν κάποιοι που θα επωφεληθούν από τα «φιλετάκια», που θα δημιουργηθούν.
«Η θητεία των βουλευτών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις τρεις. Θα ήμουν ευτυχής αν είχα τελειώσει νωρίτερα την κοινοβουλευτική μου πορεία. Στον πυρήνα της προσπάθειας για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος να είναι η διαφάνεια», τόνισε ο κ. Σούρλας που μίλησε και για τη νομότυπη διαπλοκή και αθέατη απάτη. Μίλησε και για ένα άλλο βιβλίο που θα αναφέρεται σε υπουργούς και πρωθυπουργούς της χώρας, που μερίμνησαν για τα δικά τους συμφέροντα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Ν. Βενετοκλή, η αναπληρώτρια γραμματέας κ. Π. Ντόκου, ο αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο υποψήφιος χωρικός αντιπεριφεριάρχης κ. Χ. Κόκκινος, ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Σάββας Διακοσταματίου και άλλοι.

Τον κ. Σούρλα προλόγισαν ο πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Κώστας Σαρρής και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου