Τοπικές Ειδήσεις

Συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Με κύριο αντικείμενο το ‘καυτό’ ζήτημα του Τέλους Ανθεκτικότητας, πραγματοποιήθηκε χτες, η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, με τηλεδιάσκεψη. Ο πρόεδρος και δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, προήδρευσε κανονικά (αν και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας) ενώ συμμετείχαν πολλοί δήμαρχοι από το Νότιο Αιγαίο.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το 1ο θέμα: Λήψη απόφασης για την διεκδίκηση από τους Δήμους και την απόδοση σε αυτούς του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (άρθρο 30 του ν. 5073/2023) το οποίο εισηγήθηκε ο κ. Δημήτριος Λιανός, δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και αντιπρόεδρος Δ.Σ. Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου.
Τοποθετούμενος ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, επεσήμανε τα εξής:
«Μιλάμε για την επιβολή ενός ‘τέλους’ και αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ανταποδοτικότητα. Πρέπει να διεκδικήσουμε οπωσδήποτε αυτά τα τέλη (που είναι φόροι) διότι επιβαρύνουν τους δήμους. Π.χ. ο μέχρι πρότινος φόρος διαμονής, που τώρα το βάφτισαν τέλος ανθεκτικότητας, θα εκπέσει σύντομα στο ΣτΕ.
Η προσπάθεια της ΠΝΑι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με σχετική απόφαση την οποία και συνυπογράφω. Ξεκαθαρίζω ότι ΔΕΝ υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τον δεύτερο βαθμό και θεωρώ, ότι πρέπει να πάμε συντονισμένα στην διεκδίκηση, ώστε να έρθουν αυτοί οι πόροι στα νησιά μας, στους δήμους και από εκεί κι έπειτα, να κάνουμε το επόμενο βήμα. Θεωρώ ότι πρέπει να φροντίσουμε να βρούμε τη νομική υποστήριξη, για να κινηθούμε ανάλογα και να προχωρήσουμε ΑΜΕΣΑ προς αυτή την κατεύθυνση για την διεκδίκηση» -λέγοντας πως απαιτείται και η νομική στήριξη και συμβουλή.
Ο κ. Γιώργος Πόκκιας πάντως, ανέφερε πως το θέμα τέθηκε και στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ όπου ο πρόεδρος κ. Λάζαρος Κυρίζογλου θα το επαναφέρει για να ληφθεί απόφαση (στην επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. και κινείται προς την ίδια κατεύθυνση).
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις δημάρχων από νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το θέμα καθώς επιβαρύνονται οι δήμοι. Ο κ. Λιανός από την πλευρά του, πρότεινε να ληφθούν αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια όλων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και να αποσταλούν προς την ΚΕΔΕ.
Οι αιρετοί τάχθηκαν αναφανδόν κατά της επιβολής του ‘Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση’ (όπως ρητώς αναφέρεται στη νομοθεσία) καθώς υπάρχουν όλες οι αρνητικές προϋποθέσεις όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η ακρίβεια και όλα τα συμπαρομαρτούντα που επιβαρύνουν τους δήμους και κατ’ επέκταση τις τοπικές κοινωνίες. «Αυτή η απόφαση που καλούμεθα να λάβουμε, είναι βαθιά πολιτική. Είναι χρέος της Πολιτείας, να παραδώσει αυτό το έσοδο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» -ανέφερε ο δήμαρχος Κω, κ. Νικηταράς, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υφίσταται καμία αντιπαράθεση με την ΠΝΑι και απαιτείται κοινή πλεύση.
Τοποθετούμενος ο κ. Αντώνης Καμπουράκης, υπογράμμισε τα εξής: «Το τέλος παρεπιδημούντων μειώθηκε αλλά προστέθηκαν άλλοι φόροι στους δήμους. Αυτό το Τέλος Ανθεκτικότητας –δεν έχει προβλεφθεί να κατευθύνεται για συγκεκριμένο σκοπό και σε κωδικό. Συμφωνώ ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στον Α’ και Β’ Βαθμό Τ.Α. Είναι καλό να εισπράττονται τέλη για την κλιματική κρίση, αλλά τα χρήματα αυτά πρέπει να είναι σαφές πού θα καταναλωθούν και αν θα πάνε στην εκάστοτε τοπική κοινωνία. Κι αυτό γιατί εμείς, δημιουργούμε μεγάλα έσοδα στην περιοχή του Ν. Αιγαίου με τον τουρισμό. Να ζητήσουμε είτε τον περιορισμό είτε την εκλογίκευση, αυτού του ‘τέλους’ με προτεραιότητα να έρθει στην Τ.Α.» -ζητώντας να απευθυνθεί (συνολικά) η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου σε νομική στήριξη.
Κλείνοντας ο κ. Κολιάδης ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση, ο Δήμος Ρόδου δεν είναι σε αντιπαράθεση με την ΠΝΑι για το συγκεκριμένο θέμα: «Νομίζω ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη: η διεκδίκηση είναι από ΕΜΑΣ. Από το σύνολο των δήμων. Το θέμα δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να το προσπαθήσουμε και να το διεκδικήσουμε. Να πάρουμε όμως και μια απόφαση για το μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε –σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε. Απαιτούμε και ζητούμε από την Πολιτεία το σύνολο του ποσού –όχι μέρος» ζητώντας να ενισχυθούν με νομική υποστήριξη αλλά και να τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
Το θέμα έγινε δεκτό ομοφώνως.
Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ  ΔΗΜΟΣΙΑΣ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΙΣ  ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ  ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στη:
Λήψη απόφασης για άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά των διατάξεων του Ν. 5092/2024 ΦΕΚ Α΄33/4-3-2024) «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» το οποίο εισηγήθηκε ο κ. Δημήτριος Λιανός, δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και αντιπρόεδρος Δ.Σ. Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου.
Ο ίδιος, πρότεινε να ανατεθεί από την ΠΕΔ σε ένα νομικό γραφείο να ερευνήσει το θέμα με προϋπόθεση, να προστατευθούν όλα τα νησιά.
Σημειώνεται πως λόγω συνταξιοδότησης του νομικού συμβούλου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, θα προταθεί να δοθεί ανάθεση κατά περίπτωση μέχρι να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης νέου με τις διαδικασίες του δημοσίου τομέα.
Το θέμα έγινε δεκτό, επίσης ομοφώνως.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου