Συνεντεύξεις

Ευ. Μανδρακός : «Ο Δήμος Ρόδου αναζητεί και άλλες πηγές εσόδων»

«Γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας για την προσαρμογή του προγράμματος στα νέα δεδομένα με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για τις δράσεις του δήμου χωρίς να επιβαρυνθούν οι συμπολίτες με νέα τέλη, σε μια δύσκολη συγκυριακά εποχή με την κρίση, που έχει ρημάξει τους πάντες σ’ αυτόν τον τόπο».
Στον μεγάλο αγώνα που γίνεται από τη δημοτική αρχή για να καλυφθούν οι απώλειες που δημιούργησε στα έσοδα του Δήμου η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός.
«Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου είναι ένα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν στη λογική της αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων από την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ. Μέσα στην λέξη αξιοποίηση συμπεριλαμβάνονται πολλές συναφείς δράσεις.Υπάρχουν σχέδια και γίνεται και η σχετική διεργασία για την άντληση εσόδων και από άλλες πηγές», δηλώνει ο κ. Ευάγγελος  Μανδρακός.
Ο κ. Μανδρακός αναφέρεται και στην απομάκρυνση των τσιγγάνων από την περιοχή «Κορακόνερο» καθώς και σε άλλα ζωτικής σημασίας θέματα.
«Αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της παρούσας δημοτικής αρχής ότι το πρόβλημα με τον καταυλισμό των τσιγγάνων στο «Κορακόνερο» θα λυθεί φέτος. Το πολιτικό κόστος είναι αναμενόμενο όμως το όφελος για την κοινωνία της Ρόδου και για τον τουρισμό μας θα είναι πολύ μεγάλο και συνεπώς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό το θέμα», δηλώνει ο κ.  Μανδρακός.

Η συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Μανδρακού, αναλυτικά:
• Η απόφαση του δικαστηρίου για τις εκλογές ήταν σαφής. Τώρα η δημοτική αρχή μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες;
Έχω πει και παλιότερα και εμμένω σ’ αυτήν την άποψη ότι υπάρχουν πολλές αστοχίες στην διαδικασία των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση με πρώτη και καλύτερη την απόσταση από τις εκλογές που έγιναν το  Μάιο μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από την νέα δημοτική αρχή που έγινε τον Σεπτέμβριο (3 μήνες μετά) έως την κατάρτιση των ψηφοδελτίων με την πληθώρα των υποψηφίων ανά δημοτική ενότητα που προκάλεσαν άλλωστε και τις ενστάσεις, όπως επίσης και την καθυστέρηση στην εκδίκαση των ενστάσεων. Σοβαρές δυσλειτουργίες, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια στις επόμενες εκλογές. Εγώ θα επαναλάβω κατά λέξη αυτό που είπε και ο δήμαρχος μετά την έκδοση της απόφασης, «τώρα ξεκινάμε» με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς καμία εκκρεμότητα στον ορίζοντα. Μόνο που έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, όχι όμως με δική μας ευθύνη. Άλλοι ευθύνονται γι’ αυτό δυστυχώς!

• Η κατάργηση του δημοτικού φόρου έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στον Δήμο. Θα καταφέρει η δημοτική αρχή να ξεπεράσει τον σκόπελο χωρίς να τεθεί ο Δήμος σε επιτήρηση και χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες;
Έζησα από κοντά την αγωνία τόσο του δημάρχου, όσο και του αντιδημάρχου επί των οικονομικών, του αγαπητού μου Γιάννη Περδίκη, να αντιμετωπίσουν αυτήν την πλήρη ανατροπή και τις συνέπειές της  στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2015 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Το δραματικότερο δε είναι, ότι ούτε οι συμπολίτες μας έχουν συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συνεπάγεται για την πορεία του Δήμου η κατάργηση του δημοτικού φόρου. Κατά την γνώμη μου ΚΑΝΕΝΑΣ Ροδίτης, που νοιάζεται για την πορεία του τόπου μας, δεν πρέπει να αισθάνεται χαρούμενος με αυτή την εξέλιξη. Γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας για την προσαρμογή του προγράμματος στα νέα δεδομένα με όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες για τις δράσεις του δήμου χωρίς να επιβαρυνθούν οι συμπολίτες με νέα τέλη, σε μια δύσκολη συγκυριακά εποχή με την κρίση που έχει ρημάξει τους πάντες σ’ αυτόν τον τόπο. Διατηρώ όμως την αισιοδοξία μου και εκφράζω την εμπιστοσύνη μου τόσο στον δήμαρχο όσο και στους αντιδημάρχους ότι θα μπορέσουν να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές στη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

• Πιστεύετε πως ήρθε η ώρα όχι μόνο να τεθούν οι βάσεις αλλά να προχωρήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να σταθεροποιηθούν τα έσοδα;
Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου είναι ένα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν στη λογική της αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων από την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ. Μέσα στην λέξη αξιοποίηση συμπεριλαμβάνονται πολλές συναφείς δράσεις, όπως η είσπραξη καθυστερούμενων ενοικίων, η στέγαση  ή  η μεταστέγαση διαφόρων υπηρεσιών  ή δομών του δήμου η εξοικονόμηση χρημάτων από την ενοικίαση κτηρίων κλπ. Είναι ένας στόχος άμεσης προτεραιότητας που έχουμε βάλει, έχει ξεκινήσει ήδη από την πρώτη μέρα της νέας δημοτικής αρχής και υπάρχει εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος με αυτό το αντικείμενο, ο κ. Δήμος Μουτάφης, που είναι και νομικός. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Να επισημάνω όμως ότι αυτή η αξιοποίηση, όπως την ονομάσαμε, θα αναπληρώσει ένα μικρό μόνο μέρος από τα απολεσθέντα έσοδα. Υπάρχουν σχέδια και γίνεται και η σχετική διεργασία για την άντληση εσόδων και από άλλες πηγές και γνωρίζω  ότι σύντομα θα υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις από τον Δήμαρχο.
• Ένα από τα πολύ δύσκολα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή είναι και αυτό που αφορά την μεταφορά των τσιγγάνων. Πιστεύετε ότι θα ληφθεί η σωστή απόφαση χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος που μπορεί να υπάρξει;
Τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί μιας και η μαρίνα θα λειτουργήσει στις επόμενες εβδομάδες και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου πρέπει να ξεκινήσει. Επιπλέον υπάρχει και ευρωπαϊκή οδηγία και συνεπακόλουθη δέσμευση της χώρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προσωρινή μετεγκατάσταση των τσιγγάνων αρχικά και υπάρχουν και ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενσωμάτωση των Ρομ στην κοινωνία σε επόμενη φάση. Είναι επίσης γνωστό ότι κάθε καλοκαίρι έρχονται καραβάνια με τσιγγάνους  από την Αθήνα, που επιδίδονται στην επαιτεία, διασκορπισμένοι σε όλη την πόλη με μωρά στην αγκαλιά ή μικρά σκυλάκια καθώς και μικρά παιδάκια που παίζουν μουσική. Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες αυτής της απαράδεκτης εικόνας που ζούμε κάθε καλοκαίρι εδώ και χρόνια στο νησί μας. Είμαι σε θέση να σας ενημερώσω ότι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα  θα υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το θέμα. Είναι σε εξέλιξη διεργασίες οι οποίες μόλις τελειώσουν θα έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της παρούσας δημοτικής αρχής ότι το πρόβλημα με τον καταυλισμό των τσιγγάνων στο «Κορακόνερο» θα λυθεί φέτος. Το πολιτικό κόστος είναι αναμενόμενο όμως το όφελος για την κοινωνία της Ρόδου και για τον τουρισμό μας θα είναι πολύ μεγάλο και συνεπώς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό το θέμα.
• Κάνοντας μια μικρή αποτίμηση της μέχρι τώρα θητείας σας, σε ποια σημεία θα στεκόσασταν; Σας ικανοποιεί η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ή υπάρχουν ζητήματα που σας ανησυχούν;
Το δημοτικό συμβούλιο είναι για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Οπωσδήποτε σε αυτούς τους 6 μήνες περίπου έχω κάνει αρκετά λάθη. Λάθη που οφείλονται αφενός στην απειρία μου και αφετέρου στην καλή μου διάθεση απέναντι σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους μου και στους αρχηγούς των παρατάξεων τους οποίους γνωρίζω και εκτιμώ πολύ πριν τις εκλογές. Όμως η θέση του προέδρου είναι πολύ απαιτητική και πρέπει να στέκεται κανείς πάνω από προσωπικές φιλίες. Ακούω πάντοτε την κριτική που μου ασκείται και πιστεύω ότι έχω περιορίσει αρκετά τα λάθη που κάνω. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, και θα προσπαθώ συνεχώς για το καλύτερο. Βλέποντας πάντως τι γίνεται σε άλλα δημοτικά συμβούλια θέλω να πιστεύω ότι εμείς εδώ είμαστε πολύ καλύτερα. Βέβαια ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Πολύτιμη και ανεκτίμητη βοήθεια στην λειτουργία μου ως προέδρου έχω και από τις τρεις κυρίες που στελεχώνουν το γραφείο του προέδρου και στις οποίες και δημοσίως εκφράζω τις ευχαριστίες μου.

• Πώς θα πρέπει να χειριστεί τώρα η δημοτική αρχή το θέμα της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου;
Για 15 ολόκληρα χρόνια ψάχνουμε να βρούμε λύση για το θέμα. Αυτό από μόνο του αποτελεί σκάνδαλο και είναι μια τρανή απόδειξη της αδυναμίας που έχουμε να συνεννοηθούμε αλλά και της ανεπάρκειας διαχρονικά της πολιτικής και της συνδικαλιστικής ηγεσίας τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Μέχρι το 2010 (πριν την κρίση) σταθερή επιδίωξη όλων μας, και μιλάω ως γιατρός, ήταν να μεταφερθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ μαζί με τις υγειονομικές υπηρεσίες του (τα πολυιατρεία του ΙΚΑ τότε απασχολούσαν 69 ιατρούς) στο κτήριο του παλιού νοσοκομείου. Δυστυχώς για 10 χρόνια αυτό δεν έγινε. Και υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες πολλών για αυτό. Αναφέρομαι σε βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους, διοικητές και αρμόδιους υπουργούς. Είμαι πεπεισμένος ότι υπήρξαν και σκοτεινά συμφέροντα, πέραν της ανικανότητας όλων, τα οποία όμως δεν μπορώ να αποδείξω. Κοσμογονικές αλλαγές που επιβάλλουν και αναπροσαρμογή των στόχων μας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι πλέον για τις κτηριακές ανάγκες στέγασης των ενοποιημένων ασφαλιστικών ταμείων του ΕΟΠΥΥ και των ιατρείων του ΠΕΔΥ δεν χρειάζεται το σύνολο των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου αλλά ένα μόνο μέρος αυτών. Το υπόλοιπο κτήριο μπορεί να παραχωρηθεί στα δικαστήρια για να μην μείνει αναξιοποίητο. Αυτήν,  την επαναλαμβάνω, ρεαλιστική απόφαση με βάση την νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πήραμε στο δημοτικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2014 κατά πλειοψηφία. Για αυτήν την απόφαση δέχθηκα προσωπικά σκληρή κριτική, την οποία θεωρώ αβάσιμη με βάση τα πραγματικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και την προοπτική των πραγμάτων που σας περιέγραψα πριν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου