Ειδήσεις

Ο Κόνσολας για τα ασθενοφόρα στα νησιά της Δωδεκανήσου

Με άμεση παρέμβασή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολας, ζητά να κατατεθεί άμεσα νομοτεχνική βελτίωση στην υποπαράγραφο Ι.2 του πολυνομοσχεδίου που αφορά στην ένταξη στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και στη συνέχεια τη μετάταξη οδηγών ασθενοφόρων αλλά και πληρωμάτων των νοσοκομείων του ΕΣΥ στο ΕΚΑΒ.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ασθενοφόρα τα νοσοκομεία Κω, Καλύμνου και Λέρου τα οποία μπορεί να φέρουν το χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας ταυτόχρονα, αλλά δεν αποσαφηνίζεται η εξαίρεσή τους.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να υπάρξει σαφής νομοτεχνική βελτίωση που να εξαιρεί τα νοσοκομεία των νησιωτικών περιοχών που δεν διαθέτουν, ακόμα, σταθμούς του ΕΚΑΒ.

Η δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ σε Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο και Λέρο προωθείται ήδη, μετά από κοινή προσπάθεια του κ. Κόνσολα και του Προέδρου του ΕΚΑΒ, κ. Παπαγιαννίδη.

Μέχρι τότε, όμως, δεν πρέπει να υπάρξει κανένα κενό και κανένα πρόβλημα στις διακομιδές ασθενών σε αυτά τα νησιά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο κ. Κόνσολας δήλωσε:
«Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο αφήνει πολλά κενά, τα νοσοκομεία Κω, Καλύμνου και Λέρου μπορεί να είναι χαρακτηρισμένα και ως κέντρα υγείας, δεν αποσαφηνίζεται, όμως, ότι εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι οδηγοί και τα πληρώματα ασθενοφόρων αυτών των νοσοκομείων των νησιών, στα οποία δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ.

Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.
Οι διακομιδές στον αστικό χώρο και στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες στα νησιά.

Στα τρία αυτά νησιά δεν υπάρχει ΕΚΑΒ.
Αν στα τρία αυτά νησιά τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί και τα πληρώματα των ασθενοφόρων, μέχρι να μεταταγούν στο ΕΚΑΒ θα περάσει χρόνος ενός μήνα τουλάχιστον και με δεδομένο ότι σε Κω, Κάλυμνο και Λέρο εκκρεμεί η δημιουργία σταθμών.

Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι θα μείνουν χωρίς ασθενοφόρα τα νοσοκομεία αυτών των νησιών και για αυτό επιβάλλεται η νομοτεχνική βελτίωση».

Ακολουθεί η παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου προς τον Υπουργό Υγείας, που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επείγουσα:

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς:
Κύριο
Άδωνι Γεωργιάδη,
Υπουργό Υγείας

Κύριε Υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή την υποπαράγραφο Ι.2 του πολυνομοσχεδίου, που πρόκειται να ψηφιστεί αύριο και ρυθμίζει ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με προσωπικό από νοσοκομεία του ΕΣΥ και ειδικότητες οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων.

Οφείλω να σας επισημάνω ότι η ρύθμιση αυτή ενδέχεται να αφήσει χωρίς ασθενοφόρα τα νοσοκομεία τριών νησιών (Κως, Κάλυμνος, Λέρος) μια και στα συγκεκριμένα νησιά δεν υπάρχουν δομές του ΕΚΑΒ ακόμα.

Αυτό σημαίνει ότι το θέμα των διακομιδών ασθενών ή τραυματιών θα μείνει κυριολεκτικά στον αέρα, αφού αν τεθούν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί και τα πληρώματα των ασθενοφόρων, που έχουν οργανική θέση στα τρία αυτά νοσοκομεία, το κενό τους δεν θα μπορεί να καλυφθεί από κανέναν.

Φυσικά τα τρία αυτά νοσοκομεία έχουν χαρακτηριστεί και ως κέντρα υγείας, δεν αναφέρεται ρητώς, όμως, ότι θα εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα οι οδηγοί των ασθενοφόρων και τα πληρώματα που έχουν οργανική θέση σε αυτά.

Ευελπιστώ ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα της κατάστασης, των προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργηθούν και την αναγκαιότητα κατάθεσης μιας νομοτεχνικής βελτίωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου