Τοπικές Ειδήσεις

Παρελθόν στις παράνομες επενδυτικές υπηρεσίες είχε ο 54χρονος με το κατάστημα επένδυσης σε αργό πετρέλαιο στη Ρόδο

Τι προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την λειτουργία του καταστήματος στο νησί

Παρελθόν στις παράνομες επενδυτικές υπηρεσίες φαίνεται ότι είχε ο 54χρονος που κατηγορείται για απάτες ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, με θύματα πολίτες από τον επιχειρηματικό, εφοπλιστικό –και όχι μόνο- κόσμο.
Ο 54χρονος, που διατηρούσε υποκατάστημα στη Ρόδο, είχε τεθεί στο στόχαστρο της επιτροπής κεφαλαιαγοράς από τον Οκτώβριο του 2013.
Πιο αναλυτικά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο 54χρονος -μέσω εταιρείας με έδρα τη Νήσο Μαν- παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα σε χρηματοπιστωτικά μέσα, χωρίς άδεια.
Τέτοιου είδους υπηρεσίες, όπως σημειωνόταν, επισύρουν σοβαρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Του είχε επιβληθεί εξάλλου το 2014 πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ, διότι παρείχε την επενδυτική υπηρεσία της διαχείρισης χαρτοφυλακίου χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια.
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την παραπάνω ανακοίνωση, ο 54χρονος βρέθηκε υπόλογος μετά από έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για απάτες ύψους 17 εκατ. ευρώ, με τη μέθοδο της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε ως «όχημα» άλλη εταιρεία, αυτή τη φορά με έδρα τη Γλυφάδα και υποκατάστημα στη Ρόδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την εταιρεία του 54χρονου με τα πολυτελή γραφεία στη Γλυφάδα που είχε εξαπατήσει περίπου 200 επιχειρηματίες, γιατρούς με επενδύσεις στον χώρο των πετρελαιοειδών είχαν ελέγξει στην τελευταία δεκαετία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και το ΣΔΟΕ, ενώ υπήρχε και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του το 2021 από την Επιτροπή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Εντούτοις δεν είχε περιοριστεί η δραστηριότητά του και ο ίδιος είχε προχωρήσει σε άνοιγμα νέων γραφείων και σε νέα επενδυτική δραστηριότητα.
Είχε αποδώσει δε στην ΕΛ.ΑΣ. «υπερβολικό ζήλο να τον κατηγορήσει αναιτιολόγητα». Κι αυτό ενώ οι απώλειες των πελατών του υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 60 εκατ. ευρώ.
Ο 54χρονος, που έπαιζε με τις τιμές του μπρεντ και του αργού στην επονομαζόμενη «εξισορροπητική κερδοσκοπία», φαίνεται στην τελευταία 15ετία να αναφέρει στους πελάτες του ότι είναι μόνιμοι κάτοχοι μιας μεγάλης ποσότητας βαρελιών πετρελαίου (ο αριθμός των βαρελιών εξαρτάτο από τα χρήματα που δίνονταν) που βρίσκονταν σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με απόδοση των συναλλαγών της τάξης του 10%-15% ετησίως, με άμεση απόδοση των κερδών κ.λπ.
Ύστερα από ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (φαίνεται να ανακάλυψε ότι το γραφείο του δεν είχε σχετική άδεια κι επιβλήθηκε μικρό πρόστιμο) μετέφερε τα γραφεία του στη Σκωτία.
Στις αρχές του 2021 έστειλε επιστολή στους άτυχους πελάτες του, όπου μνημόνευε ότι θα υπάρξει δυσπραγία στις συναλλαγές του.
Με διαδοχικές επικλήσεις της επιδημίας, της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και «προβληματικών επενδύσεων» στο Κατάρ.
Όταν προσφάτως απεγνωσμένοι πελάτες τού ζήτησαν να τους επιστρέψει το 7%-8% του αρχικού κεφαλαίου τους, εκείνος φέρεται να αρνήθηκε.
Από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έπειτα από συστηματική και μεθοδική προανακριτική έρευνα, εξιχνιάσθηκαν 71 περιπτώσεις απάτης με την οικονομική ζημία σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων να ανέρχεται σε 7.778.710,26 ευρώ και 9.131.099,41 δολαρίων Η.Π.Α.

 

Οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος της Ρόδου
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ο 61χρονος υπάλληλος του 54χρονου στο υποκατάστημα της Ρόδου και η 53χρονη σύζυγός του φέρονται να είναι και οι ίδιοι θύματά του.
Πιο συγκεκριμένα ο 61χρονος και η σύζυγός του, με καταγωγή από τη Δράμα, είναι κάτοικοι Ρόδου και είχαν ρόλο πωλητή στο υποκατάστημα της ελληνικής εταιρείας του 54χρονου, όπου είχαν πολλούς πελάτες από τον κύκλο τους.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης ο 61χρονος περιέγραψε τη γνωριμία του με τον 54χρονο. Κατέθεσε ότι, η γνωριμία του με τον 54χρονο έγινε τον Αύγουστο του έτους 2014 , μέσω του συζύγου της αδελφής του.
Η συνεργασία του με την εταιρεία του 54χρονου άρχισε τον Νοέμβριο του έτους 2014, με συνδικαιούχο τη σύζυγό του και αφορούσε επένδυση εγγυημένου κεφαλαίου (arbitrage), διάρκειας 1-2 ετών και στη συνέχεια επανατοποθέτηση (ROLLOVER), πλην μερικών ρευστοποιήσεων ιδίων κεφαλαίων για έκτακτες υποχρεώσεις, με απόδοση 9,125% μέχρι και το τέλος του έτους 2016 και από το έτος 2017 μέχρι και τον Ιανουάριο του έτους 2020 με απόδση 10,95%.
Τον Ιανουάριο του έτους 2020, μετά από παρότρυνση του 54χρονου και μιας υπαλλήλου του, ο 61χρονος επένδυσε σε spot αγορά, με διαφορετικές αποδόσεις κάθε φορά.
Παράλληλα, o 61χρονος κατόπιν διάφορων συναντήσεων τα έτη 2014, 2015 και 2016 με τον 54χρονο (δεξίωση της εταιρείας στο ξενοδοχείο HILTON, πολυτελές εστιατόριο, κλπ) και πεισθείς ότι πρόκειται για καταρτισμένο επιχειρηματία, δέχθηκε την πρότασή του να αναλάβει τη δημιουργία του υποκαταστήματος της εταιρείας στο νησί της Ρόδου, για το οποίο ο 54χρονος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον από το έτος 2015.
Το υποκατάστημα με έδρα επί της οδού Αλ. Παπαδιαμάντη άρχισε να λειτουργεί την 01-10-2016 μέχρι και 13-06-2021 (λόγω αδυναμίας κάλυψης υποχρεώσεων), με υπαλλήλους γραφείου τον 61χρονο και την σύζυγό του, με ικανοποιητικό μισθό και μηνιαία BONUS (μέχρι την 01-05-2021, ενώ ακολούθησε επίσχεση εργασίας από πλευράς των δύο υπαλλήλων την 01-09-2021 και 24-10-2021, αντίστοιχα), υπό την επίβλεψη της υπεύθυνης προσωπικού και λειτουργίας.
Τον Μάρτιο του έτους 2017, ο 54χρονος με μια υπάλληλό του (με την οποία διατηρούσε στενή σχέση) επισκέφθηκε το υποκατάστημα της Ρόδου, με σκοπό την πραγματοποίηση συναντήσεων με υποψήφιους πελάτες.
Ο 54χρονος προέβη σε παρουσίαση του προϊόντος, με απόδοση 9% περίπου, ετησίως, διαβεβαιώνοντας για εξασφαλισμένα κεφάλαια, καθώς η αγορά προϊόντος GAS OIL ήταν ασφαλισμένη, δεδομένου ότι η εταιρεία του 54χρονου πλήρωνε ασφάλιστρα σε κάθε αγορά, ώστε σε περίπτωση πτώσης της τιμής του πετρελαίου να μην υφίσταται κίνδυνος για τα επενδυμένα κεφάλαια, τονίζοντας ότι η εταιρεία του ήταν εμπορική και όχι επενδυτική, ώστε να επηρεάζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ισχυριζόταν δε ό,τι θεματοφύλακας και τριτεγγυητής της εταιρείας του ήταν η ασφαλιστική εταιρεία, ενώ η διαπραγμάτευση πραγματοποιούνταν μέσα από τον λογαριασμό Σκωτσέζικης εταιρείας τηρούμενη στην ασφαλιστική.


Καθ’ υπόδειξη του 54χρονου, ο 61χρονος έπρεπε να αναζητήσει πελάτες από τον κύκλο του σε Ρόδο και Δράμα (τόπος καταγωγής του) εστιάζοντας σε μικρό αριθμό πελατών με διαθέσιμα κεφάλαια και μεγαλύτερη ρευστότητα (όπως ξενοδόχους), με πρόθεση τη μακροπρόθεσμη παραμονή τους στην επένδυση.
Ο 61χρονος ζήτησε την ποινική δίωξη του 54χρονου και των τυχόν συνεργών του που θα προκύψουν από την έρευνα των αρχών, καθώς και παράσταση προς υποστήριξη κατηγορίας ως δικαιούμενος χρηματικής ικανοποίησης για την οικονομική, ηθική και ψυχική βλάβη, που υπέστη (ο ίδιος και η οικογένειά του) από την σε βάρος του εξαπάτηση, η οποία διεπράχθη – κατ’ εξακολούθηση – από το έτος 2014 και εντεύθεν στη Ρόδο και στην Αθήνα.
Η προκληθείσα οικονομική ζημία σε βάρος του (από κοινού με τη σύζυγό του) ανέρχεται σε ποσό ύψους 582.330 ευρώ και 522.669,60 δολαρίων Η.Π.Α. (συμπεριλαμβανομένων των μη εισπραχθέντων αποδόσεων, λόγω επανατοποθέτησης).

Την 22α Φεβρουαρίου 2022, εξετάστηκε ενόρκως από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και η 53χρονη σύζυγός του υπό την ιδιότητα της υπαλλήλου του υποκαταστήματος της εταιρείας του στη Ρόδο, αλλά και του πελάτη – επενδυτή, καθώς τυγχάνει συνδικαιούχος με το σύζυγό της σε «επενδυτικές συναλλαγές», αρχικά στην εταιρεία για την οποία είχε παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στη συνέχεια στην νέα με καταβληθέντα κεφάλαια προερχόμενα από οικονομίες.
Η 53χρονη επιβεβαίωσε όσα κατέθεσε ο σύζυγός της, τονίζοντας ότι από την 29-01-2021 μέχρι σήμερα ο 54χρονος συνεχίζει να χρησιμοποιεί ψευδείς ισχυρισμούς, παρά την εξαπάτησή τους.
Επιπρόσθετα, η 53χρονη κατέθεσε ότι, τυγχάνει συνδικαιούχος με την μητέρα της σε «επενδυτικές συναλλαγές» στη Spot αγορά φορτίου GAS OIL, κατόπιν Σύμβασης, με καταβληθέν αρχικό κεφάλαιο ύψους 235.370,33 ευρώ.
Το εν λόγω κεφάλαιο προήλθε από μεταφορά, λόγω της σύμβασης της μητέρας της και του αδελφού της σε επένδυση με ίδια κεφάλαια του αδελφού της, ο οποίος απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2019.
Η τελευταία δημιουργηθείσα απαίτηση (προκληθείσα οικονομική ζημία) πλέον των μισθωμάτων (μετά των εισπραχθέντων αποδόσεων, λόγω επανατοποθέτησης) ανέρχεται σε ποσό ύψους 517.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου