Ειδήσεις

ΠΙΣ: Παράνομη δράση ΜΚΟ με παροχή ιατρικών υπηρεσιών

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας

Την άμεση λήψη μέτρων από το υπουργείο Υγείας, αλλά και από κάθε άλλο συναρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να σταματήσει «η παράνομη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς καμία νομιμότητα», ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με επιστολή του στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. 

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ επισημαίνει στην επιστολή του ότι «τα τελευταία έτη παρατηρούμε την ανεξέλεγκτη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κάθε μορφής και προέλευσης στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην χώρα μας».

Προσθέτει ότι πολλές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο, «άλλοτε προσλαμβάνουν (με υψηλότατες αμοιβές) γιατρούς και άλλοτε υπόσχονται προοπτική “εργασιακής εμπειρίας” και απόκτησης “επαγγελματικών δικαιωμάτων” σε γιατρούς τρίτων χωρών προκειμένου να παράσχουν αυτοί δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες τους, εντός του ελληνικού εδάφους. Οι ίδιες, όμως, οι ΜΚΟ, χρηματοδοτούνται αδρά και γι’ αυτή τους τη δράση, κυρίως από την ΕΕ αλλά και μέσω “δωρεών”».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ «η κατάσταση αυτή πλέον είναι ανεξέλεγκτη και αποτελεί υγειονομική βόμβα στα θεμέλιά του συστήματος υγείας, προσβάλλει βάναυσα τους επαγγελματίες γιατρούς που έχουν νομίμως εγγραφεί στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και παρέχουν τις υπηρεσίες τους, συντηρεί την εισφοροδιαφυγή/φοροδιαφυγή (αφού οι εργαζόμενοι γιατροί συνήθως προέρχονται από το εξωτερικό, πληρώνονται στο εξωτερικό, παρότι εργάζονται στην Ελλάδα και δεν καταβάλλουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας) και επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες με επιπλέον έξοδα».

Ο ΠΙΣ εξηγεί ότι αρχικώς και λόγω της οξύτητας του προβλήματος, υπήρξε κατανόηση και ανοχή στη μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών εντός της ελληνικής Επικρατείας. Σήμερα όμως, τονίζει, πρόκειται για παγιωμένη κατάσταση και «επιχειρηματική δραστηριότητα» και δεν «προτίθεται να μείνει άπραγος στην κατάσταση αυτή». Αναφέρει ότι θα εκδώσει οδηγίες προς τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, προκειμένου να προβούν σε ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα για κάθε μη νομίμως αδειοδοτημένη ιατρική πράξη. Συνεπώς, εάν κάποια ΜΚΟ οργανώνει τη λειτουργία ιατρείου, τότε απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης λειτουργίας ιατρείου, ενώ οι γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους θα πρέπει να έχουν νομίμως εγγραφεί στα μητρώα του οικείου ιατρικού συλλόγου.

Σε περίπτωση παρεμβάσεων ιατρικού περιεχομένου, σημειώνει ο ΠΙΣ, ιδιαίτερα για την πρόληψη, διάγνωση, προαγωγή και προάσπιση της υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς (όπως π.χ. οι μετανάστες) τότε απαιτείται σχετική έγκριση με απόφαση του Διοικητή της οικείας ΥΠε. Θα ζητηθεί μάλιστα από τους τοπικούς ιατρικούς Συλλόγους να προβαίνουν στον έλεγχο νομιμότητας και αυτών των δραστηριοτήτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου