ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στέλνει εκτάκτως ΟΠΚΕ σε Κω, Σάμο και Χίο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
30

Πιο θορυ­βη­μένη από ποτέ είναι η πολι­τική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την κατά­σταση που επι­κρα­τεί στα νησιά του βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαίου και για το λόγο αυτό ενι­σχύει τις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις για να τονώσει το αίσθημα ασφα­λείας των κατοί­κων, σύμφωνα με δημο­σί­ευμα του Ελεύ­θε­ρου Τύπου

Και αυτό διότι τοπικές κοι­νω­νίες, μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες έχουν φτάσει στα όριά τους. Αρμόδια στελέχη παρα­τη­ρούν αλλαγή του κλί­μα­τος, καθώς το κομμάτι των ανθρώ­πων που μέχρι σήμερα όχι απλά έδειχνε ανοχή αλλά έβαζε και «πλάτη» στη φιλο­ξε­νία μετα­να­στών και προ­σφύ­γων περιο­ρί­ζε­ται. Στο πλαίσιο αυτό στο υπουρ­γείο Προ­στα­σίας του Πολίτη έχουν γίνει πολλές συσκέ­ψεις για την ελά­φρυνση των νησιών, ενώ η ανάγκη για λήψη απο­φά­σεων εντά­θηκε ύστερα από την έκρηξη σε σκηνή προ­σφύ­γων που προ­κά­λεσε το θάνατο ενός 6χρονου παιδιού και της 66χρονης γιαγιάς του.

Όπως γράφει ο «Ελεύ­θε­ρος Τύπος», το αρχη­γείο της ΕΛ.ΑΣ. σε μία προ­σπά­θεια να τονώσει το αίσθημα ασφα­λείας των κατοί­κων στα πιο επι­βα­ρυ­μένα νησιά απο­φά­σισε να ενι­σχύ­σει τις αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις. Συγκε­κρι­μένα, ελήφθη απόφαση προ­κει­μέ­νου να μετα­βούν από την 1η Δεκεμ­βρίου 2016 Ομάδες Πρό­λη­ψης και Κατα­στο­λής Εγκλή­μα­τος (ΟΠΚΕ) σε Κω, Σάμο και Χίο. Σε πρώτη φάση σε κάθε νησί θα φτάσει από μία ομάδα (απο­τε­λού­μενη από 10-12 αστυ­νο­μι­κούς).

Πρό­κει­ται για εκπαι­δευ­μέ­νους άνδρες που θεω­ρού­νται από τους πλέον μάχι­μους στη μάχη κατά του εγκλή­μα­τος. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από τη δια­πί­στωση ότι υπάρχει ανάγκη για καλύ­τερη αστυ­νό­μευση. Οι άνδρες που θα φύγουν από την Αθήνα θα έχουν μαζί τους τον εξο­πλι­σμό τους αλλά όχι και τα τζι­πά­κια με τα οποία επι­χει­ρούν στην πρω­τεύ­ουσα. Στα νησιά θα συμπρά­ξουν με τις τοπικές ομάδες με στόχο να υπάρ­χουν σε κάθε νησί του­λά­χι­στον δύο ομάδες, που θα επι­βλέ­πουν –μεταξύ άλλων- και τις περιο­χές στις οποίες υπάρ­χουν hotspot.

Η ΟΠΚΕ δια­θέ­τει στην Αττική συνο­λικά 24 ομάδες, εκ των οποίων μόνο τέσ­σε­ρις απα­σχο­λού­νται στη μάχη κατά του εγκλή­μα­τος (στη δυτική Αττική). Οι υπό­λοι­πες 20 είναι επι­φορ­τι­σμέ­νες με φυλά­ξεις στόχων. Η «μετα­κό­μιση» ομάδων στα νησιά θα φέρει κάποιες αλλαγές, διότι θα ανα­γκα­στεί το αρχη­γείο της ΕΛ.ΑΣ. να τις αφαι­ρέ­σει από την περι­φρού­ρηση επι­σή­μων. Η ηγεσία φαί­νε­ται ότι ποντά­ρει πολλά στην απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα της υπη­ρε­σίας, καθώς ήδη έχουν εκπαι­δευ­τεί για ένα μήνα 40 αστυ­νο­μι­κοί, προ­κει­μέ­νου να δημιουρ­γη­θούν επι­πλέον τέσ­σε­ρις ομάδες. Για το σκοπό αυτό έγινε προ­μή­θεια τεσ­σά­ρων ημι­θω­ρα­κι­σμέ­νων οχη­μά­των.

Η παρου­σία τους σε Κω, Σάμο και Χίο είναι ένα μικρό δείγμα της πρό­θε­σης της Αστυ­νο­μίας να λάβει μέτρα στα νησιά. Στελέχη της «βλέπουν» ότι η μετα­κί­νηση εγκλω­βι­σμέ­νων μετα­να­στών στην ενδο­χώρα δεν μπορεί να επι­τευ­χθεί για να μην δια­τα­ρα­χθεί η συμ­φω­νία Ε.Ε.-Τουρκίας, ενώ ο χει­μώ­νας ήρθε και οι χαμηλές θερ­μο­κρα­σίες που προ­βλέ­πο­νται στις περιο­χές με hotspot μπορεί να γεν­νή­σουν και άλλα περι­στα­τικά όπως αυτό της περα­σμέ­νης εβδο­μά­δας με την έκρηξη σε σκηνή στη Μόρια. Και αυτό γιατί θα πλη­θύ­νουν οι φωτιές στα κέντρα φιλο­ξε­νίας από πρό­σφυ­γες που δεν έχουν άλλο τρόπο να ζεστα­θούν. Αρμό­διες πηγές τονί­ζουν ότι έχει παρα­τη­ρη­θεί ότι οι άνθρω­ποι που ζουν σε άθλιες συν­θή­κες στα κέντρα φιλο­ξε­νίας επι­κοι­νω­νούν μεταξύ τους και έτσι μία «σπίθα» μπορεί να προ­κα­λέ­σει ντόμινο εξε­γέρ­σεων.

Ως λύση από την κυβέρ­νηση προ­βάλ­λε­ται η δημιουρ­γία νέων χώρων προ­κει­μέ­νου να απο­συμ­φο­ρη­θούν τα hotspot που έχουν φτάσει στα όριά τους. Αυτό, ωστόσο, μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς οι τοπικοί φορείς είναι δύσπι­στοι απέ­να­ντι στην κυβέρ­νηση που δεν έχει τηρήσει σειρά υπο­σχέ­σεών της. Στη Χίο το Δημο­τικό Συμ­βού­λιο εξέ­φρασε την αντί­θεσή του στο κυβερ­νη­τικό σχέδιο για κατα­σκευή νέου χώρου φιλο­ξε­νίας στον πρώην ΧΑΔΑ του νησιού.

Το Δ.Σ. επέ­μεινε στην άμεση εκκέ­νωση της Σούδας και στον απε­γκλω­βι­σμό όλων των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών από το νησί. Επίσης κάλεσε την κυβέρ­νηση να λει­τουρ­γή­σει κατά τον καλύ­τερο δυνατό τρόπο το hotspot της ΒΙΑΛ, στο οποίο πρέπει να βελ­τιω­θούν οι συν­θή­κες φιλο­ξε­νίας και να υπάρχει αστυ­νό­μευση.

Γιατί ανη­συ­χούν

Η πολι­τική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προ­σπα­θεί να κρα­τή­σει χαμη­λούς τόνους στο προ­σφυ­γικό και να προ­βάλ­λει όλα τα θετικά που μπορεί να επι­φέ­ρει η εφαρ­μογή της Ε.Ε.-Τουρκίας.

Στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ωστόσο, όλοι γνω­ρί­ζουν ότι η Ελλάδα -και οι αρμό­διες Αρχές- πρέπει να είναι προ­ε­τοι­μα­σμέ­νες για όλα τα σενάρια. Ένα από αυτά είναι η Τουρκία να διαρ­ρή­ξει της σχέσεις της με τους Ευρω­παί­ους.

Αρκετές φορές έχει εκφρα­στεί η απειλή από την τουρ­κική πλευρά ότι δεν πρέπει να θεω­ρεί­ται δεδο­μένο ότι τα 3.000.000 προ­σφύ­γων και μετα­να­στών που βρί­σκο­νται σε τουρ­κικό έδαφος θα μείνουν για πάντα εκεί. Η απειλή δεν απευ­θύ­νε­ται μόνο προς την Ελλάδα αλλά και προς την Ευρώπη. Όπως παρα­τη­ρούν, όμως, αρμόδια στελέχη των υπη­ρε­σιών ασφα­λείας, η χώρα μας θα ζημιω­θεί πολ­λα­πλά­σια αν η Τουρκία στείλει μαζικά καρα­βιές στα νησιά, αφού στο μεταξύ οι γει­το­νι­κές με την Ελλάδα χώρες αλλά και οι ευρω­παϊ­κές έχουν φρο­ντί­σει να σφρα­γί­σουν τα σύνορά τους.

Όταν είχε πραγ­μα­το­ποι­η­θεί το πρα­ξι­κό­πημα στην Τουρκία η ηγεσία του υπουρ­γείου Προ­στα­σίας του Πολίτη είχε ανη­συ­χή­σει από την πρώτη στιγμή για μαζικές ροές μετα­να­στών προς τη χώρα μας, καθώς υπήρχε η εκτί­μηση ότι ο Ερντο­γάν κρα­τούσε τις ισορ­ρο­πίες στο μετα­να­στευ­τικό. Εντού­τοις, από τότε οι σχέσεις του με τους Ευρω­παί­ους έχουν αλλάξει προς το χει­ρό­τερο με συνέ­πεια οι ελλη­νι­κές Αρχές να βρί­σκο­νται σε ακόμα μεγα­λύ­τερη εγρή­γορση.

Πηγή: Ελεύ­θε­ρος Τύπος

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.