Συνεντεύξεις

Ν. Μαριάς: «Στη διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά»

Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου

Αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τον μειωμένο ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, εμφανίζεται σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς.

Το θέμα το οποίο επανέφερε πρόσφατα ο ίδιος στο ευρωκοινοβούλιο προκαλεί δυσαρέσκεια στους νησιώτες, καθώς όπως λέει: «Ενώ η τρόικα αρνείται πλέον κάθε συζήτηση για χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ώ του θαύματος, βρέθηκε λύση για παντελή εξαίρεση από την καταβολή ΦΠΑ στην περιοχή του ιταλικού δήμου  Καμπιόνεντ΄Ιτάλια και των ιταλικών υδάτων της λίμνης Λουγκάνογια!»

Επιπλέον, όσον αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο, αποκαλύπτει ότι «μπορεί να χρηματοδοτηθεί ως διαδικασία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης» για το οποίο είχε και συνεργασία με τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

  • Κύριε Μαριά, πρόσφατα ζητήσατε την εξαίρεση των νησιών του Αιγαίου από τον ΦΠΑ, όπως αποφασίστηκε πρόσφατα και για την περίπτωση του ιταλικού δήμου Καμπιόνεντ Ιτάλια και των ιταλικών υδάτων της λίμνης Λουγκάνο. Μιλήστε μας γι αυτή την περίπτωση. Γιατί να ισχύσει για μια «λίμνη» και όχι για τα νησιά μας; Μήπως απαιτείται περισσότερη διεκδίκηση από την κυβέρνηση και τους ευρωβουλευτές;

Στις 20/7/2016 με γραπτή μου ερώτηση στην Ευρωβουλή εις μάτην ζήτησα τη συνέχιση της διατήρησης χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου λόγω των τεράστιων προσφυγικών ροών. Πλην όμως η σταδιακή κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου συνεχίστηκε και πλέον από 1.1.2019 θα καταργηθεί οριστικά και για τα πέντε εναπομείναντα νησιά τα οποία δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές και έτσι θα εκτοξευθεί εκεί ο ΦΠΑ στο 24%.  Και ενώ η τρόικα αρνείται πλέον κάθε συζήτηση για χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ώ του θαύματος, βρέθηκε λύση για παντελή εξαίρεση από την καταβολή ΦΠΑ στην περιοχή του ιταλικού δήμου  Καμπιόνεντ΄Ιτάλια και των ιταλικών υδάτων της λίμνης Λουγκάνο για καθαρά γεωγραφικούς λόγους. Μάλιστα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ψήφισε τη σχετική ρύθμιση στις 2/10/2018 και κώφευσε στο μπαράζ των τριών σχετικών ομιλιών μου και στις εκκλήσεις μου για ανάλογη εφαρμογή της εξαίρεσης και στα νησιά του Αιγαίου. Για τον λόγο αυτόν διαμαρτυρόμενος για την διακριτική μεταχείριση σε βάρος των νησιών του Αιγαίου σε αντίθεση με άλλους Ευρωβουλευτές καταψήφισα τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ακολούθως στις 11 Οκτωβρίου με Κατεπείγουσα Γραπτή μου Ερώτηση στην Ευρωβουλή ζήτησα εκ νέου την εξαίρεση των νησιών του Αιγαίου από τον ΦΠΑ αλά ιταλικά. Στην γραπτή μου ερώτηση η οποία απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανα  την παραπάνω απόφαση του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου για εξαίρεση του ιταλικού δήμου Καμπιόνεντ΄Ιτάλια από την εδαφική εφαρμογή της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τον ΦΠΑ. Συνέχισα δε ότι τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για καθαρά γεωγραφικούς λόγους είναι απομονωμένα από την κυρίως Ελλάδα και αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό μειονέκτημα με αυξημένο μεταφορικό κόστος, ενώ λόγω της γειτνίασης και της εγγύτητάς τους με την Τουρκία αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό καθώς η Τουρκία έχει ιδιαίτερα χαμηλό ΦΠΑ σε σχέση με τον ισχύοντα στα νησιά του Αιγαίου, όπου πλέον από 1.1.2019 καταργείται παντελώς ο κατά 30% μειωμένος ΦΠΑ που ίσχυε εδώ και χρόνια. Περαιτέρω η τουριστική ανταγωνιστικότητα των νησιών του Αιγαίου βρίσκεται στο ναδίρ λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών τα τελευταία χρόνια. Καταλήγοντας ζήτησα τη λήψη μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ εντασσόμενα στο  άρθρο 6 παρ. 1 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ. Αναμένουμε πλέον την Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Ποια είναι η άποψή σας για τον ΦΠΑ; Μπορεί στην Ελλάδα και στις ευαίσθητες περιοχές όπως τα νησιά, να αλλάξει ο συντελεστής και να μειωθεί ή να μηδενιστεί, με δεδομένο πως σε ευρωπαϊκές περιοχές που έχουν νησιά έχουν εφαρμοστεί ανάλογα μέτρα που δίνουν κίνητρα;

Είναι πανθομολογούμενο ότι τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου λόγω της μεγάλης απόστασής τους από την ηπειρωτική Ελλάδα υφίστανται για γεωγραφικούς κυρίως λόγους μια έντονη απομόνωση. Ταυτόχρονα το μεταφορικό κόστος είναι ιδιαίτερα αυξημένο ενώ η μικρή τους έκταση περιορίζει εξ αντικειμένου τις δυνατότητες συγκρότησης οικονομιών κλίμακας και παραγωγικών μονάδων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Επιπλέον η γειτνίασή τους και η εγγύτητά τους προς την Τουρκία τα καθιστά πέραν των άλλων και οικονομικά ευάλωτα καθώς η Τουρκία έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής και παροχής υπηρεσιών όχι μόνο λόγω των χαμηλών μισθών αλλά και λόγω χαμηλού ΦΠΑ. Για τον  λόγο αυτόν  παραδοσιακά τα νησιά του Αιγαίου είχαν χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Στο στοιχείο αυτό πρέπει να προστεθεί και το ιδιαίτερα προνομιακό φορολογικό και δασμολογικό καθεστώς των Δωδεκανήσων επί δεκαετίες. Με την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ διατηρήθηκαν σε μεταβατική βάση ορισμένα προνόμια και ευεργετικές ρυθμίσεις για τα νησιά του Αιγαίου, ενώ το 2006 με την υιοθέτηση της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τον ΦΠΑ στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος, η Ελλάδα είχε δικαίωμα να εφαρμόζει χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ έως 30% από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική χώρα. Το ακώλυτο αυτό δικαίωμα της Πατρίδας μας μπήκε στη μέγγενη της τρόικας η οποία στοχοποιώντας τα νησιά του Αιγαίου επέβαλε με τη συναίνεση των μνημονιακών κυβερνήσεων αυξημένο ΦΠΑ. Πάντως πέραν της περίπτωσης μιας απαλλαγής από τον ΦΠΑ αλά ιταλικά, η κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει με νόμο τον μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου μια και η σχετική εξαίρεση που πήρε από την ΕΕ νομοθετικά η Πατρίδα μας ήδη από το 2006 ισχύει και είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της Ελληνικής πλευράς να την εφαρμόσει.

  • Κατά την άποψή σας, είναι σωστή η απόφαση για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου; Αληθεύει ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, μίλησε μαζί σας για την εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων ώστε να ενισχυθεί το μέτρο;

Στις 02/05/2018 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απευθυνόμενος στην παρευρισκομένη Επίτροπο Κορίνα Κρέτσου της επισήμανα ότι οι βιώσιμες μεταφορές είναι ιδιαίτερα σημαντικές ιδίως για τα νησιά στην Ελλάδα τα οποία λόγω της απόστασής τους από την Ηπειρωτική χώρα έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Και συνέχισα ότι το πρόβλημα της απόστασης μπορεί να αντιμετωπιστεί με την θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου, δηλαδή την εναρμόνιση της τιμολογιακής επιβάρυνσης του χρήστη θαλασσίων μεταφορών με χερσαίες μεταφορές. Αυτό που λέγεται roadequivalenttariff. Αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί ως διαδικασία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Καταλήγοντας την ρώτησα εάν συμφωνεί να γίνει χρήση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά του Αιγαίου και κατά πόσο η Ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αν έχει ζητήσει τη συνεργασία της προκειμένου να θεσμοθετηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά του Αιγαίου. Η Κ.Κρέτσου απάντησε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει συζητήσει επανειλημμένως με την κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι πρόκειται για ζήτημα που είναι στην ευθύνη της Ελληνικής κυβέρνησης. Σε σχέση με το ερώτημά σας για τον κ. Σαντορινιό θα ήθελα να επισημάνω ότι πράγματι ο κύριος Υφυπουργός επικοινώνησε μαζί  μου προκειμένου να συμβάλω και από τη δική μου πλευρά στην προσπάθεια της Πατρίδας μας να αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους για το μεταφορικό ισοδύναμο και ήδη την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου συναντηθήκαμε στο Υπουργείο Ναυτιλίας όπου είχαμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση.

  • Ποια είναι η άποψή σας για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό; Εφαρμόζεται ήδη η Συμφωνία των Πρεσπών και τι εκτιμάτε πως θα γίνει;

Η θέση του Κινήματός μας ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι πως διαφωνούμε κάθετα με οποιαδήποτε χρήση του ονόματος της Μακεδονίας μας από τα Σκόπια καθώς και με οποιονδήποτε γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος παραπέμπει και χρησιμοποιεί τη λέξη Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων. Επιπλέον καλούμε την κυβέρνηση  να θέσει το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων στην κρίση του Ελληνικού λαού ο οποίος ενεργώντας κυρίαρχα και πρωτογενώς να αποφασίσει σχετικά με δημοψήφισμα για το Σκοπιανό και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του λαού μας και τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το Σκοπιανό. Mε την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση εκχώρησε το όνομα της Μακεδονίας μας στους σκοπιανούς. Και όχι μόνο αλλά τους αναγνώρισε δήθεν μακεδονική γλώσσα και δήθεν μακεδονική ιθαγένεια η οποία αποτελεί εργαλείο για τη δημιουργία δήθεν μακεδονικής εθνότητας. Με αυτό τον τρόπο νομιμοποιούν τις αλυτρωτικές τους επιδιώξεις οι σκοπιανοί. Έτσι  αφού υπογράφτηκε η κατάπτυστη και επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών οι σκοπιανοί αποκτούν όλα τα κατά το διεθνές δίκαιο χαρακτηριστικά συγκρότησης κράτους δηλαδή λαό, έδαφος και πρωτογενή εξουσία και  μπορούν πλέον να πορεύονται προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  Επιπλέον οι σκοπιανοί έλαβαν για «πανωπροίκι» και τη χρήση της Ελληνικής ΑΟΖ και αυτό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το άρθρο 13 της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών αναγνώρισε την ενεργοποίηση υπέρ των Σκοπίων των σχετικών προβλέψεων της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου