Ειδήσεις

Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι και η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας

Στην επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος Ρόδου. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ήδη η νομική υπηρεσία επεξεργάζεται τη σχετική εισήγηση η οποία πρόκειται να έρθει άμεσα προς συζήτηση και έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο.
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος, η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας αποδείχθηκε άστοχη καθώς ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός. «Το ζητούμενο εδώ και τέσσερα χρόνια είναι η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Μία από τις ποιο άστοχες αποφάσεις ήταν κατάργησή της το 2013. Μας εμπόδισε να επιβλέπουμε τους κοινόχρηστους χώρους, την ευταξία της πόλης. Με την ευκαιρία μίας τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα να μεταταχθούν στη διεύθυνση δημοτικής αστυνομίας πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, κάνουμε ενέργειες για την επανασύσταση αυτής της διεύθυνσης ώστε του χρόνου να έχουμε στη διάθεσή μας αυτή την υπηρεσία. Η δημοτική αστυνομία δεν επιβάρυνε καθόλου το Δήμο Ρόδου και το κράτος, καθώς μέσα από τις δράσεις και το ανταποδοτικό έργο της, κάλυπτε πολλά περισσότερα από τις μισθοδοσίες», είπε ο δήμαρχος.
Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή είχε προβεί σε ενέργειες για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας και το 2015 με αφορμή το νόμο 4325 του 2015 και το άρθρο 9 που προέβλεπε την λειτουργία της δομής. Στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε τότε επέστρεψαν κάποιοι δημοτικοί αστυνομικοί στο Δήμο Ρόδου, οι οποίοι είχαν ενταχθεί κυρίως στην ΕΛΑΣ σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
Ωστόσο στην επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας είχαν αντιδράσει τότε οι επανατοποθετούμενοι δημοτικοί αστυνομικοί οι οποίοι σε επιστολή τους ανέλυαν τους λόγους της θέσης τους αυτής. Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι θα ήταν προβληματική, με αρνητικές επιπτώσεις για την ίδια την υπηρεσία, τους εργαζομένους, τους πολίτες αλλά και τη συνολική “εικόνα” του Δήμου, επειδή το προσωπικό που επανήλθε δηλ. οι 31 δημοτικοί υπάλληλοι, δεν επαρκούσαν για να στελεχώσουν την υπηρεσία και να καλύψουν τις 19 αρμοδιότητες που ορίζονται υποχρεωτικά να ασκούνται βάσει του Ν. 3731/2008, επίσης δεν υπήρχαν (σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση) τα απαιτούμενα κονδύλια για το στήσιμο εξ αρχής της δημοτικής αστυνομίας όπως π.χ. προμήθεια ρουχισμού-στολών, μηχανών, οχημάτων, εξοπλισμός-μηχανημάτων γραφείου, ασυρμάτων, κ.α.
Τελικά, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου η δημοτική αστυνομία δεν επανασυστάθηκε τότε καθώς αποφάνθηκε ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει με 31 άτομα.
Πλέον όμως ο «Κλεισθένης» προβλέπει την «αναγέννηση» της δομής, η οποία εξυπηρετούσε σημαντικά τους Δήμους. Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών, παρέχεται η δυνατότητα μετάταξης σε υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας των πρώην δημοτικών αστυνομικών που υπηρετούν σε Καταστήματα Κράτησης, των οποίων οι θέσεις καταργήθηκαν. Υπάλληλοι που εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις, μπορούν -με αίτησή τους- να μετατάσσονται σε υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας των Δήμων, ως ειδικό ένστολο προσωπικό Δημοτικής Αστυνομίας. Η αίτηση υποβάλλεται στον οικείο Δήμο και την οριστική απόφαση λαμβάνει το αρμόδιο για το διορισμό. Αυτή τη δυνατότητα πρόκειται να εκμεταλλευτεί ο Δήμος Ρόδου ώστε να λειτουργήσει μία δομή, η οποία αποδειγμένα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για το νησί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου