Yπέρογκα «χαράτσια» καλούνται να πληρώσουν φέτος, με τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, χιλιάδες απλοί πολίτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2016 έβαλαν «λουκέτο» στις ατομικές επιχειρήσεις τους λόγω της οικονομικής κρίσης ή και λόγω των πρόσθετων προβλημάτων υπερχρέωσης που διαπίστωσαν ότι θα τους προκαλούσε ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι ένα λάθος που διέπραξε κατά τα έτη 2014-2016 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και επανέλαβε φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (που διαδέχθηκε τη ΓΓΔΕ). Εξαιτίας του λάθους αυτού, το οποίο δεν διορθώθηκε επί τέσσερα χρόνια, χιλιάδες φορολογούμενοι που διέκοψαν το 2016 τη λειτουργία ατομικών τους επιχειρήσεων, υποβάλλοντας σχετικές δηλώσεις παύσης εργασιών στις αρμόδιες ΔΟΥ, χρεώθηκαν φέτος άδικα με προκαταβολή φόρου 100% επί του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2016, ενώ κανονικά, σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε να απαλλαγούν από την προκαταβολή.

Το… κενό

Συγκεκριμένα, φέτος, όπως και κατά τα έτη 2014-2016, δεν υπήρχαν πουθενά στον πίνακα 6 του Ε1 οι κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι μέχρι και το 2013 μπορούσαν να αναγράφουν το εισόδημα το οποίο, λόγω διακοπής δραστηριοτήτων εντός του προηγούμενου έτους, έπαψε να υπάρχει την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, κι έτσι δεν κατέστη δυνατό να απαλλαγούν άμεσα -με την έκδοση του εκκαθαριστικού- από το υπέρογκο ποσό της προκαταβολής φόρου έναντι του τρέχοντος φορολογικού έτους που βεβαιώθηκε φέτος σε βάρος τους.

Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι έβαλαν «λουκέτο» στις ατομικές επιχειρήσεις τους εντός του 2016 και ως εκ τούτου δεν έχουν εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός του 2017, οι εν λόγω φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν -με τα φετινά εκκαθαριστικά που τους εξέδωσε η ΑΑΔΕ- υπέρογκα ποσά φόρου, λόγω παράνομου συνυπολογισμού προκαταβολής φόρου, για ανύπαρκτο πλέον εισόδημα! Τα ποσά του φόρου που καλούνται να πληρώσουν αδίκως και παρανόμως είναι υπέρογκα, καθώς η προκαταβολή φόρου -για το ανύπαρκτο πλέον εισόδημα- υπολογίστηκε με συντελεστή αυξημένο από 75% σε 100% επί του κύριου φόρου που αναλογεί στο όποιο εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες προέκυψε εντός του 2016!

Πιο έντονα

Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται φέτος σε αριθμό φορολογουμένων μεγαλύτερο από τα προηγούμενα τρία έτη, καθώς πέρυσι οι φορολογούμενοι που προσήλθαν στις ΔΟΥ και δήλωσαν διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά. Κι αυτό λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που προκαλεί το Μνημόνιο, αλλά και του φόβου υπερχρέωσης που δημιουργήθηκε από την αναγγελία της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, με βάση τον οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται από την 1η-1-2017 με βάση το δηλωθέν εισόδημα του εκάστοτε προηγούμενου έτους και ουσιαστικά εκτινάσσονται στα ύψη.

Ναι μεν αλλά…

Βλέποντας την τεράστια έκταση που έχει προσλάβει φέτος το πρόβλημα, η ΑΑΔΕ αναγκάστηκε εκ των υστέρων να εκδώσει εγκύκλιο, στην οποία όμως αναφέρει απλώς ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν πρέπει να βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου! Δεν διευκρινίζει όμως με ποιαν ακριβώς διαδικασία θα γλιτώσουν από την υποχρέωση πληρωμής της προκαταβολής οι χιλιάδες φορολογούμενοι στους οποίους ήδη βεβαιώθηκαν αδίκως και παρανόμως τα υπέρογκα ποσά.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (υπ’ αριθμόν ΔΕΑΦ 1140965 ΕΞ 2017), περιγράφονται απλώς οι ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 67, 69 και 70 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την προκαταβολή φόρου και στο τέλος αναφέρεται μόνον ότι: «Δεδομένου ότι η βεβαίωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα γίνεται, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους, σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος που αφορά η δήλωση και (εφόσον) δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα στο διανυόμενο αυτό έτος (έτος υποβολής της δήλωσης)»!

Ταλαιπωρία

Πληροφορίες που απλώς «διακινήθηκαν» χθες, χωρίς ωστόσο να έχουν το κύρος της επίσημης ανακοίνωσης-οδηγίας, αναφέρουν ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι χρεώθηκαν φέτος άδικα με προκαταβολή φόρου θα χρειαστεί να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ και να ζητήσουν τη διαγραφή των βεβαιωθέντων ποσών προκαταβολής συνυποβάλλοντας αντίγραφα των δηλώσεων παύσης εργασιών που υπέβαλαν πέρυσι στις ίδιες ΔΟΥ! Ωστόσο, αν δεν υπάρξει πιο αναλυτική διευκρινιστική εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους αυτούς θα ταλαιπωρηθούν άδικα με άσκοπες προσελεύσεις στις ΔΟΥ και τα ποσά των προκαταβολών δεν θα διαγραφούν.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ