Τοπικές Ειδήσεις

Ρύθμιση οφειλών δημοτών προς το Δήμο της Ρόδου

Νέα ρύθμιση οφειλών δόθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων της έκτακτης ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους του ν. 4764/2020, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν. 4807/2021.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς που μίλησε χτες στους δημοσιογράφους:
«Σύμφωνα με αυτό το νόμο, οφελούνται όλοι οι πολίτες οι οποίοι έχουν οφειλές προς τον Δήμο Ρόδου και αυτές έχουν βεβαιωθεί από 15/02/2020 έως και 30/06/2021. Συνεπώς, ακόμη και οι παλαιότερες οφειλές που διεκόπησαν για οποιοδήποτε λόγο, μπορούν πλέον να συμπεριληφθούν και να διευκολύνουν τους συμπολίτες μας. Ισχύουν όλες οι ευεργετικές διατάξεις του προηγούμενου νόμου (που σημαίνει ότι για κεφάλαιο που πληρώνεται κατά 100% δεν υπάρχουν πρόστιμα) ενώ κανονικά με την κλίμακα, έως 100 δόσεις και ανάλογα με πόσες μπορεί ο κάθε πολίτης να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του, υπάρχει και η αντίστοιχη μείωση του προστίμου. Είναι μια περίοδος που δίνει την ευκαιρία στους συμπολίτες μας, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους».
Ο αντιδήμαρχος κάλεσε όλους τους πολίτες να ενημερωθούν για τη ρύθμιση και στη συνέχεια να την αξιοποιήσουν.
«Επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου κάνουμε μια μεγάλη ταυτοποίηση και έλεγχο τόσο στο ΤΑΠ όσο και στο Τέλος Παρεπιδημούντων, φέτος προχωρούμε σε μια εκκαθάριση για να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Δεν σας κρύβω ότι επειδή έχω μια εξαιρετική συνεργασία με τους ανθρώπους στις Οικονομικές Υπηρεσίες (τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα) αποφασίσαμε να κάνουμε με συντονισμένο τρόπο, μια τακτοποίηση πολλών πραγμάτων. Στο προσεχές διάστημα, θα ενημερώσω τον κόσμο και για μια ακόμη κατηγορία στην οποία θα δώσουμε πολύ ιδιαίτερη σημασία, διότι αφορά στην Ακίνητη Περιουσία του Δήμου Ρόδου και είναι ένα θέμα που πρέπει να προχωρήσει –καθώς και για χρέη που υπάρχουν από δημοτικά ακίνητα. Θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό και στο πλαίσιο της ισοπολιτείας διότι θα πρέπει ο καθένας να καταλάβει πως εμείς διαχειριζόμαστε την περιουσία του Ροδιακού λαού και όχι κάτι το οποίο, μας ανήκει», ανέφερε ο κ. Ταρασλιάς.
Η ΡΥΘΜΙΣΗ Ν.4764/2020 (ΕΩΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ) ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που έχουν βεβαιωθεί από 15/02/2020 έως και 30/06/2021, αλλά και οφειλές που κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλο καθεστώς ρύθμισης που διακόπηκε για οποιοδήποτε λόγο ή είναι ακόμα σε ισχύ.
-Εξόφληση της ρύθμισης και απαλλαγή από τόκους-προσαυξήσεις:
α) Με εφάπαξ καταβολή και απαλλαγή τόκων-προσαυξήσεων 100%.
β) Σε 2-24 μηνιαίες δόσεις και απαλλαγή τόκων-προσαυξήσεων 80%.
γ) Σε 25-48 μηνιαίες δόσεις και απαλλαγή τόκων-προσαυξήσεων 70%.
δ) Σε 49-72 μηνιαίες δόσεις και απαλλαγή τόκων-προσαυξήσεων 60%.
ε) Σε 73-100 μηνιαίες δόσεις και απαλλαγή τόκων-προσαυξήσεων 50%.
-Η καταβολή των δόσεων γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο.
-Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται το αργότερο μέχρι και την 31/10/2021.
-Για την άρση δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλει:
α) το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής, για οφειλή μέχρι 5.000,00€,
β) το 10% για οφειλή από 5.000,01€ έως 10.000,00€ και
γ) το 20% για οφειλή από 10.000,01€ και πάνω.

Η ρύθμιση της οφειλής καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική ΑΜΕΣΗ καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την ΑΜΕΣΗ επιδίωξη της είσπραξης του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, αν ο οφειλέτης
α) δεν καταβάλει τρεις (3) συνεχόμενες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών,
β) δεν υποβάλει στο Δήμο τις προβλεπόμενες δηλώσεις για την επιβολή τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μαζί με τις περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α. και
γ) έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου