ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Capital cotrols: «Κατάπιαν» σε έναν μήνα 16.700 εργαζομένους

news room 2 λεπτά ανάγνωση
τράπεζα

Τα capital controls έφεραν στην ελλη­νική οικο­νο­μία τον Ιούλιο μπαράζ απο­λύ­σεων καθώς μέσα σε έναν μόνο μήνα χάθηκαν 16.700 θέσεις εργα­σίας. Πρό­κει­ται για αρνη­τικό ρεκόρ 15ετίας, τη χει­ρό­τερη δηλαδή μηνιαία επίδοση απ’ το 2001.

Μάλιστα αυτή η εξέλιξη κατα­γρά­φε­ται παρά την εμφά­νιση της δημό­σιας διοί­κη­σης και άμυνας στις δρα­στη­ριό­τη­τες με το μεγα­λύ­τερο ισο­ζύ­γιο προ­σλή­ψεων – απο­χω­ρή­σεων για τον μήνα Ιούλιο, με 1.905 καθαρές προ­σλή­ψεις

Παράλ­ληλα εκτι­νά­χθηκε κατά 40.000 άτομα μέσα σε έναν μήνα η εκ περι­τρο­πής απα­σχό­ληση (από Ιούνιο σε Ιούλιο) εις βάρος της πλήρους, που σημαί­νει εργασία λίγες μόνο ημέρες την εβδο­μάδα όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη.

Από τις 143.972 προ­σλή­ψεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν τον προη­γού­μενο μήνα, οι 68.000 αφο­ρού­σαν εκ περι­τρο­πής απα­σχό­ληση έναντι μόλις 28.000 τον Ιούνιο. Κάτι βέβαια που θα επη­ρε­ά­σει δρα­μα­τικά και τα έσοδα των ασφα­λι­στι­κών ταμείων, εξέλιξη που θα κατα­γρα­φεί από το φθι­νό­πωρο.

Στην κατα­στροφή που προ­κά­λε­σαν οι κεφα­λαια­κοί έλεγχοι με πρώτο θύμα τους εργα­ζο­μέ­νους ανα­φέ­ρε­ται στο εβδο­μα­διαίο του δελτίο ο ΣΕΒ επι­κα­λού­με­νος τα στοι­χεία του πλη­ρο­φο­ρια­κού συστή­μα­τος Εργάνη, κρού­ο­ντας παράλ­ληλα καμπα­νάκι για τις από εδώ και πέρα εξε­λί­ξεις στην αγορά εργα­σίας.

Συνο­πτικά τον Ιούλιο, παρ’ ότι κάθε καλο­καίρι κατα­γρά­φε­ται αύξηση των προ­σλή­ψεων λόγω της αυξη­μέ­νης του­ρι­στι­κής κίνησης, συνέβη ακριβώς το αντί­θετο. Πρό­κει­ται για τη πρώτη καθαρή μείωση για τον μήνα Ιούλιο από το 2009 και μόλις την τέταρτη απ’ το 2001.

Μια ακόμα πιο ανη­συ­χη­τική εξέλιξη κατα­γρά­φε­ται στην ποιο­τική σύνθεση της απα­σχό­λη­σης. Οι προ­σλή­ψεις πλήρους απα­σχό­λη­σης υπο­χώ­ρη­σαν από 76 χιλιά­δες τον Ιούλιο 2014 και 89 χιλιά­δες τον Ιούνιο 2015 σε μόλις 23 χιλιά­δες τον Ιούλιο 2015, ενώ μεγάλη μείωση εμφά­νι­σαν και οι προ­σλή­ψεις μερικής απα­σχό­λη­σης.

Κατα­γρά­φε­ται συνεπώς, πέρα από την ασυ­νή­θι­στη για την εποχή, σημα­ντική μείωση της μισθω­τής απα­σχό­λη­σης μια δυνα­μική μετα­τό­πιση της απα­σχό­λη­σης προς μια μορφή απα­σχό­λη­σης που θωρα­κί­ζει λιγό­τερο τον εργα­ζό­μενο ειδικά του ιδιω­τι­κού τομέα από τον κίνδυνο φτώ­χειας

Ως απο­τέ­λε­σμα των παρα­πάνω για πρώτη φορά αυτό τον Ιούλιο οι αιτήσει ανερ­γίας στον ΟΑΕΔ αυξή­θη­καν όταν όλα τα προη­γού­μενα χρόνια λόγω του του­ρι­σμού υπο­χω­ρούσε.

Τα ΝΕΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.