ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών και Καταδρομέων της Α΄ Μοίρας Καταδρομών που έπεσαν στην επιχείρηση Νίκη τον Ιούλιο του 1974

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ

Την Δευτέρα 21.07.2025 ο Σύν­δε­σμος Εφέδρων Αξιω­μα­τι­κών παρευ­ρέ­θηκε στην έδρα του 6ου Ε.Τ.Ε.Θ., όπου πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε επι­μνη­μό­συνη δέηση υπέρ ανα­παύ­σεως των ψυχών των πεσό­ντων Αξκών και Κατα­δρο­μέων της Α΄ Μοίρας Κατα­δρο­μών καθώς και των πλη­ρω­μά­των των αφών της ΠΑ, οι οποίοι συμ­με­τεί­χαν στην Επι­χεί­ρηση «ΝΙΚΗ-74», κατά τη διάρ­κεια της τ/εισβο­λής στην ν. Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Η επι­χεί­ρηση «ΝΙΚΗ» απο­τε­λεί ένα από τα ενδο­ξό­τερα κεφά­λαια της σύγ­χρο­νης ελλη­νι­κής ιστο­ρίας. Όταν όλα φαι­νό­ταν ότι καταρ­ρέ­ουν, 319 Έλληνες Αξκοί, Υπξκοί και Κατα­δρο­μείς ύψωσαν το ανά­στημά τους. Πολλοί από αυτούς δεν επέ­στρε­ψαν. Η μνήμη τους όμως δεν σβήνει και η θυσία τους μας καθο­δη­γεί. Η Επι­χεί­ρηση είχε μεγάλο κόστος για την Α’ ΜΚ και την ΠΑ. 4 Αερο­πό­ροι νεκροί, 29 Κατα­δρο­μείς νεκροί και 11 τραυ­μα­τίες.

51 χρόνια μετά, τιμούμε, θυμό­μα­στε και διδα­σκό­μα­στε από τέτοιες πράξεις θάρρους και ηρω­ι­σμού, ειδικά σε εποχές όπου οι έννοιες της αγνής φιλο­πα­τρίας και της ιστο­ρι­κής μνήμης δοκι­μά­ζο­νται.

Στις ιδιαι­τε­ρό­τη­τες της μονα­δι­κής στα παγκό­σμια χρονικά επι­χεί­ρη­σης «ΝΙΚΗ» ανα­φέρ­θηκε ο Δκτής της Διοί­κη­σης Ειδικού Πολέμου Αντγος κ. Γεώρ­γιος Μανουράς- γιός του Αξκού Επχσεων της Μοίρας, Αντγου κ. Βασίλη Μανουρά. Όπως τόνισε ο Στρα­τη­γός στην ομιλία του, «η Α’ ΜΚ ενήρ­γησε σε παντε­λώς άγνωστο Θ.Ε, είχε στην διάθεσή της μόνο 5 ώρες να προ­ε­τοι­μα­στεί, μετα­κι­νή­θηκε χωρίς βαρύ υλικό υπο­στή­ρι­ξης, αντι­με­τώ­πισε επι­τυ­χώς την σύγχυση που επι­κρα­τούσε στην Κύπρο μετά την τ/εισβολή και την μείωση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας της Εθνικής Φρουράς, ενώ εκτέ­λεσε την απο­στολή της με απόλυτη επι­τυ­χία, έχοντας απο­λέ­σει με την προ­σγεί­ωση των αφων πάνω από το 10% της δυνά­μεώς της. Η Μοίρα υπέστη περαι­τέρω, μόλις 2 τραυ­μα­τι­σμούς κατά τις επι­χει­ρή­σεις στις οποίες έλαβε μέρος (στην νικη­φόρα μάχη του Α/Δ Λευ­κω­σίας την 23η Ιουλίου και στην μάχη στην Σχολή Γρη­γο­ρίου την 16η και 17η Αυγού­στου 1974)».

ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους ηρω­ι­κούς νεκρούς

Στη συγκι­νη­τική τελετή παρέ­στη­σαν, ο επί­τι­μος Α/ΓΕΣ Αντγος ε.α. κ. Αθα­νά­σιος Τσέλιος, ο Δκτής της ΔΕΠ Αντγος κ. Γεώρ­γιος Μανου­ράς, ο Αντγος ε.α. κ. Κων/νος Βελε­γρά­κης, ο Δκτής της 95 ΑΔΤΕ Υπτγος κ. Σπυ­ρί­δων Κογιάν­νης, ο Δκτής της ΔΔΕΕ Υπτγος κ. Γεώρ­γιος Καπρά­λος, η σύζυγος του αει­μνή­στου ηρωικού Δκτού της Α’ Μοίρας Κατα­δρο­μών Ταξχου Γεωρ­γίου Παπα­με­λε­τίου, κα Ευαγ­γε­λία Παπαμελετίου-Πηλιχού, παλαιοί πολε­μι­στές, αντι­προ­σω­πεία απο­στρά­των και εν ενερ­γεία αξκών , τοπικές στρα­τιω­τι­κές και πολι­τι­κές Αρχές, καθώς και πολίτες της Ρόδου. Τον Σ.Ε.Α.Ν.Δ. εκπρο­σώ­πη­σαν οι Πανα­γιώ­της Μηνάς (Πρό­ε­δρος) και Γεώρ­γιος Γεωρ­γαλ­λής (Γεν. Γραμ­μα­τέας).

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.