Ειδήσεις

Οι χώρες με τις καλύτερες και χειρότερες επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας – Η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τη λίστα Covid Resilience Ranking του πρακτορείου Bloomberg – Η θέση της Ελλάδας

Ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα για πολλές ισχυρές δυτικές κυβερνήσεις συνιστά η νέα μηνιαία λίστα του Covid Resilience Ranking του πρακτορείου Bloomberg, η οποία ουσιαστικά καταγράφει ποιες χώρες έχουν σταθεί πιο αποτελεσματικές απέναντι στην πανδημία και τους τριγμούς που προκαλεί τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η λίστα καταρτίζεται με βάση δώδεκα διαφορετικούς παράγοντες/δείκτες, από τη διασπορά του ιού και τα επίπεδα των εμβολιασμών και των θανάτων έως την ποιότητα του συστήματος υγείας και το άνοιγμα των οικονομιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκει κανείς τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Νέα Ζηλανδία, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες με δυσκολία κρατούν την πέμπτη θέση και η Γερμανία δεν βρίσκεται καν στην πρώτη δεκάδα, αλλά στην 12η θέση, μόλις τέσσερις θέσεις πάνω από την Τουρκία, που είναι στην 16η θέση.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 21η θέση, έχοντας πέσει κατά δύο θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη, και λαμβάνοντας σκορ ύψους 68,1 και ποσοστό εμβολιασμών (σύμφωνα με τη λίστα) στο 47,4%.

Σε γενικές γραμμές η Ευρώπη κατάφερε να «πιάσει» αλλά και να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο σε επίπεδα εμβολιασμών και ανοίγματος των αγορών όσο και συνολικά επιστροφής στην κανονικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη λίστα οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν την πρώτη θέση! Επίσης, ανάμεσα στις πρώτες θέσεις βρίσκει κανείς πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία ανέβηκε στην τέταρτη θέση, ενώ μέσα στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται επίσης η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Ίσως η πιο… ιδιαίτερη περίπτωση της λίστας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχασε συνολικά 16(!) θέσεις και προσγειώθηκε στην 25η , παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των εμβολιασμών της βρίσκεται, σύμφωνα με τη λίστα, στο 62,8%. Η επιδείνωση αυτή αντανακλά την κάθετη εκτίναξη των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα σε συνδυασμό με την εμμονή της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει τη χαλαρότητα και μάλιστα μόλις πρόσφατα να γιορτάσει τη «Μέρα Ελευθερίας» με την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων. Το αν η τακτική της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ή θα αποδειχτεί ένα τεράστιο και λίαν επώδυνο λάθος, θα φανεί στην πορεία…

Εντύπωση προκαλεί και η σταθερά πολύ χαμηλή επίδοση της Ιαπωνίας, μιας ισχυρής οικονομικά χώρας που θα περίμενε κανείς να έχει ανεβάσει από νωρίς στροφές στο μέτωπο των εμβολιασμών λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και τελικά κατέληξε… ουραγός. Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία εμφανίζεται στην 26η θέση και μάλιστα έχει χάσει άλλες τρεις θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη.

Στις τελευταίες θέσεις, από τις συνολικά 53 χώρες της λίστας, περιλαμβάνονται κυρίως χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Τελευταία των τελευταίων είναι η Ινδονησία με επίδοση 40,2 και ποσοστό εμβολιασμών στο 11,9%(!), ενώ την τελευταία πεντάδα απαρτίζουν επίσης οι Φιλιππίνες (49η θέση), η Αργεντινή (50η), η Νότιος Αφρική (51η) και η Μαλαισία (52η).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου