ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Χατζημάρκος: «Οι αρνητές του εμβολίου να αναλάβουν την ευθύνη της επιλογής τους και να μην υπονομεύουν την δημόσια υγεία και οικονομία»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Χατζημάρκος

Την απα­γό­ρευ­ση των επα­να­λαμ­βα­νό­με­νων δια­δη­λώ­σε­ων των αντιεμ­βο­λια­στών πρό­τει­νε ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Ν. Αι­γαί­ου, με δη­λώ­σεις του στον ΣΚΑΪ

Την άποψη ότι θα πρέ­πει και να πε­ριο­ρι­στεί το επα­να­λαμ­βα­νό­με­νο φαι­νό­με­νο των συ­νε­χών συ­γκε­ντρώ­σε­ων και δια­δη­λώ­σε­ων των αρ­νη­τών του εμ­βο­λια­σμού, εξέ­φρα­σε σή­με­ρα ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Νο­τί­ου Αι­γαί­ου, Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος, στην πρω­ι­νή τη­λε­ο­πτι­κή εκ­πο­μπή «Αταί­ρια­στοι» του ΣΚΑΪ με τον Γιάν­νη Ντσού­νο, ζη­τώ­ντας από όλους να επι­δεί­ξουν σύ­νε­ση, σο­βα­ρό­τη­τα και υπευ­θυ­νό­τη­τα.

«Με το δι­καί­ω­μά τους να μην εμ­βο­λια­στούν κα­το­χυ­ρω­μέ­νο από το Σύ­νταγ­μα , η μια ή δυο σχε­τι­κές συ­γκε­ντρώ­σεις και δια­δη­λώ­σεις ενέ­χουν θέση συμ­βο­λι­σμού. Ο συμ­βο­λι­σμός αυτός ακυ­ρώ­νε­ται από το συ­νε­χές , σχε­δόν μέρα παρά μέρα, κά­λε­σμα και κα­τα­λή­γει σε υπο­νό­μευ­ση κάθε προ­σπά­θειας προ­στα­σί­ας και της δη­μό­σιας υγεί­ας και της οι­κο­νο­μί­ας. Είναι σαφής η επι­θυ­μία τους, ας ανα­λά­βουν το κό­στος της από­φα­σής τους και να μην σύ­ρουν ολό­κλη­ρη την κοι­νω­νία στον όλε­θρο» ανέ­φε­ρε ο κ. Χα­τζη­μάρ­κος, και χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά τό­νι­σε το οξύ­μω­ρο «την ώρα που λέμε στους κα­τα­στη­μα­τάρ­χες ότι θα υπο­στούν με­γά­λες χρη­μα­τι­κές ποι­νές και θα κλεί­σει το κα­τά­στη­μά τους, την ίδια ώρα, απέξω γί­νε­ται μια δια­δή­λω­ση αρ­νη­τών την οποία πα­ρα­κο­λου­θού­με αμή­χα­νοι».

Ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, στο πλαί­σιο της συ­ζή­τη­σης για την πο­ρεία της παν­δη­μί­ας covid – 19 στα νησιά, αλλά και του του­ρι­σμού, ανέ­φε­ρε ότι το του­ρι­στι­κό ρεύμα στο Νότιο Αι­γαίο είναι πολύ ισχυ­ρό, οι αφί­ξεις μέχρι σή­με­ρα έχουν ξε­πε­ρά­σει το 1 εκα­τομ­μύ­ριο, μόνο στα 5 διε­θνή αε­ρο­δρό­μια, Ρόδου, Κω, Καρ­πά­θου, Μυ­κό­νου και Σα­ντο­ρί­νης, αριθ­μό που πέ­ρυ­σι πε­τύ­χα­με στα τέλη Σε­πτεμ­βρί­ου με αρχές Οκτω­βρί­ου. Επε­σή­μα­νε την ανά­γκη αυτή η πο­ρεία να συ­νε­χι­στεί, με την πα­ράλ­λη­λη προ­στα­σία της δη­μό­σιας υγεί­ας και της οι­κο­νο­μί­ας και δεν απέ­κλει­σε τη λήψη κατά τό­πους μέ­τρων τύπου Μυ­κό­νου, όπου εμ­φα­νί­ζε­ται αύ­ξη­ση κρου­σμά­των. Ση­μεί­ω­σε πά­ντως ότι στα νησιά ο αριθ­μός ει­σα­γω­γών στα νο­σο­κο­μεία και δια­σω­λη­νώ­σε­ων πα­ρα­μέ­νει χα­μη­λός , ωστό­σο σε καμία πε­ρί­πτω­ση αυτό δεν μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει άλ­λο­θι εφη­συ­χα­σμού.

Πε­ρι­γρά­φο­ντας την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας σε συ­νάρ­τη­ση με την πο­ρεία του του­ρι­σμού, ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης ανέ­φε­ρε τα εξής:

«Κά­νου­με ένα τι­τά­νιο αγώνα να στη­ρί­ξου­με την οι­κο­νο­μία. Η πο­ρεία του του­ρι­σμού είναι πολύ ικα­νο­ποι­η­τι­κή. Το του­ρι­στι­κό ρεύμα είναι πολύ ισχυ­ρό προς τα νησιά μας Οι αφί­ξεις μέχρι σή­με­ρα έχουν ήδη ξε­πε­ρά­σει το 1 εκα­τομ­μύ­ριο, μόνο στα 5 διε­θνή αε­ρο­δρό­μια του Νο­τί­ου Αι­γαί­ου , Ρόδου, Κω, Καρ­πά­θου, Μυ­κό­νου και Σα­ντο­ρί­νης, αριθ­μό που πέ­ρυ­σι πε­τύ­χα­με στα τέλη Σε­πτεμ­βρί­ου με αρχές Οκτω­βρί­ου, με πε­ρί­που 7.000 διε­θνείς πτή­σεις. Αι­σθά­νο­μαι ότι αυτή τη στιγ­μή υπάρ­χει απώ­λεια μέ­τρου. Ένα πο­σο­στό του λαού μας έχει χάσει το μέτρο. Δυ­στυ­χώς, ένας αριθ­μός συ­μπα­τριω­τών μας νο­μί­ζει ότι με ένα άλμα μπο­ρεί να φτά­σει στο 2019 και να ξε­πε­ρά­σει την παν­δη­μία του κο­ρω­νοϊ­ού. Η πο­ρεία των κρου­σμά­των μας ανα­γκά­ζει να εί­μα­στε σε μια συ­νε­χή εγρή­γορ­ση. Εί­μα­στε η πρώτη Πε­ρι­φέ­ρεια που «τρέ­χει» δική της κα­μπά­νια για τον εμ­βο­λια­σμό. Το πο­σο­στό στα νησιά μας είναι στο 61%, πε­ρί­που 16 πο­σο­στιαί­ες μο­νά­δες πάνω από τον μέσο όρο πα­νελ­λα­δι­κά. Όμως δεν στα­μα­τά­με, συ­νε­χί­ζου­με κα­θη­με­ρι­νά να μι­λά­με με τον κόσμο.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την πα­ρα­κο­λού­θη­ση του κάθε νη­σιού, όπου χρεια­στεί θα λη­φθούν μέτρα, το­πι­κά, διότι πρέ­πει να προ­στα­τευ­τούν και η δη­μό­σια υγεία και η οι­κο­νο­μία. Πα­ρα­κο­λου­θού­με την πο­ρεία των κρου­σμά­των σε συ­νερ­γα­σία με το Υπουρ­γείο Υγεί­ας, τον ΕΟΔΥ, την Πο­λι­τι­κή Προ­στα­σία και το ευ­χά­ρι­στο είναι ότι μέχρι τώρα τα νησιά δεν έχουν δώσει με­γά­λους αριθ­μούς ει­σα­γω­γών σε νο­σο­κο­μεία και δια­σω­λη­νώ­σε­ων, αλλά αυτό σε καμία πε­ρί­πτω­ση δεν είναι άλ­λο­θι για να μην τη­ρού­νται τα μέτρα».

Όσον αφορά τη λήψη μέ­τρων και την αντι­με­τώ­πι­ση των αρ­νη­τών, ο Πε­ρι­φε­ρειάρ­χης ανέ­φε­ρε:

«Απαι­τεί­ται από όλους σύ­νε­ση σο­βα­ρό­τη­τα, υπευ­θυ­νό­τη­τα, εντα­τι­κο­ποί­η­ση των ελέγ­χων και της αστυ­νό­μευ­σης, προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τεύ­σου­με τη δη­μό­σια υγεία, όμως δεν μπο­ρού­με να πούμε ότι η ελ­πί­δα μας είναι οι έλεγ­χοι και η αστυ­νό­μευ­ση. Υπο­τί­θε­ται ότι εί­μα­στε μια κοι­νω­νία σο­βα­ρή, ώριμη και υπεύ­θυ­νη. Εκτός από τα μέτρα που ήδη λαμ­βά­νο­νται, θα πρέ­πει και να πε­ριο­ρι­στεί το επα­να­λαμ­βα­νό­με­νο φαι­νό­με­νο των συ­νε­χών συ­γκε­ντρώ­σε­ων και δια­δη­λώ­σε­ων των αρ­νη­τών του εμ­βο­λια­σμού. Λυ­πά­μαι που το λέω, αλλά γυ­ρί­ζει ως μπού­με­ρανγκ ένα τε­ρά­στιο όπλο που δια­θέ­του­με, το δια­δί­κτυο. Εκεί όπου ανα­πτύσ­σο­νται οι πάσης φύ­σε­ως θε­ω­ρί­ες συ­νο­μω­σί­ας, ένας διά­λο­γος μί­σους και αμ­φι­σβή­τη­σης κάθε επι­στη­μο­νι­κής αλή­θειας και αυτό υπο­νο­μεύ­ει την προ­σπά­θεια σε όλα τα επί­πε­δα. Αυτήν την ώρα, αυτοί που αδι­κού­νται είναι οι πο­λί­τες που τη­ρούν τα μέτρα και τις οδη­γί­ες των επι­στη­μό­νων. Τι είναι αυτό που μας απα­γο­ρεύ­ει να απα­γο­ρεύ­σου­με τις συ­γκε­ντρώ­σεις των αρ­νη­τών; Το Σύ­νταγ­μα θω­ρα­κί­ζει την από­φα­σή τους και προ­στα­τεύ­ει την επι­λο­γή τους να μην εμ­βο­λια­στούν. Για ποιο λόγο πρέ­πει να δια­δη­λώ­νουν γι αυτό μέρα παρά μέρα; Την ώρα που λέμε στους κα­τα­στη­μα­τάρ­χες ότι θα υπο­στούν με­γά­λες χρη­μα­τι­κές ποι­νές και θα κλεί­σει το κα­τά­στη­μά τους, την ίδια ώρα, απέξω γί­νε­ται μια δια­δή­λω­ση αρ­νη­τών την οποία πα­ρα­κο­λου­θού­με αμή­χα­νοι. Είμαι σύμ­φω­νος με τα μέτρα και τη αστυ­νό­μευ­ση και το μέτρο το οποίο έχω να προ­τεί­νω – ως πρώτο μέτρο πλέον – είναι η απα­γό­ρευ­ση των δια­δη­λώ­σε­ων των αρ­νη­τών. Με το δι­καί­ω­μά τους κα­το­χυ­ρω­μέ­νο από το Σύ­νταγ­μα , η μια ή δυο σχε­τι­κές συ­γκε­ντρώ­σεις και δια­δη­λώ­σεις ενέ­χουν θέση συμ­βο­λι­σμού. Ο συμ­βο­λι­σμός αυτός ακυ­ρώ­νε­ται από το συ­νε­χές , σχε­δόν μέρα παρά μέρα κά­λε­σμα , κα­τα­λή­γει σε υπο­νό­μευ­ση κάθε προ­σπά­θειας προ­στα­σί­ας και της δη­μό­σιας υγεί­ας και της οι­κο­νο­μί­ας. Είναι σαφής η επι­θυ­μία τους, ας ανα­λά­βουν το κό­στος της από­φα­σής τους και να μην σύ­ρουν ολό­κλη­ρη την κοι­νω­νία στον όλε­θρο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.