Τοπικές Ειδήσεις

Μάνος Κόνσολας: «Κάνουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόταν η χώρα»

Για μια «συνολική επανεκκίνηση» στη χώρα κάνει λόγο, μιλώντας στην εφημερίδα ««Παρασκήνιο» », ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ρυθμοί είναι γρήγοροι, γιατί ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος.

«Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση χτίζει ένα νέο κεφάλαιο αξιοπιστίας που θα μας χρειαστεί στην επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων», υπογραμμίζει ο κ. Κόνσολας.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

1. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τη θητεία της με αυξημένο τέμπο. Θα καταφέρετε να το διατηρήσετε και στην πορεία; Ακολουθείτε ένα «δόγμα θετικού σοκ»;

Η χώρα χρειαζόταν μια συνολική επανεκκίνηση και αυτό κάνουμε. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην εφαρμογή των δεσμεύσεών μας για μείωση της φορολογίας, αλλά προχωρούμε σε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που επαναφέρουν τη νομιμότητα και το δικαίωμα στην ασφάλεια του πολίτη. Διαμορφώνουν τις συνθήκες για να καταστεί η Ελλάδα μια χώρα με υψηλό δείκτη οικονομικής ελευθερίας και άσκησης επιχειρηματικής και επενδυτικής δραστηριότητας. Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας για αυτό και προχωράμε γρήγορα. Οι Έλληνες πολίτες έχουν κουραστεί από τα εννέα (9) χρόνια της κρίσης, θέλουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

2. Θα πετύχει αυτό το μίγμα τεχνοκρατών και πολιτικών στελεχών κ. Κόνσολα; Γιατί, το κυβερνητικό σχήμα, όπως το είδαμε, μοιάζει φιλόδοξο ως προς τον στόχο της συνεργασίας στα Υπουργεία.

Από τη στιγμή που υπάρχει σαφής οριοθέτηση προτεραιοτήτων και αρμοδιοτήτων αλλά και διαρκής αξιολόγηση, όλοι όσοι συμμετέχουμε στην κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε αυτούς τους κανόνες. Υπάρχει συντονισμός, αφού ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί καθημερινά το κυβερνητικό έργο και έχει ήδη επισκεφθεί τα περισσότερα Υπουργεία. Θα σας έλεγα, επίσης, ότι τα μέλη της κυβέρνησης δεν διαχωρίζονται σε τεχνοκράτες και πολιτικά στελέχη, αποτελούν μέλη της ίδιας ομάδας που μοιράζεται ένα κοινό σκοπό.

3. Ανακοινώσατε ήδη μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας και επίκεινται και άλλες κινήσεις. Το ερώτημα είναι απλό: από πού θα βρείτε τις ισοδύναμες δαπάνες για να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για το πλεόνασμα;

Οι προγραμματικές μας δεσμεύσεις, που ήδη γίνονται πράξη, ήταν ρεαλιστικές. Δεν είχαν και δεν έχουν καμία σχέση με το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις ψεύτικες υποσχέσεις που μοίραζε, αφειδώς, ο κ. Τσίπρας. Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν πρόκειται να τεθούν σε κίνδυνο αφού, παράλληλα με τη μείωση των φόρων, προχωρούμε σε στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 2 δις μέσα στην πρώτη διετία, στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που αυξάνει τα έσοδα και μειώνει τη φοροδιαφυγή και από την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης που ήδη προδιαγράφεται από τη θετική αντίδραση των αγορών.

4. Βλέπουμε μια θετική αντίδραση των αγορών στη νέα κυβέρνηση. Με βάση και τα επιτόκια δανεισμού, βλέπετε περιθώριο για μείωση των πλεονασμάτων από το 2020 ή το 2021;

Οι αγορές έχουν ήδη στείλει θετικά μηνύματα για τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, η αγορά ακινήτων και οι τουριστικές επενδύσεις.
Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση χτίζει ένα νέο κεφάλαιο αξιοπιστίας που θα μας χρειαστεί στην επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Μέχρι σήμερα, με τη λογική της κυβέρνησης Τσίπρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα τροφοδοτούνταν από την υπερφορολόγηση. Εμείς βάζουμε τέλος σε αυτό τον παραλογισμό, με ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Τα δύο αυτά συστατικά, είναι τα δομικά στοιχεία του κεφαλαίου αξιοπιστίας που χτίζουμε, με αυτά τα δύο συστατικά θα διεκδικήσουμε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία.

5. Στον τουρισμό, πώς θα καταστεί εφικτό να συνδυαστεί ο μεγάλος ρυθμός επισκεπτών στη χώρα μας, με αυξημένα έσοδα; Και πώς θα στηριχθεί με απτό τρόπο και η τουριστική βιομηχανία της χώρας;

Η πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη στοχεύει στην αντιμετώπιση των δύο μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός μας: της έλλειψης ανταγωνιστικότητας και της εποχικότητας.
Μέσα από την πρώτη μείωση των φόρων και τη σταδιακή μετάβαση σε ένα ΦΠΑ της τάξης του 11% για όλο το τουριστικό πακέτο και σε συνδυασμό με την υιοθέτηση πρακτικών της ψηφιακής οικονομίας, ο τουρισμός μας θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά του.
Η αύξηση των εσόδων, όμως, προϋποθέτει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που θα προσελκύσουν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και θα έρθουν μόνο με την ενεργοποίηση ενός νέου χωροταξικού για τον τουρισμό. Προϋποθέτει, επίσης, τη συνδυαστική ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που πρέπει να στηρίζεται σε ένα απλοποιημένο και ελκυστικό θεσμικό πλαίσιο.
Ο δικός μας προσανατολισμός είναι διαφορετικός: δεν θα μετράμε αριθμό επισκεπτών αλλά έσοδα, τα έσοδα είναι αυτά που διαμορφώνουν το πρόσημο στον τουρισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου