Ειδήσεις

Κοντά στα δύο ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε νησιά-Eπιβολή πλαφόν ζητεί η Περιφέρεια

Ανοδικά κινούνται και πάλι οι τιμές των καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα, με τα νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου να κρατούν τα σκήπτρα, καθώς οδεύουμε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και το κίνητρο για κερδοσκοπία ενισχύεται.

Στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,881 ευρώ, ενώ σε κάποια νησιά η τιμή έφτασε πολύ κοντά στα δύο ευρώ το λίτρο.

Στην Πάτμο οι καταναλωτές προμηθεύονται την αμόλυβδη (95 οκτανίων) μέχρι και 1,997 ευρώ το λίτρο, στη Σαντορίνη στο 1,995 και στην Κάλυμνο στο 1,91 ευρώ το λίτρο. Υψηλές τιμές πληρώνουν οι καταναλωτές και στον νομό Δωδεκανήσων όπου η μέση τιμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Yγρών Καυσίμων, διαμορφώθηκε χθες στο 1,783 ευρώ το λίτρο και σε κάποια νησιά όπως στη Σάμο έφτασε στο 1,805 ευρώ το λίτρο. Υψηλά διαμορφώνονται οι τιμές της αμόλυβδης και στην Κρήτη με την ακριβότερη βενζίνη να πωλείται στον νομό Ρεθύμνου και Λασιθίου στην τιμή των 1,708 και 1,703 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα, όταν η μέση πανελλαδική τιμή κυμαίνεται στο 1,605 ευρώ το λίτρο.

Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από τις υψηλές τιμές των καυσίμων είναι η απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να ζητήσει με επιστολή προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την επιβολή πλαφόν.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί λόγω και της ανατιμητικής τάσης της τιμής του αργού στη διεθνή αγορά.

Ειδικά για τα νησιά, όπου οι πρατηριούχοι επιδιώκουν να βγάλουν μέσα σε λίγους μήνες τον τζίρο της χρονιάς, η τιμή της αμόλυβδης εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. Ηδη, συνολικά στη χώρα τα καύσιμα τη φετινή τουριστική σεζόν πωλούνται ακριβότερα κατά 1,20% σε σχέση με την περυσινή.

Μειωμένη ζήτηση

Η ζήτηση, ωστόσο, και παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση εμφανίζεται τον Ιούλιο μειωμένη κατά 4%, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο -2%. Η αγορά αποδίδει την πτώση αφενός στην αύξηση του τουρισμού all inclusive, που οι τουρίστες δεν μετακινούνται και αφετέρου στο γεγονός ότι οι Ελληνες πλέον έχουν συρρικνώσει σημαντικά το χρονικό διάστημα των διακοπών τους.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τελική αξία της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε ποσοστό 62-63% από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τον ΦΠΑ και άλλες χρεώσεις και επιβαρύνσεις, που σημαίνει ότι η διεθνής πορεία των τιμών του αργού επηρεάζει ένα μικρό μέρος της τελικής τιμής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βενζίνες επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% και ΕΦΚ 700 ευρώ τα χίλια λίτρα.

Συνολικά, από τις αρχές του έτους η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε σε ποσοστό 5% και διαμορφώθηκε στις 24 Ιουλίου στο 1,605 ευρώ το λίτρο από 1,523 ευρώ το λίτρο τον Ιανουάριο. Το ίδιο διάστημα το περιθώριο κέρδους εταιρείας εμπορίας, μεταφοράς και πρατηρίου αυξήθηκε σε ποσοστό μόλις 2% και διαμορφώθηκε στα 86 ευρώ το κυβικό από 84 ευρώ το κυβικό. Η τιμή του brent στη διεθνή αγορά αυξήθηκε κατά 8,1% το ίδιο διάστημα και διαμορφώθηκε στις 24 Ιουλίου στα 68,52 δολάρια το βαρέλι έναντι 63,37 δολάρια το βαρέλι στις 20 Ιανουαρίου.

Σε ποσοστό 6% αυξήθηκε από τις αρχές του έτους η τιμή του πετρελαίου κίνησης, η οποία διαμορφώθηκε στις 24 Ιουλίου στο 1,385 ευρώ το λίτρο από 1,305 ευρώ το λίτρο.

Πηγή: Καθημερινή

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου