ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρελθόν από την 1η Μαΐου πολλά μέτρα κατά του κορωνοϊού

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΡΑΤΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Από την 1η Μαΐου πολλά μέτρα που επι­βλή­θη­καν με στόχο τον πε­ριο­ρι­σμό της παν­δη­μί­ας του κο­ρω­νοϊ­ού, θα απο­τε­λέ­σουν πα­ρελ­θόν. Η επι­δη­μιο­λο­γι­κή ει­κό­να δι­καιο­λο­γεί το νέο πλαί­σιο δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας, αφού τόσο τα κρού­σμα­τα, όσο και οι σκλη­ροί δεί­κτες έχουν αρ­χί­σει στα­δια­κά να υπο­χω­ρούν. Συ­γκε­κρι­μέ­να από την 1η Μαΐου έως την 31/8 αί­ρε­ται η επί­δει­ξη πι­στο­ποι­η­τι­κού εμ­βο­λια­σμού ή νό­ση­σης σε όλους τους χώ­ρους. Πα­ράλ­λη­λα, από την 1η Μαΐου οι ανεμ­βο­λί­α­στοι ερ­γα­ζό­με­νοι για να πη­γαί­νουν στην ερ­γα­σία τους θα κά­νουν μόνο ένα self test την εβδο­μά­δα, ενώ τη συ­γκε­κρι­μέ­νη ημε­ρο­μη­νία έως τις 31 Αυ­γού­στου κα­ταρ­γεί­ται το όριο σε κάθε κλει­στό χώρο.

Έως τις 31 Μαΐου πα­ρα­μέ­νει η υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα χρή­σης μά­σκας για τους εσω­τε­ρι­κούς χώ­ρους, ωστό­σο από την 1η Ιου­νί­ου θα αρθεί η υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τα με εξαι­ρέ­σεις που θα διευ­κρι­νι­στούν στις επό­με­νες Κοι­νές Υπουρ­γι­κές Απο­φά­σεις (ΚΥΑ). Ήδη από τις 5 Μαρ­τί­ου η χρήση μά­σκας απο­τε­λεί πα­ρελ­θόν στους εξω­τε­ρι­κούς χώ­ρους.

Την προ­σο­χή των συ­μπο­λι­τών μας εφι­στά ο κ. Στέ­λιος Κα­ρα­τα­πά­νης, διευ­θυ­ντής της Α’ Πα­θο­λο­γι­κής Κλι­νι­κής στο Γε­νι­κό Νο­σο­κο­μείο Ρόδου, πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Νο­σο­κο­μεια­κών Λοι­μώ­ξε­ων και διευ­θυ­ντής της ια­τρι­κής υπη­ρε­σί­ας, δη­λώ­νο­ντας πώς η υπο­χώ­ρη­ση του αριθ­μού των κρου­σμά­των και των νο­ση­λειών σε το­πι­κό επί­επ­δο και η χα­λά­ρω­ση των μέ­τρων, δεν ση­μαί­νει ότι ο κο­ρω­νο­ϊ­ός απο­τε­λεί πα­ρελ­θόν. Το­νί­ζει δε ότι πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποιεί­ται η προ­στα­τευ­τι­κή μάσκα, κυ­ρί­ως σε κλει­στούς χώ­ρους.

«Μπο­ρεί να έχουν βελ­τιω­θεί τα πράγ­μα­τα. Αυτό όμως δεν ση­μαί­νει ότι πρέ­πει να ξε­δί­νου­με, ακόμη και μετά τη χα­λά­ρω­ση των μέ­τρων προ­στα­σί­ας. Δεν πρέ­πει να βια­στού­με να βγά­λου­με τη μάσκα, ιδιαί­τε­ρα σε κλει­στούς χώ­ρους και όταν εί­μα­στε μαζί με άτομα που δεν συ­να­να­στρε­φό­μα­στε συχνά. Το κα­λο­καί­ρι και η αύ­ξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας βοη­θούν στον πε­ριο­ρι­σμό των κρου­σμά­των. Θα πρέ­πει ωστό­σο να εί­μα­στε προ­σε­κτι­κοί. Η πα­ράλ­λα­ξη Όμι­κρον είναι μεν πιο ήπια σε σύ­γκρι­ση με τη Δέλτα. Κα­νείς όμως δεν μπο­ρεί να γνω­ρί­ζει αν και πότε θα κολ­λή­σει τον ιό και πόσο βαριά θα νο­σή­σει τε­λι­κά», εξή­γη­σε ο κ. Κα­ρα­τα­πά­νης. Ση­μεί­ω­σε δε ότι η πίεση που αντι­με­τω­πί­ζει την τρέ­χου­σα πε­ρί­ο­δο το Νο­σο­κο­μείο είναι πολύ πιο ήπια σε σύ­γκρι­ση με τους πε­ρα­σμέ­νους μήνες.

Οξεία ηπα­τί­τι­δα σε παι­διά

Την χρήση της προ­στα­τευ­τι­κής μά­σκας από τα παι­διά για την προ­στα­σία από την οξεία ηπα­τί­τι­δα συ­νι­στά ο κ. Στέ­λιος Κα­ρα­τα­πά­νης.

«Ο αδε­νο­ϊ­ός 41 που πι­θα­νο­λο­γεί­ται ότι ευ­θύ­νε­ται για τα πε­ρι­στα­τι­κά οξεί­ας ηπα­τί­τι­δας στα παι­διά, δεν είναι και­νούρ­γιος. Είναι ένας πα­λιός και γνω­στός ιός. Σε όλο τον κόσμο έχουν κα­τα­γρα­φεί 200 πε­ρι­στα­τι­κά και τα πε­ρισ­σό­τε­ρα στη Μ. Βρε­τα­νία. Το ανη­συ­χη­τι­κό είναι ότι προ­σβάλ­λει συ­νή­θως παι­διά κάτω των 10 ετών και κυ­ρί­ως γύρω στα πέντε. Πρό­κει­ται δε για μία σπά­νια μορφή, τη λε­γό­με­νη κε­ραυ­νο­βό­λο ηπα­τί­τι­δα. Σε κά­ποιες πε­ρι­πτώ­σεις στην Αγ­γλία χρειά­στη­κε να γίνει με­τα­μό­σχευ­ση. Ωστό­σο η επεί­γου­σα με­τα­μό­σχευ­ση είναι πολύ πιο δύ­σκο­λη από τη χρό­νια. Γο­νείς δί­νουν συ­νή­θως μέρος του ήπα­τος. Στην Ελ­λά­δα δεν γί­νο­νται επεί­γου­σες με­τα­μο­σχεύ­σεις. Έχου­με δια­κρα­τι­κή συμ­φω­νία με την Ιτα­λία και τα πε­ρι­στα­τι­κά αυτά διο­χε­τεύ­ο­νται εκεί», ανέ­φε­ρε ο κ. Κα­ρα­τα­πά­νης για την οξεία ηπα­τί­τι­δα που πα­ρου­σιά­ζε­ται σε παι­διά και πρό­σθε­σε ότι πα­ρό­λο που κα­νέ­να κρού­σμα δεν έχει κα­τα­γρα­φεί στην χώρα μας, δεν απο­κλεί­ε­ται να φθά­σει στην Ελ­λά­δα. Τα πρώτα συμ­πτώ­μα­τα που θα πρέ­πει να κι­νη­το­ποι­ή­σουν τους γο­νείς είναι η γα­στρε­ντε­ρί­τι­δα και το κί­τρι­νο χρώμα στο λευκό μέρος του μα­τιού.

Πι­θα­νο­λο­γεί­ται ότι η οξεία ηπα­τί­τι­δα οφεί­λε­ται στο λο­κντά­ουν και στο γε­γο­νός ότι επί δύο συ­νε­χό­με­να χρό­νια, τα παι­διά ζού­σαν σε προ­στα­τευ­μέ­νο και «απο­στει­ρω­μέ­νο» πε­ρι­βάλ­λον οπότε δεν είχαν ανα­πτύ­ξει αντι­σώ­μα­τα για την αντι­με­τώ­πι­ση του ιού. Επί­σης, η οξεία ηπα­τί­τι­δα δεν φαί­νε­ται να συν­δέ­ε­ται με τον εμ­βο­λια­σμό κατά του κο­ρω­νοϊ­ού, καθώς πολλά από τα παι­διά που νό­ση­σαν δεν είχαν εμ­βο­λια­στεί.

Ο απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρος τρό­πος για την προ­στα­σία των παι­διών, είναι σύμ­φω­να με τον κ. Κα­ρα­τα­πά­νη η χρήση της μά­σκας και το συχνό και σχο­λα­στι­κό πλύ­σι­μο των χε­ριών.

#Κορωνοϊός#Μέτρα#Υγεία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.