Ειδήσεις

Τουρισμός: Η Πρωτομαγιά… ανάστησε την κίνηση του Πάσχα

Ικανοποιητική κίνηση την περίοδο του Πάσχα, παρά τους φόβους τους για το αντίθετο, αναφέρουν οι ξενοδόχοι από δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Το όψιμο φετινό Πάσχα και η μετάθεση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς την Τρίτη του Πάσχα (3 Μάιου) δημιούργησε μια ευνοϊκή «ακολουθία» αργιών με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα ημερολογιακό «παράθυρο» πέντε ημερών, ιδανικό για όσους έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν.

Επιχειρηματίες και παράγοντες του τουρισμού με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, ωστόσο, δεν αποδίδουν την ικανοποιητική κίνηση μόνο στην ευνοϊκή συγκυρία των αργιών. Η αίσθησή τους, την οποία μετέφεραν στο Euro2day.gr, είναι πως αρκετοί Έλληνες δείχνουν τη διάθεση να ξοδέψουν κάποια χρήματα για «για να περάσουν καλά το Πάσχα, παρά την ανασφάλεια που νιώθουν για το μέλλον».

Ένας από αυτούς ερμήνευε τη διάθεση που δείχνουν αρκετοί ταξιδιώτες ως απόφαση «να περάσουμε καλά το Πάσχα γιατί δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει…»

Η απόφαση, όμως, αρκετών Ελλήνων να «εξορμήσουν» το Πάσχα φαίνεται πως δεν ήταν μια παρόρμηση της στιγμής. Υπήρξε προϊόν προετοιμασίας και είχε… κόφτη χιλιομέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό πως την υψηλότερη πληρότητα για τις μέρες του Πάσχα εμφανίζονται να καταγράφουν οι προορισμοί που βρίσκονται πολύ κοντά στην Αθήνα. Περιοχές στις οποίες φθάνει κανείς με το αυτοκίνητο ή ύστερα από ένα πολύ σύντομο ταξίδι με πλοίο.

Κι αν σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία που αντλήσαμε από το Booking.com η πληρότητα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη κυμαίνεται στα επίπεδα του 70%, σε νησιά του Σαρωνικού και την ανατολική Πελοπόννησο αγγίζουν ποσοστά κοντά στο ταβάνι.

Στην Ύδρα τα ελεύθερα δωμάτια ήταν ελάχιστα για την περίοδο από την Μεγ. Παρασκευή μέχρι την Τρίτη του Πάσχα καθώς η πληρότητα ξεπερνά το 95%. Στις Σπέτσες και το Πόρτο Χέλι η πληρότητα διαμορφωνόταν στις αρχές της Μεγ. Βδομάδας στα επίπεδα του 85-90% ενώ στην Αίγινα κινούνταν πέριξ του 85%. Στα επίπεδα του 80% ήταν η πληρότητα στη Μονεμβασιά ενώ στο Ναύπλιο γύρω στο 70%.

Σε συγκεκριμένες πολυτελείς μονάδες της Ηλείας τα δωμάτια έχουν σχεδόν «εξαφανιστεί» ενώ στην Καλαμάτα η πληρότητα στα καταλύματα της περιοχής ξεπερνά , ήδη, το 80%. Ένδειξη, ίσως, του γεγονότος ότι οι συγκεκριμένες περιοχές προσελκύουν φέτος ι αυξημένο αριθμό ξένων επισκεπτών με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν τα ελεύθερα δωμάτια.

Ικανοποιητική κίνηση με πληρότητες στα επίπεδα του 70-80% καταγράφει η Μαγνησία (Βόλος-Πήλιο)σύμφωνα με τον επικεφαλής των ξενοδόχων Γ.Ζαφείρη. Υψηλή κίνηση την εορταστική περίοδο καταγράφουν, την ίδια στιγμή, οι γειτονικές Σκιάθος και η Σκόπελος με ην πληρότητα στα δύο νησιά να φθάνει το 75%-80%.

Στην Κέρκυρα η πληρότητα δεν έχει φθάσει ακόμα στα συνηθισμένα επίπεδα της περιόδου και έφθανε στις αρχές της Μεγ.Βδομάδας το 75%. Όπως συμβαίνει συνήθως, όμως, τα καταλύματα της πόλης αναμένεται να γεμίσουν τις επόμενες 2-3 μέρες. Καλή κίνηση και πληρότητα στο 70% αναφέρει για τη Ζάκυνθο η επικεφαλής των ξενοδόχων του Λαγανά Χρ.Τετράδη.

Ενδείξεις για ελαφρά αυξημένη επιβατική κίνηση στα πλοία κατά τη φετινή Πασχαλινή περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχ.Σακέλλης. Η συνολική κίνηση, ωστόσο, τη φετινή τουριστική περίοδο εκτιμά ότι θα κυμανθεί στα περυσινά επίπεδα όταν και κατέγραψε μείωση 5-6% σε σύγκριση με το 2014 (εξαιρουμένων των προσφύγων που διακινήθηκαν με τα πλοία).

Η υψηλότερη ζήτηση καταγράφεται στις γραμμές των Κυκλάδων.

Ενόψει της απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ (8 Μάιου) οι ακτοπλοϊκές εταιρείες ενημερώνουν, ήδη, τους επιβάτες να αλλάξουν τα εισιτήρια επιστροφής τους.

Στην κοντινή Άνδρο, πάντως, η πληρότητα κινούνται στα επίπεδα του 65% ενώ στη Σύρο ήταν υψηλότερα φθάνοντας το 70%, σύμφωνα πάντα με ενδεικτικά στοιχεία από το Booking.com.

Στα νησιά της Παροναξίας η πληρότητα δεν ξεπερνούσε τη Μεγ.Τρίτη το 60%, σύμφωνα με το Booking.com. Την ιδία στιγμή Χίος και Κως εμφάνιζαν πληρότητα της τάξης του 65%-70%.

Χαμηλή για την εποχή πληρότητα εμφανίζουν τα Χανιά (γύρω στο 60% στις αρχές της Μεγ.Βδομάδας) και το Ρέθυμνο (45-505). Εικόνα που αποδίδεται στο γεγονός ότι λειτουργού, ήδη, τα περισσότερα ξενοδοχεία για τη θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μειωμένο το ποσοστό πληρότητας της περιοχής καθώς βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου.

Προορισμούς στην…άκρη της Γης, την ίδια στιγμή, προτιμούν πολλοί από τους Έλληνες που επιλέγουν να ταξιδέψουν εκτός συνόρων το Πάσχα.

Στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων αναφέρουν πως η ζήτηση για ταξίδια εκτός συνόρων κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα. Η οικονομική κρίση, πάντως, δεν άφησε ανεπηρέαστα τα λεγόμενα «μεγάλα ταξίδια» που αφορούν μακρινούς προορισμούς, που διαρκούν πολλές μέρες και κοστίζουν ακριβότερα. Αυτό που συνέβη είναι ότι μειώθηκε σημαντικά το μέγεθος των γκρουπ.

Από την, σε γενικές γραμμές, σταθεροποιημένη εικόνα της αγοράς εμφανίζεται να διαφοροποιείται το φετινό Πάσχα το ταξιδιωτικό γραφείο Cosmorama το οποίο, σύμφωνα με την εκ των ιδιοκτητών του Μ. Καββαδία, καταγράφει άνοδο πωλήσεων της τάξης του 45%.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr, το Cosmorama θα πραγματοποιήσει το φετινό Πάσχα 50 αναχωρήσεις γκρουπ για μεγάλα ταξίδια. Την υψηλότερη ζήτηση, σύμφωνα με την Μ. Καββαδία, εμφανίζουν ταξίδια στη Λατ. Αμερική (ιδιαίτερα με επίκεντρο το Περού), την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδοκίνα, το Ουζμπεκιστάν.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη, υψηλή ζήτηση καταγράφεται για ταξίδια στην Ισπανία και τη γειτονική Σικελία. Η Πράγμα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών ενώ σε ανερχόμενο «μπεστ Σίλερ» της αγοράς εξελίσσεται η Πολωνία.

Τα ταξίδια προς Ρωσία και τα Βαλκάνια (ιδιαίτερα η Σερβία) εμφανίζουν, επίσης, σημαντική ζήτηση.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου