Ειδήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Εμείς μόνο μπορούμε να οδηγήσουμε την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει και θα το κάνουμε

Το όραμα του για την Ελλάδα του μέλλοντος, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας  στη Λαμία, σε μια ομιλία κατά την οποία πραγματοποίησε έναν συνοπτικό απολογισμό της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, αναφερόμενος στους βασικούς στόχους για την επόμενη τετραετία. Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, τόνισε ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο, και επισήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΝΔ τήρησε τις βασικές δεσμεύσεις της προς το λαό.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα:

“Συμμαχητές της παράταξης, καμία κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά δεν αντιμετώπισε στη θητεία της περισσότερες εξωγενείς κρίσεις από τη δική μας. Τα είπε και ο πρόεδρος στη σύντομη εισαγωγή του. Από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, και τις διαρκείς απειλές μίας προκλητικής Τουρκίας, μέχρι την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την έφοδο της παγκόσμιας ακρίβειας, μια σειρά από μεγάλες φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, τον «Ιανό», την καταστροφική φωτιά στη βόρεια Εύβοια. Δεν χρειάζεται να σκεφτείτε τι θα συνέβαινε στην πατρίδα αν όλα αυτά τύχαιναν σε άλλους. Θα μπορούσα, λοιπόν, εύκολα να σταθώ ενώπιόν σας, σήμερα, λέγοντας: «Λυπάμαι, δεν μπόρεσα να υλοποιήσω το προεκλογικό μας πρόγραμμα καθώς έπρεπε διαρκώς να διαχειρίζομαι μία κρίση μετά την άλλη». Κι όμως, τη συμφωνία αλήθειας που υπογράψαμε το 2019 την τηρήσαμε, φίλες και φίλοι”.

Αναφερόμενος στις αστοχίες της κυβέρνησης είπε ότι με γενναιότητα αναγνώρισε τα λάθη και έκανε αυτοκριτική δίνοντας όμως και προοπτική:

“Βαδίζουμε προς τις κάλπες οπλισμένοι με ξεκάθαρους στόχους, αλλά και με ώριμα διδάγματα. Χωρίς να ξεχνάμε τα εμπόδια που περάσαμε, τα άλματα που έγιναν, αλλά θα το ξαναπώ, δίχως να κρυβόμαστε πίσω από τις αστοχίες μας.

Και ξέρω ότι σήμερα, όπως υπάρχουν πολίτες οι οποίοι πιστεύω ότι θα μας ψηφίσουν για πρώτη φορά, που δεν μας εμπιστεύθηκαν το 2019 αλλά τώρα πείστηκαν από το έργο μας ότι αξίζει να μας εμπιστευθούν και τώρα, έτσι υπάρχουν και κάποιοι που μας εμπιστεύθηκαν το 2019 και τώρα μπορεί να είναι σκεπτικοί. Τους απαντώ: Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά σίγουρα ποτέ δε σας προδώσαμε. Και σας βεβαιώνω πως όταν σκοντάφτουμε δεν θα πέφτουμε” είπε.

Προχωρώντας σε σύγκριση των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι “τα σύννεφα, λοιπόν, της συγκυρίας, όσο και εάν σκιάζουν προσωρινά τον ορίζοντα δεν μπορούν να κρύψουν την διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα του 2019 και στην Ελλάδα του 2023” και προσέθεσε:

“Το 2019 ο τόπος ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην Ευρώπη, ήταν πρωταθλητής, όμως, σε περικοπές μισθών και συντάξεων. Τώρα έχει μία από τις δυναμικότερες οικονομίες της Ευρώπης. Μείωσε την ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Έχουμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη. Αυξήσαμε, παρά την εισαγόμενη ακρίβεια, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών της”.

Ο κ.Μητσοτάκης επιτέθηκε με δριμύτητα στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις σε βάρος δυο πρώην υπουργών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην διαχειριστική δυνατότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ:

“Δεν ξέρω αν είχατε προσέξει, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την καμπάνια του με το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού». Μετά την καταδίκη του κ. Παππά απεσύρθη τάχιστα, γιατί πράγματι απεδόθη δικαιοσύνη στην περίπτωση αυτή και ο στενότερος συνεργάτης του κ. Τσίπρα καταδικάστηκε 13-0, προσέξτε, από το Ανώτατο Δικαστήριο, για το πιο ατιμωτικό αδίκημα για κάποιο δημόσιο πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από την παράβαση καθήκοντος”.

Για την διαχειριστική δυνατότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

“Τι θα μας πει, λοιπόν, η αντιπολίτευση; Ότι ο κ. Σπίρτζης θα φτιάξει τα τρένα; Ο κ. Κατρούγκαλος θα σας φτιάξει τις συντάξεις; Ο κ. Φίλης θα φτιάξει την παιδεία; Και ακόμα, προσέξτε, ότι αυτοί που αρνήθηκαν τους εθνικούς εξοπλισμούς θα μας προστατεύσουν τάχα από ξένες απειλές; Ή μήπως θα μας πουν ότι αυτοί που έκαναν την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» θα φυλάξουν υποτίθεται τα σύνορα;

Το μόνο που δεν φωνάζουν -σαφώς όμως το υπονοούν- είναι ότι θα συναντηθούν και πάλι με τον κ. Βαρουφάκη, για να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να επιστρέψουν οι φόροι. Λοιπόν, «όχι, ευχαριστώ» απαντούν οι πολίτες. Έπαθαν και έμαθαν, δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά στη συμφορά” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην απλή αναλογική που χαρακτήρισε “νάρκη” και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τη θέσπισε για να υπάρξει αστάθεια, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά ο κόσμος θα επιλέξει σταθερότητα, αφού στην πρώτη κάλπη όπως είπε ο κόσμος θα επιλέξει ποιος θέλει να τον κυβερνήσει και στη δεύτερη εκλογή πως θα τον κυβερνήσει:

“Και μπορεί φεύγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ να άφησε πίσω του τη «νάρκη» της απλής αναλογικής, για να υπηρετηθεί ακριβώς αυτό: το χάος και η πολιτική αστάθεια, οι Έλληνες όμως έχουν και μνήμη και γνώση, ξέρουν πολύ καλά που θέλουν να πάμε, αλλά δεν ξεχνούν, δεν ξεχνούμε και από πού ξεκινήσαμε. Έτσι θα ακυρώσουν τόσο τη «βόμβα» της ακυβερνησίας, όσο και μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι στην πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Κι όταν λέω «ποιος» εννοώ ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο Πρωθυπουργός. Είναι τόσο απλά και τόσο καθαρά. Πρόκειται, συνεπώς, για μια ενιαία διαδικασία στην οποία δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές, ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου