Ρεπορτάζ

Στη Ρόδο το 7ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας

Στη Ρόδο θα χτυπά το προσεχές σαββατοκύριακο η “καρδιά” του ογκολογικού ενδιαφέροντος. Στο 7ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Mediterranean από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους Κυκλάδων, Κω και Καλύμνου, αναμένεται να πάρουν μέρος 90 ογκολόγοι (από τους 370 που υπάρχουν στην Ελλάδα) καθώς επίσης γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων. Σχολιαστές και ομιλητές θα είναι γιατροί του νοσοκομείου Ρόδου και της euromedica. Θα πάρουν μέρος ιδιώτες και γιατροί του δημοσίου τομέα από όλη την Ελλάδα.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Ηλίας Τσέρκης, με την πρόεδρο του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου, Μαρία Κρητικού και τον αντιπρόεδρο κ. Παύλο Μπακίρη, δήλωσε τα εξής: «Είναι τιμή για τη Ρόδο να συνδιοργανώνει με τους ιατρικούς συλλόγους της Κω, επαρχίας Καλύμνου και Κυκλάδων αυτό το ογκολογικό συνέδριο. Η Ρόδος είναι τόπος συνάντησης όλων των ογκολόγων και των ειδικοτήτων που ασχολούνται με ογκολογικά περιστατικά, με στόχο να αναβαθμιστούν οι παροχές υγείας στους καρκινοπαθείς των νησιών μας.
Ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια, αλλά πολλές. Έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη μη φυσιολογική, αχαλίνωτη ανάπτυξη των κυττάρων. Μεταλλάσσεται και αυτό δημιουργεί συνθήκες πολέμου… Είναι ένας πόλεμος ατομικός και συλλογικός… Οι συγγενείς των ασθενών και οι ομάδες των επιστημόνων και κυρίως των ιατρών, αναζητούν φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες.
Τα στατιστικά στη χώρα μας δηλώνουν αύξηση των κρουσμάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 2018 οι θάνατοι εκτιμώνται σε 9,6 εκατομμύρια, ενώ 22 εκατομμύρια νοσούν κάθε χρόνο, ένας στους πέντε είναι άνδρας και μία στις έξι είναι γυναίκα. Η κατάληξη είναι μοιραία για ένα στους οκτώ άνδρες και μία στις έντεκα γυναίκες.
Πολλοί γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα θα βρεθούν στη Ρόδο για να πάρουν μέρος στο συνέδριο. Οι ογκολόγοι στην Ελλάδα είναι 370 σε σύνολο 69.000 γιατρών. Αποτελούν δηλαδή το 0,5 του συνολικού ιατρικού δυναμικού της χώρας. Εμείς θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στη Ρόδο τους 90 από τους 370 ογκολόγους! Η καρδιά του ογκολογικού ενδιαφέροντος χτυπά αυτό το σαββατοκύριακο στο νησί της Ρόδου».

Ημερίδα για
την ενημέρωση
του κοινού
Όπως είπε ο κ. Τσέρκης, η φετινή διοργάνωση έχει μία καινοτομία. Στις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Mediterranean από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου και το Σύλλογο Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου ημερίδα για την ενημέρωση του κοινού με θέμα «βαδίζοντας μαζί». Θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο κ. Α. Αρδαβάνης, διευθυντής στο παθολογικό-ογκολογικό τμήμα στο νοσοκομείο του Α. Σάββα η κα Ε. Ντελιοπούλου, αντιπρόεδρος στην Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, ο πολιτισμολόγος και συγγραφέας Γ. Χαραλαμπίδης.
Ο πρόεδρος του ΙΣΡ, κ. Η. Τσέρκης συνεχάρη τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, κ. Γ. Παπαδόπουλο, ο οποίος προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στη Ρόδο εδώ και πολλά χρόνια. «Ο καρκίνος εκτός από διάφορα όργανα, μπορεί να επιτίθεται και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια του ασθενή.
«Η θεραπεία στα ογκολογικά περιστατικά προϋποθέτει τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων μεταξύ τους για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Οφείλω ξεχωριστή μνεία στον εμπνευστή και εμψυχωτή αυτού του συνεδρίου που είναι πλέον θεσμός, στον Γιώργο Παπαδόπουλο, ο οποίος εδώ και εννέα έτη προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Ρόδο, βοηθώντας πολύ κόσμο. Το παράδειγμά του είναι το πλέον χαρακτηριστικό που αποδεικνύει ότι για να πετύχουμε καλύτερες υπηρεσίες στον τόπο μας, χρειάζεται καλύτερη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας διακρίνεται για την ευελιξία του και ο κ. Παπαδόπουλος απέδειξε ότι ερχόμενος πολλές μέρες κάθε μήνα στη Ρόδο, βοηθά πολύ κόσμο. Είναι ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και δημοσίως πρέπει να τον επαινέσουμε και να τον συγχαρούμε για τη δράση του, όπως και τους γιατρούς ογκολόγους του νοσοκομείου μας», είπε ο κ. Τσέρκης, καταλήγοντας ότι ο καρκίνος δεν είναι πλέον ταμπού, είναι μία νόσος χρόνια και σε πολλές περιπτώσεις ιάσιμη!
«Αν κάποτε ο καρκίνος ήταν ταμπού και θεωρούνταν ανίατη ασθένεια, μπορώ ως πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Ρόδου να σας διαβεβαιώσω ότι είναι μία χρόνια νόσος και σε πολλές περιπτώσεις, ιάσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παύλος Μπακίρης
Ο κ. Παύλος Μπακίρης δήλωσε ότι αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την ημερίδα από την οποία θα αποκομίσει σημαντική γνώση. «Ο Σύλλογος Στήριξης Καρκινοπαθών Ρόδου πέρα από το να στηρίζει όλους τους συμπολίτες μας που κάποια στιγμή έρχονται αντιμέτωποι με τη νόσο, να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες περίθαλψης στον τόπο μας, έχει ως στόχο την ενημέρωση και πρόληψη σε επίπεδο νομού. Η πρόληψη και ενημέρωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Εμείς από την πρώτη στιγμή κάναμε δράσεις που αποσκοπούσαν σε αυτό ακριβώς, στην πρόληψη και στην ενημέρωση.
Πριν δύο χρόνια σε συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο της επαρχίας Καλύμνου είχαμε υλοποιήσει ημερίδα στην Πάτμο και προληπτική εξέταση μαστού… Σήμερα έχουμε τη χαρά να συνεχίζουμε την ενημέρωση του κοινού. Ευχαριστώ τον κ. Τσέρκη για τη συνεργασία αυτή και προσδοκώ στο μέλλον και άλλου τέτοιου είδους συνεργασίες. Είναι πραγματικά μία ημερίδα υψηλού επιπέδου με πολύ αξιόλογους συναδέλφους. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να την παρακολουθήσουν. Θα φύγουν σοφοί από την ημερίδα», ανέφερε και συνεχάρη τον πρόεδρο του ΙΣΡ, κ. Τσέρκη, τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ. Παπαδόπουλο και την πρόεδρο του συλλόγου στήριξης καρκινοπαθών για τις προσπάθειές αλλά και τις πρωτοβουλίες τους.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής τον Γιώργο Παπαδόπουλο για την προσφορά του στην κοινωνία της Ρόδου και γι’ αυτό το συμπόσιο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο δίνοντας την ευκαιρία μέσα από την ενημέρωση και πρόληψη να σώσουμε ζωές.
Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, στην πρόεδρο Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου που είναι κάθε φορά εκεί στο πλευρό των ασθενών στο Νοσοκομείο και των συγγενών. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντική για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον πόλεμο και να βγουν νικητές. Καλώ συμπολίτες μας που θέλουν να έλθουν κοντά μας να προσφέρουν, να είναι εθελοντές. Όσο πιο ενωμένοι είμαστε τόσο πιο εύκολα μπορούμε να νικήσουμε τη μάχη», είπε ο κ. Μπακίρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου