Συνεντεύξεις

Δ. Γκράιμς, πρώην εκτελεστικός υπ. Aμυνας: «Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας»

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη στρατηγική θέση από ποτέ, ως αξιόπιστος Σύμμαχος στα σύνορα της Ευρώπης και της Δύσης. Οι ΗΠΑ ανέκαθεν δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η διοίκηση του Μπάιντεν έχει πολλή δουλειά να κάνει σε αυτήν την προσπάθεια. Οι πράξεις του Ερντογάν ενισχύουν και τονίζουν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ…»
Αυτό δηλώνει σήμερα σε αποκαλυπτική συνέντευξή του, στην «δημοκρατική», ο διοικητής Δημήτρης Γκράιμς (Demetries Grimes) -πρώην αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ, αεροπόρος, εκτελεστικός υπουργός Άμυνας και διπλωμάτης. Έχει υπηρετήσει ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Ελλάδα, Ναυτικός Ακόλουθος στο Ισραήλ, Αναπληρωτής Διοικητής της βάσης των ΗΠΑ στην Κρήτη και Σύμβουλος του Ναυτικού Διοικητή του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μητέρα του είναι Ελληνίδα, ο πατέρας του Αμερικανός και ζει στις ΗΠΑ.
• Κύριε Γκράιμς, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με την παραπομπή του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και το αποτέλεσμα στο Κογκρέσο. Πιστεύετε ότι η τελική ψηφοφορία ήταν δίκαιη μετά τα συμβάντα στο Καπιτώλιο;
Ο Αριστοτέλης είπε «παρόλο που αγαπάμε την αλήθεια και τους φίλους μας, η ευσέβεια απαιτεί από εμάς να τιμήσουμε την αλήθεια πρώτα». Δυστυχώς, η τελική ψηφοφορία ήταν 57 «ένοχος» (guilty) σε 43 «όχι ένοχος» (not guilty), 10 ψήφοι λιγότερες από τις 67 που χρειάζονταν για την καταδίκη. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι για 43 από 50 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, η αλήθεια ήρθε σε δεύτερη μοίρα, παρά τη σύγκληση στη σκηνή του εγκλήματος στην αίθουσα της Γερουσίας των ΗΠΑ, όπου οι ίδιοι, οι 50 Δημοκρατικοί συνάδελφοί τους, η Αμερική και ο όλος ο κόσμος είδαν την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Παρόλο που ποτέ πριν δεν είδαμε βίντεο και ήχο να παρέχουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον ρόλο του πρώην προέδρου στην υποκίνηση της εξέγερσης, η απόφαση να μην ληφθούν συνεντεύξεις από μάρτυρες, αρνήθηκε στην εισαγγελία την ευκαιρία να αποκαλύψει αποτελεσματικά τις ακριβείς λεπτομέρειες των ενεργειών του πρώην προέδρου που οδήγησαν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Η ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ εστίασε υπερβολικά στις τεχνικές λεπτομέρειες και στο νομικό περιθώριο να ισχυριστεί ότι η Γερουσία δεν είχε λόγους να ασκήσει δίκη σε έναν πρώην Πρόεδρο, παρείχε μια εύκολη λύση για τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που είτε δεν είχαν ηθικό θάρρος, είτε φοβήθηκαν την οργή του Τραμπ. Παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, φαίνεται ότι πολλοί Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές παρερμήνευσαν τον όρκο τους να «υποστηρίξουν και να υπερασπιστούν το Σύνταγμα», και επέλεξαν (ως όρκο) να υποστηρίξουν και να υπερασπιστούν τον πρώην Πρόεδρο.
• Πρόσφατα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είπε ότι «η Αμερική επέστρεψε» και διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους για την δέσμευση των ΗΠΑ. Τι μπορούμε να περιμένουμε στην εξωτερική πολιτική από τώρα και στο εξής, κατά τη γνώμη σας;
Η επιστροφή της Αμερικής που ασχολείται με τη διπλωματία με τους Συμμάχους και τους Συνεργάτες της, θα είναι μια θετική εξέλιξη, ειδικά για την Ευρώπη, καθώς οι αξίες και ο σεβασμός μας για τη Δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου ευθυγραμμίζονται. Η Δύση αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχε ποτέ στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της Δημοκρατίας από την άνοδο της Κίνας ως παγκόσμια στρατιωτική δύναμη, την ρωσική προσπάθεια απορρύθμισης, τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και τον ‘αγύρτη’ της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), που είναι η Τουρκία. Ενώ υπάρχουν συζητήσεις στην Ουάσινγκτον για «να αντιμετωπίσει τον κόσμο όπως είναι», η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πολλά να κάνει για να διασφαλίσει ότι η Δύση θα παραμείνει προσηλωμένη για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Φαίνεται, πως ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο μόνος δυτικός ηγέτης με θάρρος να αντιμετωπίσει τον σαφή και άμεσο κίνδυνο των φιλοδοξιών του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που τίθενται πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας. Η Γαλλία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, καθώς η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να αποφεύγουν να έχουν ορθή κρίση και να μην λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα σε ευρωπαϊκά θέματα ασφάλειας. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μεγαλύτερη στρατηγική θέση από ποτέ, ως αξιόπιστος Σύμμαχος στα σύνορα της Ευρώπης και της Δύσης.
• Όπως μπορούμε όλοι να δούμε, η Άγκυρα αυξάνει και πάλι τις εντάσεις στο Αιγαίο, παρόλο που η Ελλάδα προσπαθεί να αναπτύξει τις διαπραγματεύσεις στις σχέσεις μας. Μπορούν οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη διαδικασία προκειμένου να διατηρήσουν την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου;
Οι εχθρικές πράξεις του Ερντογάν ενσαρκώνουν και αντιπροσωπεύουν τους τύπους απειλών που έχει δεσμευτεί η Συμμαχία του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ να αποτρέψουν επιτυχώς. Η αποτυχία να κυβερνήσει ο Ερντογάν έχει καταστρέψει την αξιοπιστία του απέναντι στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, τα έθνη που ανήκουν στη Συμμαχία και οι ΗΠΑ, θα πρέπει να εξοργίζονται από τις συνεχείς επιθέσεις του Ερντογάν στα σύνορα της ΕΕ, κατά της Ελλάδας και στο Αιγαίο, την τουρκική στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, τις απαιτήσεις για πόρους υδρογονανθράκων στην Οικονομική Ζώνη της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, την βεβήλωση των χριστιανικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και τις πρόσφατες προσπάθειες εκτροχιασμού της ενοποίησης της Κύπρου. Οι ΗΠΑ ανέκαθεν δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η διοίκηση του Μπάιντεν έχει πολλή δουλειά να κάνει σε αυτήν την προσπάθεια.
• Μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400, μπορεί η Ελλάδα (ως μέλος του ΝΑΤΟ) να αναμένει ότι οι σχέσεις των χωρών μας θα βελτιωθούν -περαιτέρω;
Η Ελλάδα ήταν πάντα μια αξιόπιστη και σημαντική Σύμμαχος που σέβεται το κράτος δικαίου και τιμά τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ. Παρά το ψήφισμα του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ για τον «Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Εταιρική Σχέση της Ανατολικής Μεσογείου του 2019», και τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020 για την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Τουρκία (τον Ιούλιο του 2019), ο Ερντογάν παραμένει προκλητικός.
Ο Ερντογάν καταδίκασε τις κυρώσεις ως «κατάφωρη επίθεση» στις τουρκικές κυρίαρχες προσπάθειες για τη δημιουργία ανεξάρτητης αμυντικής βιομηχανίας. Και πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν τη μεγάλη πλειοψηφία του κοινοβουλίου της Τουρκίας έχουν εκδώσει κοινή δήλωση κατά της απόφασης των ΗΠΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η Τουρκία «θα ανταποδώσει, με τρόπο, στον χρόνο που κρίνει κατάλληλο». Ο Ερντογάν απείλησε να κλείσει τουρκικές βάσεις σε στρατιωτικό προσωπικό και περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν είναι ενθουσιασμένος από τον μόνιμο μύθο της γεωστρατηγικής σημασίας της Τουρκίας, ο οποίος, ωστόσο, μειώθηκε σημαντικά από το τέλος του «Ψυχρού Πολέμου» και τις δεκαετίες που απέτυχαν, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν σωστά την τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία εδώ και δεκαετίες είναι αναξιόπιστη ως Σύμμαχος. Ο ρόλος της ως πύλης εισόδου για τους Τζιχαντιστές, ανάμεσα στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική και το ‘φλερτ’ που κάνει με την Κίνα και τη Ρωσία σε προχωρημένες προμήθειες όπλων, επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο Σύμμαχο για το ΝΑΤΟ. Οι πράξεις του Ερντογάν ενισχύουν και τονίζουν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.
• Είστε αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών κατά του covid-19 στις ΗΠΑ; Οι Αμερικανοί θα μπορούν να ταξιδέψουν φέτος;
Η διάθεση εμβολίων στις ΗΠΑ, βελτιώνεται καθημερινά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ΗΠΑ με 19,39 ανά 100 εμβολιασμένους κατατάσσονται σήμερα στην 3η θέση παγκοσμίως στη χορήγηση εμβολίων, με το Ισραήλ 1ο στις 87,10 ανά 100 εμβολιασμένους, και μετά, την ΕΕ με 6,26 ανά 100 εμβολιασμένους. Πολλοί Αμερικανοί έχουν ήδη αρχίσει να ταξιδεύουν εντός των ΗΠΑ και πολλοί ανυπομονούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Η Ελλάδα και το Ισραήλ πρωτοπορούν στην προώθηση του ‘διαβατηρίου εμβολίων’ που αποτελεί μια μεγάλη πρωτοβουλία η οποία θα προωθήσει ασφαλέστερα ταξίδια και άνοιγμα των χωρών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου