Ειδήσεις

Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί Τουρισμού στην Αθήνα

Με άξονα τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» («Blue Growth») και πάνω από 100 συμμετοχές αναμένεται να διεξαχθεί η άτυπη σύνοδος υπουργών Τουρισμού στις 10 και 11 Μαρτίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η σύνοδος, η οποία θα λάβει χώρα στο Μουσείο της Ακρόπολης, συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Τουρισμού και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε αυτήν θα συμμετέχουν η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη, δύο γενικοί διευθυντές της Επιτροπής, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Ταλέμπ Ριφάι.

Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού ΙΤΒ, η οποία ξεκινά στις 4 Μαρτίου στο Βερολίνο, με την ελληνική αντιπροσωπεία να έχει διευρυμένη παρουσία, καθώς εφέτος το κλίμα για τη χώρα είναι ιδιαίτερα θετικό στη γερμανική αγορά. Το ελληνικό περίπτερο πλαισιώνουν 63 συνεκθέτες και η θεματική εστιάζει στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, με την ανάδειξη τοπικών προϊόντων και περιοχών.

Πολλές συμμετοχές
Παράλληλα η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη έχει σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων, αρχής γενομένης από τον υφυπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας και εντεταλμένο της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Γιόαχιμ Φούχτελ και την υφυπουργό εντεταλμένη Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για Μεσαίες Επιχειρήσεις και Τουρισμό κυρία Ιρις Γκλάιχε, καθώς και επαφές με παράγοντες του τουρισμού και μέσα ενημέρωσης.

Στην άτυπη σύνοδο, εκτός από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύστερα από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και εφόσον το επιτρέπει η συνάντηση, έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν και ομόλογοι υπουργοί χωρών της λεκάνης της Μεσογείου (π.χ., Αίγυπτος, Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο), καθώς και των Δυτικών Βαλκανίων (π.χ., Αλβανία, Σερβία). Η συμμετοχή φαίνεται ότι θα είναι ευρεία και σε υψηλό επίπεδο καθώς ήδη δέκα υπουργοί Τουρισμού έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.

Το θέμα των εργασιών την πρώτη ημέρα εστιάζει στον θαλάσσιο τουρισμό, ο οποίος μαζί με τη βίζα είναι και η αιχμή της ελληνικής προεδρίας σε ό,τι αφορά τον τομέα. Τη δεύτερη ημέρα, έπειτα από πρόταση του υπουργείου Τουρισμού, θα πραγματοποιηθεί forum με κεντρικό άξονα το online marketing και τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

100 χρόνια ελληνικού τουρισμού
Με αφορμή δε την άτυπη σύνοδο θα παρουσιαστεί ένα βίντεο με το πρώτο οπτικοακουστικό υλικό για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ελληνικού τουρισμού (1914-2014). Πρόκειται για τα 100 χρόνια από τη σύσταση του Γραφείου Ξένων Επισκεπτών επί Ελευθέριου Βενιζέλου. Το υλικό αυτό αφορά τα ευρήματα από την πορεία της τουριστικής προβολής στη διάρκεια ενός αιώνα, το σύνολο των οποίων πρόκειται να παρουσιαστεί σε μια μεγάλη έκθεση που θα πραγματοποιήσει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) μέσα στο φθινόπωρο. Στόχος είναι να καταγραφούν και να διαφυλαχθούν τα ευρήματα τουριστικής προβολής αλλά και να παρουσιαστεί η πορεία του ελληνικού τουρισμού, ο αναπτυξιακός και εκπαιδευτικός ρόλος του, καθώς και η εξέλιξη του τουριστικού μάρκετινγκ από την ίδρυση του ΕΟΤ, το 1952, και μετά. Στα μελλοντικά σχέδια είναι επίσης η ψηφιοποίηση του υλικού και η έκδοση λευκώματος.

Εν τω μεταξύ την παραμονή της άτυπης συνόδου θα παρατεθεί δείπνο σε υψηλούς προσκεκλημένους στη «Μεγάλη Βρεταννία», στο πλαίσιο της εκδήλωσης των «Χρυσών Σκούφων» που διοργανώνει το περιοδικό «Αθηνόραμα», για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, ενώ για τον ίδιο λόγο έχουν προσκληθεί περίπου 20 δημοσιογράφοι γαστρονομίας και food bloggers από το εξωτερικό.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου