Ειδήσεις

Εγινε ο απολογισμός δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Τροχοπέδη και αξεπέραστο εμπόδιο γίνεται συνεχώς για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η γραφειοκρατία και ο τρόπος λειτουργίας του κεντρικού συστήματος διοίκησης.
Στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν οι σφιχτοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι ατελείωτες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται ακόμη και για την πιο μικρή δαπάνη, αναφέρθηκε προχθές μεταξύ άλλων στον απολογισμό του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Έχουν περάσει ήδη 3 χρόνια λειτουργίας και γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά τα προβλήματα, τις παθογένειες και σαφώς και τις δυνατότητες αυτού του θεσμού. Ενός θεσμού που ξεκίνησε με όνειρα, μιας και όλοι όσοι πιστέψαμε στο θεσμό, είχαμε την προσδοκία πως η επιτυχία του θα οδηγούσε σταδιακά στην πλήρη ανατροπή της υφιστάμενης δομής και λειτουργίας της διοίκησης αλλά και της αυτοδιοίκησης, με ένα κράτος επιτελικό, ένα κράτος στρατηγείο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, με αποκέντρωση του συνόλου των αρμοδιοτήτων, αυτών που δεν έχουν συνταγματικό κώλυμα σε πρώτη φάση (γιατί με τη συνταγματική αναθεώρηση διεκδικούμε το σύνολο των αρμοδιοτήτων) και μία ισχυρή και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση», τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως οι προσπάθειες που έγιναν για την βελτίωση του θεσμού συνάντησαν την άρνηση του κεντρικού διοικητικού συστήματος.

«Αυτή την χρονιά άλλαξαν και πολλά, εκτός από ένα, η συνέπειά μας απέναντι στους πολίτες των νησιών μας. Με όλες τις δυσκολίες, με όλα τα εμπόδια, καταβάλαμε και συνεχίζουμε μια καθημερινή εργώδη προσπάθεια να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο και την κοινωνία. Στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα μας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που ανέκυψαν εξαιτίας των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, χωρίς τη διάθεση αναλόγου προσωπικού και πόρων, με την ταυτόχρονη διαρκή μείωση των χρηματοδοτήσεων από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Πάραυτα οι επίμονες και συνεχείς διεκδικήσεις μας απέφεραν πρόσθετους πόρους που είχαν παρακρατηθεί.

Η αφάνταστη γραφειοκρατία, το Αθηνοκεντρικό κράτος, οι αλληλοαναιρούμενες εγκύκλιοι και τα νομοθετήματα αλλά και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, δημιούργησαν επιπρόσθετα προβλήματα. Παρά ταύτα, θεωρώ ότι μείναμε πιστοί στις αρχές που εξ αρχής είχαμε θέσει», τόνισε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, που αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που έγινε ανά τομέα στη διάρκεια της θητείας του.
«Το 2013 αποτέλεσε το τρίτο χρόνο λειτουργίας του θεσμού της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ενός θεσμού που καλείται να λειτουργήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι περικοπές στα λειτουργικά και όχι μόνο έξοδα, η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, η απαγόρευση για νέες προσλήψεις, η σύγχυση που επικρατεί στο ρόλο και στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημιουργούν αναρίθμητα μικρά και μεγάλα καθημερινά διοικητικά προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο μας. Ολοκληρώσαμε μια χρονιά, η οποία συνοδεύτηκε από μεγάλες αλλαγές, και σημαδεύτηκε από καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι δασικές πυρκαγιές των καλοκαιρινών μηνών και οι φονικές πλημμύρες που ακολούθησαν έθεσαν σε δοκιμασία τις υποδομές, τους μηχανισμούς, την ετοιμότητά μας. Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον κληθήκαμε να λειτουργήσουμε και τα καταφέραμε. Με συνέπεια, μεθοδικότητα, προγραμματισμό και διαφάνεια κατορθώσαμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις και να πετύχουμε τους στόχους μας. Αναμφισβήτητα έγιναν λάθη και σημειώθηκαν παραλείψεις, αλλά δεν αρκούν για να αναιρέσουν το πραγματικό και ουσιαστικό έργο που πραγματοποιήθηκε.

Ο παρών απολογισμός σηματοδοτεί τις τιτάνιες προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει έως σήμερα, έχοντας πάντα ως γνώμονα το όφελος των πολιτών μας, ακόμη και των πιο απομακρυσμένων νησιών μας, ενώ θέτει παράλληλα και τις βάσεις που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε το έργο μας στο μέλλον», τόνισε στην τοποθέτηση του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Απολογισμό έργου έκαναν ακόμα οι αντιπεριφεριάρχες κκ. Λίτσα Φτακλάκη, Αντώνης Χατζηιωάννου, Γιώργος Πουσαίος και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Ως «έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
«Δυστυχώς παρακολουθούμε μια έκθεση ιδεών, που δεν έχει περιεχόμενο. Δεν περιμέναμε να βρούμε πεπραγμένα από τον κ. Μαχαιρίδη όταν ξέρουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια κουρασμένη και ανίκανη περιφερειακή αρχή που και σήμερα δεν είπε τίποτε για την ταμπακέρα.

Τα 60 λεπτά που μίλησε ο κ. Μαχαιρίδης μου θύμισαν μια εκπομπή στο Ραδιόφωνο. Έχουμε μια περιφερειακή αρχή που κάποτε λιβάνιζε τον Καλλικράτη και τις μνημονιακές πολιτικές και δεν ήταν και τόσο ικανή να αξιοποιήσει τους πόρους, που είχε στη διάθεσή της, δεν προχώρησε σε αναπτυξιακές δράσεις, δεν έριξε ζεστό χρήμα στην αγορά και προώθησε δράσεις για την κατάρτιση. Ακόμη και για τον τουρισμό η κ. Φτακλάκη έχει ξεχάσει πως τα τρία εκατομμύρια ευρώ που έχει στη διάθεσή της προέρχονται από ενέργειες που είχα κάνει ως γενικός γραμματέας με το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο κ. Α. Χατζηιωάννου θυμήθηκε τώρα το “καλάθι του Αιγαίου”. Είναι να γελάει κανείς με αυτά που συμβαίνουν στην Περιφέρεια. Απουσιάζουν και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες απαξιώνοντας μια αποτυχημένη και κουρασμένη αρχή που κάνει τον τελευταίο απολογισμό ξεχνώντας όσα έγιναν στις πλημμύρες της Κρεμαστής και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις υποδομές. Η κοινωνία έχει κουραστεί από όλα αυτά και τα πεντακόσάρικα που δίνει ως φιλοδώρημα στα σωματεία. Κουράστηκαν και πρέπει να φύγουν. Μάλλον μνημόσυνο είναι η σημερινή συνεδρίαση παρά κάτι ουσιαστικό», τόνισε ο κ. Χαρ. Κόκκινος.

«Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που διαμόρφωσαν το πολιτικό σύστημα. Δεν κατανοώ πως ασκείται κριτική στο αθηνοκεντρικό κράτος στη στιγμή που διαμορφώθηκε από συγκεκριμένο μοντέλο άσκησης πολιτικής. Είχαμε τους περιφερειάρχες που πήγαιναν στους υπουργούς και ζητούσαν λεφτά. Έφτιαξαν ένα πελατειακό σύστημα που λειτουργούσε ανάλογα με το κόμμα που ήταν στην εξουσία για να κάνουν έργα και να αναφέρουν πως κάτι έκαναν. Έπρεπε να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για να υλοποιούνται σωστές πολιτικές. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το παλιό σύστημα που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Αυτό απαιτεί υπέρβαση. Νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο με νέες ιδέες που θα καταλήξουν σε σχέδιο εξόδου από την κρίση. Πρέπει και η κοινωνία να μετάσχει στο διάλογο και να μην αφήσει τα πάντα στα κόμματα», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης “Οικολογικός Ανεμος” κ. Ν. Χρυσόγελος.

Στο έργο της περιφερειακής αρχής αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» και «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου