ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Ποιες εθνικότητες ξόδεψαν τα περισσότερα στην Ελλάδα – Προς νέο ρεκόρ εσόδων το 2024

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι Αμε­ρι­κα­νοί ήταν για μία ακόμη χρονιά οι πιο «γαλα­ντό­μοι» του­ρί­στες, μια χρονιά με ιδιαί­τερη σημασία για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό καθώς κλείνει με νέο ρεκόρ στις αφίξεις και τα έσοδα.

Ήδη το δεκά­μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2024 οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις ξεπέ­ρα­σαν το σύνολο των του­ρι­στι­κών εσόδων ολό­κλη­ρου του 2023 κατά 341 εκατ. ευρώ, και ανήλθαν σε 20,93 δισ. ευρώ.

Ο του­ρι­σμός και η επέ­κταση στα άκρα της σεζόν

Ιδιαί­τερα αξία έχει η μεγάλη άνοδος των συνο­λι­κών εισπρά­ξεων κατά 40% τους «νεκρούς «μήνες του πρώτου τρι­μή­νου του έτους αλλά και τον Οκτώ­βριο κατά 19,7%. Κάτι που φέρνει πιο κοντά τον στόχο επέ­κτα­σης της του­ρι­στι­κής σεζόν πέραν των καλο­και­ρι­νών μηνών.

Υπερ­του­ρι­σμός: Τι δείχνει η έρευνα κοινού του ΣΕΤΕ για την Ελλάδα

Ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παρά­σχης δήλωσε πως το 2024 θα απο­τε­λέ­σει το νέο ορόσημο για την πορεία του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και εσόδων. «Το 2024 που σε λίγο αφή­νουμε πίσω μας κατέ­γραψε ιδιαί­τερα θετικά απο­τε­λέ­σματα ξεπερ­νώ­ντας τις επι­δό­σεις του 2023», σημεί­ωσε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Το μήνυμα της Κεφα­λο­γιάννη για εισπρά­ξεις 22 δισ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Υπουρ­γός Του­ρι­σμού Όλγα Κεφα­λο­γιάννη, η οποία αφού υπο­γράμ­μισε ότι τα στοι­χεία φαί­νε­ται να επι­βε­βαιώ­νουν ότι το 2024 θα είναι το νέος έτος ανα­φο­ράς προ­έ­βλεψε πως τα έσοδα θα φθάσουν μέχρι και 22 δισ. ευρώ.

Τόνισε ακόμη ότι οι υψηλές επι­δό­σεις κατα­δει­κνύ­ουν την ισχυρή δυνα­μική του του­ρι­στι­κού κλάδου, που όχι μόνο συνει­σφέ­ρει άμεσα στο εισό­δημα και την απα­σχό­ληση, αλλά και στη­ρί­ζει σημα­ντι­κούς άλλους κλάδους της οικο­νο­μίας, όπως η αγρο­τική παρα­γωγή, η μετα­ποί­ηση, και το εμπόριο.

«Ο του­ρι­σμός απο­τε­λεί βασικό πυλώνα της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας, αλλά και της ανά­πτυ­ξης των τοπικών κοι­νω­νιών», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Οι εισπρά­ξεις ανά εθνι­κό­τητα

Όσον αφορά τις εισπρά­ξεις ανά εθνι­κό­τητα οι Αμε­ρι­κά­νοι ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.034 ευρώ, ενώ συνο­λικά οι 1.369.600 Αμε­ρι­κα­νοί του­ρί­στες (7,9% περισ­σό­τε­ροι από το ίδιο διά­στημα του 2023) ξόδεψαν στη χώρα μας περί τα 1,41 δισ. ευρώ (10% περισ­σό­τερα από το αντί­στοιχο διά­στημα του 2023.

Οι Ρώσοι φαί­νε­ται να μην «λυπού­νται» τα χρήματα τους καθώς οι μόλις 15.000 που ήρθαν φέτος στη χώρα μας ξόδεψαν κατά κεφαλήν περί τα 1.000 ευρώ (ή συνο­λικά 15,2 εκατ. ευρώ).

Οι Ρώσοι

Η μεγάλη μέση δαπάνη ανά Ρώσο του­ρί­στα δείχνει και το πλήγμα που έχει υποστεί η ελλη­νική του­ρι­στική βιο­μη­χα­νία και η οικο­νο­μία από την «αποχή» των Ρώσων του­ρι­στών οι οποίοι πριν τον κορο­νοϊό και επίσης την έναρξη του πολέμου στην Ουκρα­νία είχαν φτάσει να επι­σκέ­πτο­νται τη χώρα μας πάνω από 600.000.

Οι ορμώ­με­νοι από τη Βρε­τα­νία του­ρί­στες είναι επίσης ψηλά στην λίστα όσων ξοδεύ­ουν σχετικά πολλά ποσά στην Ελλάδα καθώς η δαπάνη κατά μέσο όρο ανά βρετανό ανέρ­χε­ται το δεκά­μηνο στα 731 ευρώ. Συνο­λικά τα 4.393.400 εκατ.(-2,2% σε σύγκριση με πέρυσι)  των βρε­τα­νών 3,21 δις. ευρώ (-1,3%).

Ο γαλ­λο­γερ­μα­νι­κός άξονας

Οι Γερ­μα­νοί ακο­λου­θούν με μέση δαπάνη ανά του­ρί­στα τα 691 ευρώ, αλλά οι Γερ­μα­νοί ξόδεψαν στο σύνολο τα περισ­σό­τερα χρήματα (3,61 δις. ευρώ, +3,9%) από όλες τις «του­ρι­στι­κές φυλές» αλλά βέβαια ήταν και η εθνι­κό­τητα με τους περισ­σό­τε­ρους του­ρί­στες στην Ελλάδα (5,22 εκατ., +14,9%)

Οι Γάλλοι ακο­λου­θούν με 659 ευρώ δαπάνη ανά του­ρί­στα, και με συνο­λική δαπάνη 1,26 δις. ευρώ μειω­μένη κατά 10% σε σύγκριση με το ίδιο διά­στημα πέρυσι ενώ οι αφίξεις ήταν αυξη­μέ­νες κατά 7,3% με περίπου 1,92 εκατ. Γάλλους να επι­σκέ­πτο­νται φέτος τη χώρα μας το δεκά­μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

Τέλος η δαπάνη του Ιταλού του­ρί­στα στην Ελλάδα ανήλθε στο δεκά­μηνο στα 621 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειω­θεί ότι τα συνο­λικά ταξι­διω­τικά έσοδα  αυξή­θη­καν κατά 15,7% στα 1,20 δις. ευρώ, ενώ άνοδο10,3%  σημεί­ω­σαν και οι αφίξεις που έφτασαν τους 1,94 εκατ. του­ρί­στες.

Από τα παρα­πάνω στοι­χεία σημα­ντική μείωση υπέ­στη­σαν οι εισπρά­ξεις από τους Γάλλους και λιγό­τερο από τους Βρε­τα­νούς ενώ οι εισπρά­ξεις και αφίξεις των υπο­λοί­πων σημα­ντι­κών για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό εθνο­τή­των κινή­θη­καν ικα­νο­ποι­η­τικά.

Πηγή: ot.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.