Ειδήσεις

Παραπέμπεται Ροδίτης για το σκάνδαλο της Siemens!

Ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens Hellas, Εμμανουήλ Σταυριανού, με καταγωγή από τη Ρόδο, συγκαταλέγεται μεταξύ των 64 ατόμων που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο στην πρόταση του εισαγγελέα κ. Γαληνού Μπρη προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.
Ο καταγόμενος από το Παραδείσι πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens Hellas κ. Εμμανουήλ Σταυριανού, που σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Γκρατς και της Βιέννης (Αυστρίας), ήταν ένας εκ των κατηγορούμενων που προφυλακίστηκαν για το σκάνδαλο.
Ο κ. Σταυριανού είχε αρνηθεί να καταθέσει στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας επικαλούμενος αοριστία του κατηγορητηρίου και προχώρησε στην παντελή άρνηση του κατηγορητηρίου.
Χαρακτήρισε τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις ανυπόστατες, αόριστες και ασαφείς καθώς, όπως επεσήμανε, δεν προσδιορίζεται πώς, πότε, γιατί και ποιος δωροδόκησε ποιον. Διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται αφορούν την περίοδο από το Δεκέμβριο του 1998 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003, ενώ εκείνος αποχώρησε από την εταιρεία τον Απρίλιο του 1999 και, όπως επεσήμανε, ήδη από τον Οκτώβριο του 1998 δεν είχε καμία ουσιαστική αρμοδιότητα.
Ο κ. Σταυριανού αρνήθηκε το αδίκημα της δωροδοκίας, παραδέχτηκε ότι ο λογαριασμός με την κωδική ονομασία «Νίκος» ανήκει στον ίδιο και επισημαίνει ότι το 1 εκατ. μάρκα που εμβάστηκαν σ’ αυτόν το 1999 είναι μπόνους, που προέρχεται από τη μητρική Siemens.
Αναφερόμενος σε σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ ο κ. Σταυριανού διευκρίνισε ότι δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και επεσήμανε ότι δικαίωμα υπογραφής είχε μία σειρά ατόμων μεταξύ των οποίων και οι συγκατηγορούμενοί του κ.κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος, Ηλίας Γεωργίου, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Χρήστος Καραβέλας. Διευκρίνισε ακόμη ότι δικαίωμα υπογραφής είχε και ο ίδιος ωστόσο από την έρευνα που έγινε στη Γερμανία ουδείς «εξέφρασε υπόνοια ότι εγώ είχα ωφελήματα».
Ο Ροδίτης κατηγορούμενος αμφισβήτησε το ύψος της ζημίας, που κατά την κατηγορία υπέστη ο ΟΤΕ και υποστήριξε ότι η εκτίμησή της από τον ανακριτή είναι υπεραπλουστευτική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Υποστήριξε ακόμη ότι η σύμβαση ήταν άκρως επωφελής για τον οργανισμό, καθώς αυξήθηκαν θεαματικά τα έσοδά του και υπογράμμισε ότι η συμφωνία εγκρίθηκε από τον τότε αρμόδιο υπουργό Αναστάσιο Μαντέλη και ότι σε περίπτωση που αυτή δεν είχε υπογραφεί η καταστροφή του ΟΤΕ ήταν βέβαιη.
Ο κ. Σταυριανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς υπέστη καρδιακό επεισόδιο.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε τον Ιούλιο του 2009 την άρση της κράτησής του και την αντικατάστασή της με περιοριστικούς όρους.
Το δικαστικό συμβούλιο αντικατέστησε την κράτησή του με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα και της εμφάνισής του σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
Πολλαπλές παραγραφές αδικημάτων και ιδίως όσων έχουν σχέση με τη νομιμοποίηση από εγκληματικές ενέργειες πριν από το 1999, αλλά και παραπομπή του Θόδωρου Τσουκάτου, μόνο όμως για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε δωροδοκία (παραγραφή για το «ξέπλυμα»), είναι μεταξύ άλλων τα πιο σημαντικά που καταγράφονται στην πρόταση του εισαγγελέα κ. Γαληνού Μπρη προς το Συμβούλιο Εφετών για το πολύκροτο σκάνδαλο της Siemens. Εκτιμά πάντως ότι τα χρήματα δεν κατέληξαν στο ΠαΣοΚ αλλά ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος επιχείρησε να επηρεάσει στελέχη και υπαλλήλους του ΟΤΕ. Ο εισαγγελέας αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχουν και αποδέκτες από τον ΟΤΕ που δεν έχουν καταγραφεί.
Παράλληλα παραπέμπονται και οι Γερμανοί της μητρικής Siemens. Μεταξύ άλλων στελεχών, ο επικεφαλής της εταιρείας Φον Πίρερ, αλλά και το άλλοτε Νο2 Χ.-Γ. Νοϊμπύργκερ, καθώς και ο Φόλκερ Γιουνγκ, αλλά και οι ταμίες Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ και Νιντλ. Από την ελληνική Ζίμενς παραπέμπονται οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Πρόδρομος Μαυρίδης, Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Εμμανουήλ Σταυριανού και Αλέξανδρος Αθανασιάδης.
Η ζημιά υπολογίζεται σε 69 εκατ. ευρώ, που ταυτίζεται και με μίζες. «Ορφανά» όμως και χωρίς αποδέκτες εμφανίζονται περίπου 40 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν, ενώ εκτιμάται ότι δώρα δέχτηκαν και άλλα πρόσωπα από τον ΟΤΕ. Πάντως η ζημιά από την αντίστοιχη έκθεση του ειδικού εκτιμητή κ. Άθου Στυλιανού δεν εντοπίζεται, μάλιστα ρητά εκφράζεται ότι δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί ζημιά…
Η διοίκηση του ΟΤΕ των Δημήτρη Παπούλια και Γεωργίου Χρυσολούρη την επίμαχη περίοδο σύναψης της σύμβασης με τη Siemens απαλλάσσεται.
Τα ονόματα
Να παραπεμφθούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου (Κακουργημάτων) Αθηνών προκειμένου να δικαστούν για τις αξιόποινες πράξεις της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, αλλά και της συνέργειας σε δωροδοκία και «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος προτείνει ο εισαγγελέας κ. Μπρης οι ακόλουθοι:
1) Μιχαήλ Χριστοφοράκος, κάτοικος Αττικής
2) Χρήστος Καραβέλας, κάτοικος Καισαριανής
3) Ηλίας Γεωργίου, κάτοικος Κηφισιάς Αττικής
4) Εμμανουήλ Σταυριανού, κάτοικος Βριλησσίων Αττικής
5) Πρόδρομος Μαυρίδης, κάτοικος Εκάλης Αττικής
6) Αλέξανδρος Αθανασιάδης
7) Jung Volker (Φόλκερ Γιουνγκ), υπήκοος και κάτοικος Γκρύνβαλντ Γερμανίας
8) Dr. Karl Friedrich Eduard Pierer von Esh (Καρλ Φρίντριχ Έντουραντ Πίρερ φον Ες), υπήκοος και κάτοικος Ερλάνγκεν Γερμανίας
9) Heinz – Joachim Neuburger (Χάιντς-Γιόαχιμ Νοϊμπύργκερ), υπήκοος και κάτοικος Μονάχου Γερμανίας,
10) Roland Koch (Ρόλαντ Κοχ), υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
11) Thomas Ganswindt (Τόμας Γκάνσβιντ), υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
12) Hans-Walter Bernsau (Χανς-Βάλτερ Μπέρνζαου), υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
13) Jörg-Michael Kutschenreuter (Γεργκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ), υπήκοος και κάτοικος Μονάχου Γερμανίας
14) Dr. Rainer Niedl (Ράινερ Νιντλ), υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
15) Reinhard Herbert Siekaczek (Ράινχαρτ-Χέρμπερτ Σίκατσεκ), υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
16) Wolfgang Paul Wilhelm Rudolph (Βόλφγκανγκ Πάουλ Βίλχελμ Ρούντολφ), υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
17) Heinz Wolfgang Ernst Keil von Jagemann (Χάιντς Βόλφγκανγκ Ερνστ Κάιλ φον Γιάγκεμαν)
18) Franz Joseph Richter (Φραντς Γιόζεφ Ρίχτερ), υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
19) Ludwig Anton Heinrich Jasper (Λούντβιχ Άντον Χάινριχ Γιάσπερ), υπήκοος και κάτοικος Γερμανίας
20) Γεώργιος Σκαρπέλης, κάτοικος Δάφνης Αττικής
21) Αθανάσιος Γρεβενίτης, κάτοικος Νέας Σμύρνης Αττικής
22) Παναγιώτης Βεργής
23) Δημήτριος Κόκκινος, κάτοικος Αθηνών
24) Σωτήριος Τζούμας, κάτοικος Ν. Ψυχικού
25) Κωνσταντίνος Γκόγκας, κάτοικος Φιλοθέης Αττικής
26) Νικόλαος Νίντος
27) Γεώργιος Καραπλής
28) Νικόλαος Μανασής
29) Γεώργιος Αργυρόπουλος
30) Δημήτριος Γυφτόπουλος
31) Δημήτριος Κουβάτσος
32) Γεώργιος Αυλωνίτης
33) Παναγιώτης Νικάκης
34) Briede Manfred (Μάνφρεντ Μπρίντε) κάτοικος Γερμανίας
35) Γεώργιος Γεργιαννάκης (Georgios Gergianakis) κάτοικος Γερμανίας
36) Γεώργιος Ναούμ
37) Ευάγγελος Μαρκόπουλος
38) Σπυρίδων Ταράζης του Ανδρέα
39) Αλέξανδρος Καλουτάς
40) Πολυξένη Παλαιογιώργου
41) Παντελεήμων Καρακώστας
42) Παναγιώτα Κοκκίνου
43) Θεόδωρος Τσουκάτος
44) Ηλίας Πιταούλης
45) Γεώργιος Γενναίος
46) Φώτιος Γενναίος
47) Κωνσταντίνος Βόσσος
48) Θεόδωρος Βόσσος του Βασιλείου
49) Στυλιανός Βίος
50) Σοφία Αραβοσίτα
51) Ευδοκία Μίχα
52) Παναγιώτης Παπούλιας
53) Βενετία Τερζάκη
54) Παναγιώτης Χαραμής
55) Γεώργιος Χριστογιάννης
56) Γεώργιος Καλδής
57) Αλέξανδρος Λέτσας
58) Σάββας Γιαννακάκης
59) Αθανάσιος Ράμμος
60) Βασίλειος Τυρογαλάς
61) Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης
62) Φάνης Λυγινός
63) Jean Claude Oswald (Ζαν Κλοντ Όσβαλντ)
64) Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα.
Στην πρόταση καταγράφονται και κινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από καταθέσεις από τα κεντρικά της γερμανικής εταιρείας, όπως για παράδειγμα στον λογαριασμό 9833 της τράπεζας Clariden Leu που τηρούσε στη Ζυρίχη ο Χρήστος Καραβέλας υπό τον κωδικό GRUVI ROKA ή σε άλλον λογαριασμό στη Γενεύη, που ήταν στο όνομα της Αντωνίας Μάρκου, η οποία δικάζεται, αλλά ουσιαστικός διαχειριστής ήταν ο Ηλίας Γεωργίου. Επίσης αναφέρονται εμβάσματα από τον λογαριασμό στην τράπεζα Raffeisen Bank στο Ίνσμπουργκ στο Τιρόλο στο όνομα του κατηγορουμένου Ρούντολφ και εκεί εμφανίζεται να στέλνεται με έμβασμα τον Φεβρουάριο του 2000 ποσά εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων στην τράπεζα της Dresdner Bank και λογαριασμό του Πρόδρομου Μαυρίδη.
Παρ’ όλα αυτά στην πρόταση των 2.368 σελίδων, ενώ καταγράφονται απίστευτες λεπτομέρειες για την κυκλοφορία του χρήματος σε Αυστρία, Ελβετία, Ντουμπάι, υπάρχει απουσία δικαστικής έρευνας των πρώην στελεχών της Ζίμενς Τηλεβιομηχανική που διαπραγματεύτηκαν και υπέγραψαν την επίμαχη σύμβαση 8002/1997. Μεγάλος απών επίσης πρώην μεγαλοστέλεχος του ΟΤΕ και ανώτατο κομματικό στέλεχος επί όλων των ηγεσιών κυβερνώντος κόμματος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου