Τοπικές Ειδήσεις

Κορυφαίοι επιστήμονες, μιλούν στην «δημοκρατική» για τις νέες μεθόδους της επιστήμης σε θέματα γονιμότητας

Σοβαρά συμπεράσματα, στοιχεία και εργασίες, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο, το διήμερο 25-26 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’ με θέμα «Ώριμη γυναίκα –Προκλήσεις στην Μαιευτική Γυναικολογία».
Το συνέδριο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Π.Ι.) ενώ συμμετείχαν 140 επιστήμονες, που πραγματοποίησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες για τις τελευταίες εξελίξεις στα ζητήματα γονιμότητας.
Δύο από τους ομιλητές, κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, μίλησαν στην ‘δ’ για τα θέματα αυτά, εξηγώντας την σημασία που έχει στην ζωή της γυναίκας, η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη ενημέρωση στη βάση του προγραμματισμού που θα έχει για να τεκνοποιήσει και να αποκτήσει οικογένεια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΤΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Πάντο (Υπεύθυνος της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Πρόεδρος Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Αντιπρόεδρος I.H.T.C., Αντιπρόεδρος G.D.H.I., Αντιπρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, Αθήνα) ιδιαίτερη σημασία για τις Ελληνίδες, έχει η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση:
«Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο ‘Ώριμη Γυναίκα’ εννοούμε τις γυναίκες που είναι στην ηλικία 35 – 45 ετών. Ωστόσο, το συνέδριο αυτό, είχε μια σημαντική παράμετρο: να ευαισθητοποιήσει όλες τις γυναίκες, για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία στα θέματα γονιμότητας. Κι αυτό γιατί, η σημερινή γυναίκα (π.χ. στην Ελλάδα) που είναι άνω των 40 ετών, είναι ακόμη νέα, αισθάνεται νέα και είναι δραστήρια. Από πλευράς όμως γονιμότητας, αυτό δεν ισχύει. Κατά κάποιο τρόπο, η γονιμότητα εγκαταλείπει τις γυναίκες, μετά τα 35 έτη. Και αυτό, δεν είναι ευρέως γνωστό. Αυτό προσπαθούμε να δείξουμε μέσα από έρευνες που έχουν γίνει και σφυγμομετρήσεις, να μάθουμε τι γνωρίζουν για την γονιμότητα. Ένα ποσοστό της τάξης του 50% άνω των 40 ετών, πιστεύουν ότι με καλή ζωή, γυμναστική και διατροφή, δεν θα έχουν πρόβλημα γονιμότητας σε αυτές τις ηλικίες, ενώ 1 στις 3 γυναίκες στην Ελλάδα, θεωρούν ότι η υπογονιμότητα ξεκινάει μετά τα 45 (ενώ είναι μετά τα 35). Αυτή η διαφορά, σημαίνει ότι πάρα πολλές γυναίκες που επιλέγουν να θέσουν σε προτεραιότητα τις σπουδές τους, την καριέρα τους, θεωρούν ότι μετά τα 40 έτη μπορούν να τεκνοποιήσουν άνετα. Όμως δεν είναι έτσι, καθώς θα υπάρξουν προβλήματα στην σύλληψη αλλά και ενδεχομένως, στην κύηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών σε αυτές τις ηλικίες, στρέφονται στην δωρεά ωαρίων –από Τράπεζα Ωαρίων- ενώ θα μπορούσαν να το αποφύγουν εάν είχαν λάβει μέτρα και είχαν φυλάξει τα δικά τους ωάρια, όταν ήταν ακόμη πολύ νεώτερες. Συνεπώς, είναι καλύτερη η πρόληψη (με κατάψυξη ωαρίων πριν τα 30, όπως λένε οι γιατροί στην Αγγλία). Υπάρχει ειδική ορμόνη που πέφτει στο 5% της αρχικής τιμής, ήδη στα 35 έτη –ενώ έχει ξεκινήσει από τα 16-18 έτη σε πολύ υψηλά ποσοστά. Αυτοί είναι οι νόμοι της φύσεως. Σήμερα, τα δεδομένα με την κοινωνική και επαγγελματική ζωή των γυναικών να έχουν αλλάξει, αυτά δεν ακολουθούνται καθώς η κάθε γυναίκα κάνει τις επιλογές της και θέτει τις προτεραιότητές της, στην ζωή της. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών άνω των 40 ετών, αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί και στρέφονται στον γιατρό τους. Αυτό συνεισφέρει και στην υπογεννητικότητα».
Ο κ. Πάντος, ξεκαθαρίζει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, είναι επαρκές για όλα τα προαναφερθέντα με σημείο αιχμής την κατάψυξη ωαρίων –εκτός από το οικονομικό κομμάτι, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε ό,τι αφορά στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Επιπλέον, εάν μια γυναίκα θέλει να γίνει μητέρα μετά τα 40 ή μετά τα 50 έτη, θα πρέπει να προσέξει τους κινδύνους που υπάρχουν από μια ενδεχόμενη κύηση:
«Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν δημιουργεί περισσότερους κινδύνους από ό,τι η φυσική σύλληψη, αλλά υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για άλλες ασθένειες που θα επηρεάσουν τον πλακούντα και το ενδομήτριο. Εμείς οι γιατροί, έχουμε τις δυνατότητες να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα μέχρι και 54 ετών να κάνουν την προσπάθεια. Είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας και κάθε ζευγαριού να αποφασίσουν πότε και πώς θα κάνουν οικογένεια».
-Να σημειωθεί ότι ο νόμος στην Ελλάδα, δίνει την δυνατότητα και για ‘παρένθετη μητέρα’ σε περίπτωση που μία γυναίκα δεν μπορέσει να κυοφορήσει.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Από την πλευρά της, η κα Βασιλική Ντινοπούλου (PhD, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ν. Αθηνών «Αλεξάνδρα», Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Κλινικός Εμβρυολόγος, Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Υγεία IVF -Εμβρυογένεσις, Αθήνα) μίλησε για τις δυνατότητες που έχουν πλέον (και στην Ελλάδα) οι γυναίκες να αποκτήσουν παιδί σε ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών.
«Η ‘Ώριμη Γυναίκα’ είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ στα τελευταία χρόνια καθώς, όπως είναι γνωστό, ο μέσος ηλικιακός όρος των γυναικών που θέλουν να γίνουν μητέρες, έχει αυξηθεί. Συνεπώς, πρέπει να τους δώσουμε μεγαλύτερη σημασία και να ασχοληθούμε μαζί τους, γιατί οι γυναίκες επιλέγουν πια, να γίνουν μητέρες σε πιο ώριμες ηλικίες κι εμείς, σαν επιστήμονες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις βοηθήσουμε. Η τεχνολογία είναι με το μέρος μας. Οι νέες εξελίξεις στην επιστήμη, μας δίνουν όλο και περισσότερα εργαλεία για να μπορέσουμε να τις βοηθήσουμε. Σίγουρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την φυσιολογία. Οι γυναίκες, γεννιόμαστε με τα ωράρια που έχουμε για όλη μας την ζωή και αυτό, φθίνει μέχρι την ημέρα που μπαίνουμε στην εμμηνόπαυση. Μπορούμε ωστόσο, να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε και να καθοδηγήσουμε τις γυναίκες που θέλουν σε ώριμη ηλικία, να αποκτήσουν παιδί. Σίγουρα, το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων –σε περίπτωση που μια γυναίκα θέλει να αναβάλει την απόκτηση παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία. Από την στιγμή που αυτή η διαδικασία έχει εξελιχθεί πλέον, οι γυναίκες θα μπορέσουν τα φυλάξουν σε νεαρή ηλικία (κάτω των 35 ετών) για να τα έχουν γι αργότερα. Κάποιες γυναίκες, ίσως δεν θα τα χρησιμοποιήσουν ποτέ, κάποιες όμως θα τα χρειαστούν. Μετά τις σπουδές, την καριέρα, την επιλογή συντρόφου κ.λπ. θα είναι σε θέση να έχουν νεώτερα ωάρια και δικό τους γεννητικό υλικό. Πολλές γυναίκες, δεν τις πειράζει να πάρουν δανεικά ωάρια –που είναι και αυτό μια λύση. Μια μέθοδος είναι η μιτοχονδριακή αντικατάσταση (στην Ελλάδα γίνεται πειραματικά). Έχει πάντως σημασία, να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι και σε μικρή ηλικία, μπορούν να φυλάξουν το δικό τους γεννητικό υλικό, για να το χρησιμοποιήσουν όποτε το αποφασίσουν οι ίδιες. Η ενημέρωση είναι αυτό που λέμε, πρόληψη και αυτό, προετοιμάζει τις γυναίκες. Οι γυναίκες άνω των 45 έχουν μικρές πιθανότητες για εγκυμοσύνη γι αυτό και πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα της υπογονιμότητας. Άλλωστε, πρέπει να υπάρχουν δυνατότητες στις ασθενείς να επιλέξουν από τις εναλλακτικές που υπάρχουν -με σημείο αιχμής και το κόστος της εξωσωματικής, που πρέπει να αλλάξει για να βοηθηθούν τα ζευγάρια να κάνουν. Κατά μέσο όρο χρειάζονται 3 προσπάθειες, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι πόσο ανεβαίνει το κόστος για ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου