Τοπικές Ειδήσεις

Διπλή παρέμβαση Ν. Σαντορινιού για εποχικούς εργαζόμενους και επαγγελματίες τουριστικών λεωφορείων

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικά εργαζόμενοι και την ανάγκη να παραταθεί το επίδομα ανεργίας τους, φέρνει για ακόμα μία φορά στη Βουλή, Νεκτάριος Σαντορινιός, καταθέτοντας Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας. Επιπλέον, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με ακόμα 21 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού αναφορικά με νέα προβλήματα που προστίθενται στις πλάτες των ιδιοκτητών και εργαζομένων στα τουριστικά λεωφορεία εξαιτίας της κυβερνητικής προσπάθειας να καταργηθεί κάθε διάκριση στις άδειες των λεωφορείων.

· Ανάγκη για επιμήκυνση της διάρκειας επιδότησης ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους

Στην Αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, τονίζει την ανάγκη η επιδότηση ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους να διαρκέσει μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου ή τουλάχιστον να είναι πεντάμηνης διάρκειας.

Βάσει και της επιστολής του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου «Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ» (15/9/22), αν και ο Τουρισμός κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, η τρίμηνη επιδότηση ανεργίας δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών και των εποχικά εργαζομένων δεδομένης της ακρίβειας σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, των αυξήσεων σε καύσιμα και ενέργεια και της στασιμότητας των μισθών.

Ο Ν. Σαντορινιός ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό τονίζοντας ότι οι άνθρωποι του ελληνικού Τουρισμού έχουν υποστεί ανεπανόρθωτα πλήγματα και δεν έχουν λάβει επαρκή στήριξη ώστε να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του ερχόμενου σκληρού χειμώνα.

· Χωρίς τέλος τα προβλήματα για τους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στα τουριστικά λεωφορεία

Εντωμεταξύ, σε νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, εξαιτίας της πανδημίας και της κυβερνητικής αδράνειας, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα επιπλέον πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας εγγράφου-επιστολής της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, επιτρέπεται η μίσθωση λεωφορείων Δημοσίας Χρήσεως των ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ ΑΕ από τουριστικά γραφεία, για την εκτέλεση προγράμματος εκδρομών και περιηγήσεων εντός και εκτός χώρας, εφόσον το ΛΔΧ πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές για την ένταξή του στο έργο.

Όμως, ο Νόμος 711/1977 περί ειδικών τουριστικών λεωφορείων, όπως ισχύει, καθώς και η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 44 του Ν. 4549/2018 (στην οποία ουσιαστικά βασίζεται το αμφιλεγόμενο έγγραφο, προβλέπουν ρητά το έργο των τουριστικών λεωφορείων, τα οποία είναι τα μόνα Δ.Χ. λεωφορεία που μπορούν να πραγματοποιούν τουριστικό έργο (εκδρομές και περιηγήσεις) για λογαριασμό των τουριστικών γραφείων. Το συγκεκριμένο έγγραφο του Υπουργείο Μεταφορών προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στον κλάδο, με τους εκπροσώπους του να καταγγέλλουν πρόθεση προσπορισμού οφέλους στα ΚΤΕΛ εις βάρος των τουριστικών γραφείων εφόσον είναι προφανές ότι επιχειρείται η κατάργηση κάθε διάκρισης στις άδειες των λεωφορείων.

Σχολιάζοντας σχετικά, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός, υπογράμμισε ότι με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα, την ενέργεια να καλπάζει και τα έξοδα να τρέχουν, οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και οι εργαζόμενοί τους βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με νέο πρόβλημα, λόγω της αυθαίρετης ερμηνείας του νόμου.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απευθύνονται στον Υπουργό Τουρισμού ρωτώντας τον αν γνωρίζει την ύπαρξη και το περιεχόμενο του ανωτέρω εγγράφου και αν υπήρξε σχετική ενημέρωση και επικοινωνία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών προς το Υπουργείο Τουρισμού. Ζητούν επίσης από τον Υπουργό, να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο ζήτημα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε αφενός να ανακληθεί άμεσα και οριστικά το σχετικό έγγραφο και να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για τη μη ισχύ του και, αφετέρου, να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να μην επιδέχεται αμφισβήτηση το έργο των τουριστικών λεωφορείων και να σταματήσουν οι προσπάθειες υφαρπαγής του έργου τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου