Ειδήσεις

Σε «φιάσκο» τεραστίων διαστάσεων εξελίχθηκε τελικά η συζήτηση για τη μίσθωση της Νέας Αγοράς

Σε… φιάσκο εξελίχθηκε τελικά η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την εκμίσθωση του ιστορικού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς σε ιδιώτη επενδυτή για 40 χρόνια!
Το βράδυ της Τρίτης συνεδρίασε συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο με κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη την «Έγκριση αναγκαιότητας ενιαίας μίσθωσης του κτιριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς» σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Συμμετείχαν οι εναπομείναντες καταστηματάρχες και εργαζόμενοι οι οποίοι έκλεισαν τα καταστήματά τους και πραγματοποίησαν πορεία προς το Δημαρχείο όπου παρακολουθούσαν με αγωνία την συζήτηση για το μέλλον του ιστορικού ακινήτου, την τύχη των καταστημάτων που νοικιάζουν και το επιχειρηματικό τους μέλλον. Η συνεδρίαση διεκόπη πολλές φορές από τις αντιδράσεις και την έντονη αποδοκιμασία των καταστηματαρχών στις θέσεις των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναδείχθηκαν τα “γκρίζα” και ασαφή στοιχεία της όλης διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Κυρίως όμως αναδείχθηκε το έλλειμμα συναίνεσης της ροδιακής κοινωνίας για τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου που προωθεί η δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, βλέποντας όλες τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, τους καταστηματάρχες και τους νομικούς τους συμβούλους, αναδεικνύοντας τα μεγάλα κενά που υπήρχαν στην πρόταση που έφερε προς ψήφιση και βλέποντας προφανώς ότι δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείτο για την έγκριση της εισήγησης, πρότεινε να αναβληθεί η λήψη απόφασης.
Συγκεκριμένα ζήτησε να συγκληθεί η επιτροπή διαβούλευσης με τη διευρυμένη της σύνθεση στην οποία θα συμμετέχουν οι φορείς και εκπρόσωποι των καταστηματαρχών (εντός 15ημέρου) για να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις τόσο για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, όσο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης ώστε στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και τα τρία θέματα να συζητηθούν για να ψηφιστούν.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου, κ. Δήμος Μουτάφης, δήλωσε ότι το ακίνητο της Νέας Αγοράς προστατεύεται από την αρχαιολογική νομοθεσία, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν σε αυτό θα εποπτεύονται από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Αναφέρθηκε επίσης στον νόμο που απαγορεύει την αορίστου χρόνου ανανέωση των συμβάσεων που έχουν ως εκμισθωτή το ελληνικό δημόσιο. Ο Δήμος Ρόδου, απαγορεύεται δηλαδή να προβεί σε συμβάσεις εκμίσθωσης αορίστου χρόνου. Κατά τον έλεγχο της νομικής κατάστασης του ακινήτου, όπως είπε ο κ. Μουτάφης, βρέθηκαν συμβάσεις από το 1940 και όσες είναι σε ισχύ σήμερα χρονολογούνται από το 1970.
Δυνάμει διάφορων νόμων, οι συμβάσεις αυτές ανανεώνονταν διαρκώς με αναγκαστικό τρόπο ώστε όλοι οι μισθωτές να βρίσκονται στη Ν. Αγορά με νόμιμη σύμβαση. Το νομικό πλαίσιο το οποίο επέτρεπε την παράταση των μισθώσεων, όπως έκανε ο Δήμος Ρόδου μέχρι και σήμερα, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο Δήμος Ρόδου δεν έχει τη δυνατότητα να προβεί στην παράταση των συμβάσεων αυτών. Διαφορετικά θα ακυρώνονταν αμέσως από το ελεγκτικό συνέδριο και από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Οι σύμβουλοι που θα ψήφιζαν την παράταση των συμβάσεων θα κινδύνευαν με καταλογισμό ευθυνών για παράβαση καθήκοντος κλπ. Δεδομένων όλων αυτών, η δημοτική αρχή είχε δύο επιλογές, είτε να προβεί σε μεμονωμένες συμβάσεις είτε να προβεί στην ενιαία μίσθωση του ακινήτου. Η πρώτη επιλογή θα είχε σαν αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν βάσει της πολεοδομικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας όλες οι κατασκευές οι οποίες βρίσκονται στην πλατεία της Ν. Αγοράς, καθώς θεωρούνται παράνομες (σ.σ. αποκάλυψη που έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο από εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής με αφορμή την όλη συζήτηση για την αξιοποίηση της Ν. Αγοράς). Επομένως οι νέοι διαγωνισμοί δεν θα συμπεριελάμβαναν αυτά τα ακίνητα. Επιπλέον οι μεμονωμένοι διαγωνισμοί δεν θα εξασφάλιζαν τον σχεδιασμό με όρους εμπορικότητας συγκεκριμένων χρήσεων σε συγκεκριμένα σημεία και θα δημιουργούνταν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Συνεπώς, η ενιαία εκμίσθωση μοιάζει να είναι η πλέον συμφέρουσα λύση, καθώς μέσα από τη διαδικασία αυτή θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και για την παραμονή των 60 καταστηματαρχών μέσω της δυνατότητας άσκησης προτιμησιακού δικαιώματος.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα, ο κ. Μουτάφης είπε ότι το 2015 πριν αρχίσουν οι εξώσεις, ο Δήμος έπρεπε να εισπράττει βάσει των βεβαιωτικών καταλόγων, ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ εισέπραττε μόνο τα μισά. Σύμφωνα με το μοντέλο της μίσθωσης, όπως περιγράφεται στη μελέτη, τα ετήσια έσοδα ανέρχονται σε 1.280.000 ευρώ (χωρίς να προχωρήσει η διαδικασία διαγωνισμού σε περίπτωση που υπάρχει μόνο ένας ενδιαφερόμενος). Επιπλέον, ο Δήμος Ρόδου δεν θα επιβαρύνεται με έξοδα συντήρησης.
Τέλος για τις υφιστάμενες μισθώσεις ο κ. Μουτάφης είπε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη νομοθετική επιλογή για να ανανεωθούν ή να παραταθούν. Οπότε το προτιμησιακό δικαίωμα που έχει συμπεριληφθεί στην κατάρτιση του διαγωνισμού, υποχρεώνει τον όποιο επενδυτή αναδειχθεί μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία να εξαντλήσει το περιθώριο διαπραγμάτευσης με τον υφιστάμενο καταστηματάρχη και μόνο όταν έχει την έγγραφη βεβαίωση αυτού ότι δεν δύναται να δώσει το μίσθωμα που δίνει τρίτος ιδιώτης μόνο τότε θα επιτρέπεται στον ανάδοχο η σύναψη σύμβασης μίσθωσης με τρίτο. Αυτό είναι και το μοναδικό μέτρο προστασίας υπέρ των υφιστάμενων καταστηματαρχών που μπορεί να προβλέψει η δημοτική αρχή.

Τα κύρια σημεία της μελέτης
Ο Γιώργος Καμπουρόπουλος, επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη μίσθωσης ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για ένα ακίνητο «φιλέτο» σε κομβικό σημείο που σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της μαρίνας Μανδρακίου θα βρεθεί σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση. Ο κ. Καμπουρόπουλος παρουσίασε τα κύρια σημεία της μελέτης που έχουν ως εξής:
Το ύψος του μισθώματος
Το ακίνητο εκτιμάται ως επενδυτικό και η εκτίμηση της αξίας του εκπονείται σε δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος αφορά την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την ανάλυση της αγοράς της ευρύτερης περιοχής και το δεύτερο μέρος την ανάπτυξη του σεναρίου βέλτιστης αξιοποίησης και την εφαρμογή των μεθόδων εκτίμησης για τον προσδιορισμό των αξιών. Ως εκ τούτου προκύπτει ότι η ελάχιστη Αγοραία Μισθωτική Αξία του ακινήτου θα ανέρχεται την 1η Ιανουαρίου 2019 στο ποσό € 1.280.000 (Ένα Εκατομμύριο Διακόσιες Ογδόντα Χιλιάδες Ευρώ).
Οι προβλεπόμενες χρήσεις
Η εύρυθμη λειτουργία της Νέας Αγοράς ως Εμπορικό – Επιχειρηματικό Κέντρο προϋποθέτει:
1. τη δυνατότητα άνετης και ανεμπόδιστης πρόσβασης σε όλα τα καταστήματα, χωρίς να δημιουργούνται στενωποί, τεθλασμένες πορείες ή να παρεμποδίζεται ο επισκέπτης από την άγρα πελατών, 2. την ανοικτή οπτική πρόσβαση του επισκέπτη από τις εισόδους σε όλα κατά το δυνατόν καταστήματα χωρίς μόνιμα εμπόδια, αυθαίρετες κατασκευές, υποβαθμισμένες γωνίες, αποθηκευτικούς χώρους, 3. τη χωροθέτηση χρήσεων ώστε να παρεμποδίζεται η γειτνίαση ασύμβατων μεταξύ τους λειτουργιών, 4. την ανακατανομή των χρήσεων υπό το πρίσμα του καθορισμού ζωνών χρήσεων 5. τη διαμόρφωση σημείων αναφοράς στις πύλες εισόδου, 6. τον επαναπροσδιορισμό της διαμερισμάτωσης, ώστε να διαμορφώνονται χώροι λειτουργικοί και ελκυστικοί για την εγκατάσταση των νέων χρήσεων. Ως βέλτιστη κατανομή χρήσεων κρίνεται, συνοπτικά, η συγκέντρωση καταστημάτων (λιανικό εμπόριο) και επιχειρήσεων εστίασης – αναψυχής στην στάθμη του ισογείου, στον Α΄ όροφο η λειτουργία πολυχώρου γραφείων και η εγκατάσταση επιχειρήσεων εστίασης-αναψυχής και στον Β΄ όροφο η διαμόρφωση χώρου συνεδριάσεων ως τμήμα του επιχειρηματικού κέντρου. Από τη νέα προτεινόμενη διαμερισμάτωση προκύπτουν συνολικά: – 45 καταστήματα στο ισόγειο – 27 γραφεία-χώροι στον Α’ όροφο – 9 χώροι εστίασης στον Α’ όροφο – 1 χώρος επιχειρηματικού κέντρου στον Β ‘ όροφο (Τρούλος).

Οι παρατηρήσεις
του Στράτου Καρίκη
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, κ. Στράτος Καρίκης είπε ότι προκύπτει μία σειρά από ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν. Τόνισε δε ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στην πρόταση για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, χωρίς να διαβουλευτεί με τη ροδιακή κοινωνία για την τύχη ενός ιστορικού ακινήτου που ανήκει στους Ροδίτες.
Ο κ. Καρίκης επεσήμανε την έλλειψη ελέγχου της στατικότητας του κτηρίου, ρωτώντας εάν μπορεί να προκύψει εμπλοκή με την επένδυση εάν ανακύψουν τέτοια ζητήματα.
Αναλυτικά, ο κ. Καρίκης κατέθεσε τα εξής ερωτήματα:
-Ποια διαβούλευση και με ποιους φορείς έγινε συγκεκριμένα;
-Ποιες οι προτάσεις των φορέων, εάν έγινε η διαβούλευση;
-Με ποιους φορείς εξετάστηκαν οι προτάσεις και ποια η θέση του Δήμου στο αποτέλεσμα της διαβούλευσης;
-Ζητήθηκαν οι απόψεις του ΤΕΕ, του ΕΒΕΔ και όποιου άλλου τοπικού φορέα;
-Ποιες εναλλακτικές λύσεις προτάθηκαν και εξετάστηκαν;
-Εάν η δημοτική αρχή συμφωνεί για τη δέσμευση του περιουσιακού στοιχείου για 40 χρόνια
-Έγινε αναλυτική ενημέρωση του ροδιακού λαού ώστε να ξέρει τι καλούμαστε εμείς να αποφασίσουμε σήμερα εδώ;
-Πώς θα μπορέσει ο Ροδίτης και η Ροδίτισσα να συμμετέχουν στην αξιοποίηση της ροδιακής περιουσίας την επόμενη μέρα; Πόσο εύκολη θα είναι η εκμετάλλευση καταστήματος σε συνεννόηση με τον ανάδοχο την επόμενη ημέρα;
-Πώς θα έχει λογο ο Ροδίτης για τη διαμόρφωση της Νέας Αγοράς την επόμενη μέρα;
-Γιατί δεν επεκτάθηκε ο έλεγχος στο θέμα της στατικότητας και τι εμπλοκές μπορούν να παρουσιαστούν εάν προκύψει τέτοιο πρόβλημα; Σημειώνεται ότι αναφορικά με το ζήτημα της στατικότητας ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου, είπε ότι προβλέπει η μελέτη την εκπόνηση στατικής μελέτης την οποία θα καταθέσει ο επενδυτής ο οποίος και θα προβεί στα απαιτούμενα έργα που περιλαμβάνει η τεχνική έκθεση της μελέτης για την ενίσχυση της στατικότητας του κτηρίου, με την επίβλεψη πάντα των αρχαιολογικών υπηρεσιών. Όπως ξεκάθαρα προέκυψε από τα λεγόμενα του κ. Μάγου, δεν έχει εξετασθεί η στατικότητα του κτηρίου, με το δήμαρχο να επισημαίνει κατά την τοποθέτησή του ότι …όσο σκαλίζει κανείς τόσο θα έρχονται προβλήματα στην επιφάνεια. Αφού λοιπόν ο Δήμος Ρόδου προβαίνει στη διαδικασία εκμίσθωσης της Νέας Αγοράς σε ιδιώτη, ας αναλάβει ο ανάδοχος που θα προκύψει από το διαγωνισμό την πραγματοποίηση των έργων ενίσχυσης της στατικότητας του κτηρίου.

Η τοποθέτηση του Δώρου Κωνσταντίνου
«Κανείς δεν διαφωνεί με τη μελέτη για την αξιοποίηση της Νέας Αγοράς. Ποια είναι η σχέση όμως της μελέτης με τη μίσθωση την οποία καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα; Ποιος ο λόγος σύνδεσης της μελέτης με την εκμίσθωση από το Δήμο Ρόδου της Νέας Αγοράς;», αναρωτήθηκε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, κ. Δώρος Κωνσταντίνου κατά την τοποθέτησή του.

Η τοποθέτηση
του Στέργου Στάγκα
Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Στάγκας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι εκκρεμεί ακόμη η αγωγή που υπέβαλαν στα αρμόδια δικαστήρια οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς κατά του Δήμου Ρόδου αναφορικά με την τριετή παράταση των μισθώσεων που αναγκάστηκαν να αποδεχθούν ενώ οι νόμοι δίνουν περιθώριο για την παράταση έως 12 έτη.
«Λέτε ότι ψηφίσθηκε δήθεν ομόφωνα από τη δημοτική κοινότητα Ρόδου η μελέτη εκτίμησης μίσθωσης της Νέας Αγοράς. Η απόφασή μας όμως σήμερα εδώ θα είναι τελεσίδικη αφού στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια οικονομική επιτροπή του Δήμου Ρόδου που θα συντάξει τη διακήρυξη και θα διεξάγει τον διαγωνισμό και θα ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο. Τίθεται το ερώτημα εάν θα πρόκειται μόνο για ενημέρωση στη φάση εκείνη. Αν ναι, η σημαίνουσα απόφαση θα είναι η σημερινή, γι’ αυτό και θα ζητήσω ονομαστική ψηφοφορία. Επίσης θέλω να απαντήσουν οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου εάν εκκρεμεί απόφαση των δικαστηρίων για την αγωγή των καταστηματαρχών κατά της δημοτικής αρχής για την ακύρωση της τριετούς παράτασης των μισθωτήριων συμβολαίων. Γιατί συνεπώς βιαζόμαστε τόσο πολύ να πάρουμε σήμερα την απόφαση;», ρώτησε ο κ. Στάγκας.
Τα μέλη της μειοψηφίας τόνισαν ότι η μελέτη δεν έχει λάβει υπόψη ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα. Τον αέρα που θα ζητήσει από τους καταστηματάρχες ο επενδυτής ο οποίος θα αναδειχθεί μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία. Μόνο με τους «αέρηδες» θα βγάλει όλο το κόστος της επένδυσης, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. «Ερχόμαστε να αποφασίσουμε για την παραχώρηση της Νέας Αγοράς σε ιδιώτη για 40 χρόνια με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι είναι διάτρητοι, όπως φαίνεται από την εισήγηση του κ. Καμπουρόπουλου. Δεν ήρθαμε να απεμπολήσουμε ένα περιουσιακό στοιχείο που ανήκει στο Ροδίτη και στη Ροδίτισσα. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη! Να γίνουν μεμονωμένοι διαγωνισμοί. Διαφορετικά κανείς Ροδίτης, κανένας από τους καταστηματάρχες δεν θα μπορέσει να παραμείνει στη Νέα Αγορά. Ο κάθε Αθηναίος ή ξένος επενδυτής θα έχει μοιράσει τα καταστήματα από πριν και δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επενδυτή ο Ροδίτης. Δεν έγινε κανένας διάλογος με τους τοπικούς φορείς, με την τοπική κοινωνία… Δεν διαχειρίζεται ο δήμος Ρόδου ιδιωτική περιουσία. Διαχειρίζεται την περιουσία του ροδιακού λαού και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να είναι ο Ροδίτης ξένος για την περιουσία του», είπε ο κ. Καρίκης.

Η τοποθέτηση του προέδρου των καταστηματαρχών
Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης είπε ότι η δυνατότητα άσκησης του προτιμησιακού δικαιώματος από τους εναπομείναντες ενοικιαστές που έχει προβλέψει η δημοτική αρχή, δεν τους κατοχυρώνει. Ουσιαστικά τους δίνει το δικαίωμα να τους ρωτήσει ο επενδυτής πριν του παραδώσουν τα κλειδιά, αδυνατώντας να προσφέρουν τα υψηλά μισθώματα που θα προσφέρουν οι όποιοι άλλοι ενοικιαστές.
Οι καταστηματάρχες απαιτούν ασφαλιστικές δικλείδες στην διακήρυξη του διαγωνισμού ώστε η άσκηση του προτιμησιακού δικαιώματος να τους εξασφαλίζει πραγματικά την παραμονή τους. Εξέφρασαν δε την αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στο διάστημα των δύο ετών που θα παραμείνει κλειστή η Νέα Αγορά σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών ανακαίνισης.
Αναλυτικότερα ο κ. Κατσιδώνης δήλωσε τα εξής:
«Δεν είμαστε καταπατητές, δεν είμαστε παράνομα στη Νέα Αγορά. Πληρώνουμε εδώ και χρόνια το τίμημα, όσο υψηλό και αν είναι αυτό. Προτείναμε εναλλακτικές λύσεις στον δήμαρχο. Πέσαμε όμως πάνω σε τοίχο. Μας απάντησε ότι πρέπει να δοθεί σε επενδυτή η Νέα Αγορά. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει η απόφαση αυτή με την ικανότητα της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί ένα τέτοιο μνημείο και αν απλά θέλει την εύκολη λύση. Δεν μας ενδιαφέρει όμως τίποτε από τα δύο. Αυτό που ενδιαφέρει τους καταστηματάρχες και όλο το ροδιακό λαό είναι η βιωσιμότητα της λύσης και της επένδυσης.
Κατά 99% ο επενδυτής δεν θα είναι Ροδίτης, αν αναλύσει κανείς τους όρους της διακήρυξης. Ζητάτε μία εγγυητική επιστολή άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων και μία επιπλέον εγγυητική επιστολή για τα μισθώματα των δύο πρώτων ετών ήτοι 2,560 εκατ. ευρώ. Συνεπώς θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον επτά εκατ. ευρώ. Προσωπικά γνωρίζω 2-3 Ροδίτες που θα είχαν μία τέτοια οικονομική επιφάνεια. Συνεπώς άλλο ένα ιστορικό ακίνητο θα φύγει από τα χέρια Ροδιτών.
Θέλω επίσης να σας πω ότι το 2015 μετά την ανανέωση των συμβολαίων μας για τρία χρόνια αυξήθηκαν τα ενοίκια κατά 30%. Εάν παρέμεναν όλοι οι καταστηματάρχες στη Νέα Αγορά οΔήμος θα εισέπραττε ετησίως 1,3 εκατ. ευρώ. Και δεν έχετε λάβει υπόψη τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Με την αγορά γεμάτη, θα εισέπραττε ο Δήμος 250.000 ευρώ μετά την αύξηση των τελών κατά 50%. Συνεπώς ο Δήμος θα εισέπραττε 170.000 μηνιαίως. Αρκεί να είχε τη θέληση να εισπράττει τα χρήματα. Δεν φταίμε εμείς που δεν κατάφερνε να εισπράττει τα μισθώματα.
Φανταστείτε να αξιοποιηθεί η Νέα Μαρίνα. Γιατί να είναι σε χέρια ιδιώτη αυτό το ιστορικό ακίνητο με μία αύξηση στο ετήσιο μίσθωμα 2%; Και γιατί να βρίσκεται αυτό το ακίνητο στα χέρια επενδυτή για 40 χρόνια;
Κάνετε λόγο για προτιμησιακό δικαίωμα… Πιστεύετε πραγματικά ότι μας κατοχυρώνει αυτό; Ο όποιος επενδυτής θα έρθει και θα μας πει ότι για τα καταστήματά μας ο Χ ενδιαφερόμενος δίνει ενοίκιο 5.000 ευρώ. Συνεπώς θα πρέπει να προσφέρει ο κάθε ενοικιαστής αυτά τα 5.000 ευρώ μηνιαίως ή να παραδώσει τα κλειδιά. Μας λέτε λοιπόν ότι ο επενδυτής θα μας ρωτήσει απλά πριν του παραδώσουμε τα κλειδιά.
Μας εμπαίζετε κύριοι. Και μας εμπαίζουν όλοι όσοι εξώσθηκαν από τη Νέα Αγορά με χρέη 100.000-250.000 ευρώ ο καθένας και μας αποκαλούν κορόιδα ενώ παραμένουμε και πληρώνουμε ενώ εκείνοι είναι έξω, έχουν αφήσει χρέη και έχουν ανοίξει επιχειρήσεις με άλλο ΑΦΜ σε άλλο όνομα».
Η νομική σύμβουλος των καταστηματαρχών, κα Χάρις Ματσίγκου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εκκρεμότητες ως προς τις υφιστάμενες μισθώσεις των 60 μισθωτών οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο Ρόδου. Επεσήμανε ότι ο Δήμος αποφάσισε μονομερώς τους όρους μίσθωσης των συμβάσεων προσχωρήσεως χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο στον αντισυμβαλλόμενο μισθωτή, όπως προβλέπεται. Επειδή ο Δήμος Ρόδου προχώρησε σε τριετή παράταση των συμβάσεων το 2015 σύμφωνα με το άρθρο 45 του νόμου 4257 του 2014, ενώ θα μπορούσε να επεκτείνει το χρόνο μίσθωσης έως 12 χρόνια, προκύπτουν ερωτηματικά για την πολιτική σκοπιμότητα αυτής της απόφασης. Επεσήμανε ότι έχει κατατεθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου προσφυγή από τους 60 καταστηματάρχες που παραμένουν στη Νέα Αγορά με την οποία ζητούν την ακυρότητα των όρων της σύμβασης παράτασης και κυρίως του όρου που αφορά την τριετή παράταση των συμβάσεων και τη 12ετή η οποία θα συζητηθεί στις 18 Οκτωβρίου. Επομένως υπάρχει εκκρεμοδικία, όπως επεσήμανε η κα Ματσίγκου. Σε περίπτωση που γίνει τελικά αυτός ο πλειοδοτικός διαγωνισμός-για τον οποίο δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα εάν είναι νόμιμος ή όχι-μπορεί, να τεθούν εξαρχής οι όροι της δέσμευσης του αναδόχου για την υπομίσθωση των καταστημάτων από τους 60 εκμισθωτές οι οποίοι θα καταβάλουν το μίσθωμα που προβλέπει η μελέτη που έχει εκπονήσει ο κ. Καμπουρόπουλος. Διευκρίνισε ότι οι καταστηματάρχες προτίθενται να καταβάλουν το μίσθωμα που ορίζεται. Συνεπώς πρέπει να υπάρξει όρος δέσμευσης υπομίσθωσης στο διαγωνισμό.

Η τοποθέτηση του
εκπροσώπου του ΕΒΕΔ
Στη συνεδρίαση παρέστη ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ, κ. Γιώργος Αντώνογλου, ο οποίος επεσήμανε ότι πάγια θέση του Επιμελητηρίου είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου προς όφελος πάντα των πολιτών. Ο κ. Αντώνογλου, τάχθηκε υπέρ της λύσης των ατομικών συμβάσεων. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ, από τις τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, προέκυψε ότι εάν ο Δήμος Ρόδου κρατήσει το ακίνητο, το οικονομικό όφελος μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Όσο για τα ποσά που απαιτούνται για την ανακαίνιση, είπε ότι μπορούν να αντληθούν από διάφορά προγράμματα, ενώ τάχθηκε υπέρ της λύσης της τμηματικής ανακαίνισης. «Πρέπει να διασφαλίσουμε αρχικά τους εναπομείναντες ενοικιαστές και να λάβουμε υπόψη την ιστορικότητα του κτηρίου και τη βαρύτητα της απόφασης την οποία καλείται να λάβει το δημοτικό συμβούλιο και να προχωρήσουμε σε μία μεγαλύτερη συζήτηση για να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις στις οποίες μπορεί να προβεί ο δήμος Ρόδου για την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση της Νέας Αγοράς προς όφελος του ροδιακού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνογλου, επισημαίνοντας ότι αν προκύψουν προβλήματα στατικότητας μπορεί η επένδυση από τον ιδιώτη να μπλοκάρει την επόμενη δεκαετία. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί τι θα γίνει εάν τελικά δεν βρεθεί ανάδοχος. Για πόσο καιρό θα μείνει το κτήριο ερειπωμένο;

Η τοποθέτηση του δημάρχου
Ο δήμαρχος Ρόδου αρνήθηκε ευθέως ότι υπάρχουν «γκρίζα» σημεία στην όλη διαδικασία. Επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον όποιο ενδιαφερόμενο να συμμετέχει στο διαγωνισμό. Δήλωσε εμφατικά ότι απευθύνθηκε σε Ροδίτες επιχειρηματίες (ξενοδόχους) για να λάβουν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία. Τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνουν διαγωνισμοί μεμονωμένοι κανείς δεν μπορεί και πάλι να εγγυηθεί ότι θα παραμείνουν οι υφιστάμενοι μισθωτές και δήλωσε ότι θα πρέπει να βλέπει κανείς τη μεγάλη εικόνα που είναι η αξιοποίηση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός της Νέας Αγοράς. Τελικά… πρότεινε την αναβολή λήψης απόφασης, πρόταση την οποία αποδέχθηκε το Σώμα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου