Ειδήσεις

«Μήλον της Εριδος» ακίνητο στη Μεσαιωνική Πόλη

«Μήλον της έριδος» μεταξύ της «Ισραηλιτικής Κοινότας Ρόδου» και του Ελληνικού Δημοσίου, δε μια ένδικη διαφορά που θα αναβιώσει ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και έχει απασχολήσει επί μακρόν τη δικαιοσύνη αποτελεί  ακίνητο στη Μεσαιωνική Πόλη.
Στη Ρόδο και επί της οδού Περικλέους στην Μεσαιωνική Πόλη, στη θέση «ΕΒΡΑΪΚΑ», κείται ένα ακίνητο και συγκεκριμένα ένα οικόπεδο με οικοδομή, με καλυμμένη επιφάνεια ισογείου 200 τ.μ., καλυμμένη επιφάνεια πρώτου ορόφου 90 τ.μ., ακάλυπτη επιφάνεια (αυλή) 148 τ.μ., στο οποίο φέρεται εγγεγραμμένος σύμφωνα με τις κτηματολογικές εγγραφές ως θεμελιώδης τιτλούχος ο Νότρικα Τζιουζέπε του Μασλία.
Το παραπάνω ακίνητο μεταβιβάστηκε στην Ισραηλιτική Κοινότητα με άτυπη δωρεά το έτος 1927 από το θεμελιώδη τιτλούχο, προς τούτο δε φιλοτεχνήθηκε μία πέτρινη πινακίδα που ετέθη παραπλεύρως της εξωτερικής θύρας του κτηρίου στην οποία αναγράφεται στην εβραϊκή και ιταλική γλώσσα. Η Ισραηλιτική Κοινότητα διατείνεται ότι έκτοτε κατέχει και νέμεται το ακίνητο και συγκεκριμένα ότι το επισκεύασε και ενοικιάζει από το έτος 1927 μέχρι και σήμερα τέσσερα διαμερίσματα εντός, εισπράττει τα μισθώματα, τα δηλώνει στην Δ.Ο.Υ. Ρόδου, πληρώνει τους αναλογούντες φόρους, κι όλα τα παραπάνω αδιατάρακτα, με την γνώση και την ανοχή του Δημοσίου όσο και κατά των κληρονόμων του αρχικού και θεμελιώδους τιτλούχου οι οποίοι ουδέποτε αμφισβήτησαν το δικαίωμά της επί του ακινήτου.
Το έτος 1929 απεβίωσε ο θεμελιώδης τιτλούχος του ακινήτου και το ακίνητο περιήλθε κατά κυριότητα στους μοναδικούς εξ αδιαθέτου κληρονόμους του. Έκτοτε απεβίωσαν πολλοί εκ των κληρονόμων και το έτος 1973 το Ελληνικό Δημόσιο συνέταξε πρωτόκολλο καταλήψεως, με τη με αριθμό πρωτοκόλλου Δ.Κ.693/6-12-1973 απόφαση του Νομάρχη Δωδεκανήσου, χαρακτηρίζοντας το ακίνητο εγκαταλελειμμένο .
Το έτος 1988 η κυριότητα του ακινήτου συμπληρωθείσης της δεκαετίας από την σύνταξη του πρωτοκόλλου κατάληψης φέρεται σύμφωνα με τις κτηματολογικές εγγραφές ότι περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο.
Η Ισραηλιτική Κοινότητα διατείνεται ότι ουδέποτε έκανε κατάληψη στο επίδικο ακίνητο το Ελληνικό δημόσιο αφού ουδέποτε υπήρξε εγκαταλελειμμένο. Ισχυρίζεται ότι έλαβε χώρα άτυπη πώληση του ακινήτου, το έτος 1927 κάτι που βεβαιώνεται τόσο από μάρτυρες όσο και από την πινακίδα στην εξωτερική θύρα του ακινήτου.
Ζητά δε να περιέλθει το ακίνητο στην ιδιοκτησία της δια χρησικτησίας. Τονίζει ότι 75 περίπου χρόνια ενεργεί πράξεις νομής και ουδέποτε το Ελληνικό Δημόσιο δεν επεσκέφθη το ακίνητο για να διαπιστώσει το καθεστώς αυτού.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γιάννης Καραμιχάλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου