Ειδήσεις

Η Ελλάδα σε πρόγραμμα της EBRD και του ΠΟΤ για την ανάκαμψη του τουρισμού

Εκτιμάται ότι η μείωση τουριστικών εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή – 910 δισ. δολ. έως – 79%  ή 1,2 τρισ. δολάρια, με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο 100 – 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό, παγκοσμίως

Τις δυνάμεις τους ενώνουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΠΟΤ) προκειμένου να στηρίξουν την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου σε χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

EBRD και ΠΟΤ συνεργάζονται προκειμένου να ενισχύσουν την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου στις 38 οικονομίες όπου επενδύει η Τράπεζα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΠΟΤ, παρά το γεγονός ότι σταδιακά αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η κρίση φαίνεται ότι είναι μακριά ακόμη από το τέλος της και τα τοπικά lockdowns έχουν οδηγήσει σε μαζική πτώση των διεθνών τουριστικών αφίξεων.

Από την πλευρά της, η EBRD έχει δεσμευτεί να στηρίξει την περίοδο 2020- 2021 τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται προκειμένου να μετριαστεί ο αντίκτυπος από τον κορωνοϊό, με συνολικές επενδύσεις που προβλέπεται να φθάσουν τα 21 δισ. ευρώ. Η τράπεζα θα στοχεύσει σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και του τουρισμού και της φιλοξενίας, που έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία.

Η στήριξη στην οποία έχουν συμφωνήσει EBRD και ΠΟΤ περιλαμβάνουν χώρες- εκτός από την Ελλάδα- όπως η Αλβανία, η Αρμενία, η Κροατία, η Αίγυπτος, η Γεωργία, η Ιορδανία, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Τυνησία, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν και βασίζεται στους άξονες όπως αυτοί έχουν τεθεί από το πρόγραμμα του ΠΟΤ στο πλαίσιο του Πακέτου της Τεχνικής Βοήθειας για την Ανάκαμψη του Τουρισμού.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει τη μέτρηση του αντίκτυπου του Covid-19, τα σχέδια αποκατάστασης με κίνητρα για την ανάκαμψη του τουρισμού στους προορισμούςπρωτόκολλα για τη διασφάλιση της αυξημένης ασφάλειας, υγιεινής και ασφάλειας των τουριστών και των εργαζομένωνεργαλεία προώθησης που μπορούν να ενισχύσουν την τουριστική ζήτησηεκπαίδευση των τουριστικών επιχειρήσεων για την υιοθέτηση των νέων πρωτοκόλλων. Ένα βασικό στοιχείο είναι η διατήρηση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2020, και ανάλογα με το πως και πότε θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα, η μείωση εσόδων θα κυμανθεί από -62% ή – 910 δισ. δολάρια, έως – 79%  ή 1,2 τρισ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα θα τεθούν σε κίνδυνο 100 έως 120 εκατ. θέσεις εργασίας στον τουρισμό, παγκοσμίως.

Πηγή: newmoney.gr

Στεφανία Σούκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου