Ειδήσεις

Καμπανάκι κινδύνου για ρωγμές στον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου-Τουρκία

Οι αναφορές για ρωγμές που έχουν εμφανιστεί στα θεμέλια του ρωσικού πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας Akkuyu, ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συνολική ασφάλεια της εγκατάστασης που βρίσκεται κοντά στις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας, αναφέρει σε ενδιαφέρον ρεπορτάζ το New Europe.

Η κατασκευή του εργοστασίου στη Μερσίνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018. Βρίσκεται κοντά σε ένα ρήγμα (fault line) στην οποία συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Αφρικής, σε μια περιοχή εξαιρετικά υψηλής σεισμικότητας. Το σχέδιο περιλαμβάνει σχέδιο κατασκευής τεσσάρων αντιδραστήρων δυναμικότητας 1.200MW, δύο εκ των οποίων θα κατασκευαστούν μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, από τη στιγμή που τέθηκαν τα θεμέλια, τα σκυροδέματα της πρώτης μονάδας κατέρρευσαν, αναγκάζοντας την Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (Turkish Atomic Energy Authority – TAEK) να παρέμβει και να διατάξει την εκ νέου κατασκευή των θεμελίων. Έχουν όμως υπάρξει και νέες αναφορές, στις οποίες υποστηρίζεται ότι οι ρωγμές εμφανίστηκαν ξανά, κάτι το οποίο η ΤΑΕΚ αρνείται.

Ο Αλπάι Αντμέν, αντιπολιτευόμενος τοπικός βουλευτής με το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), υπέβαλε πρόταση στο Κοινοβούλιο ζητώντας τη σύσταση επιτροπής για να διερευνήσει το θέμα, προειδοποιώντας ότι ένας σεισμός θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η έκκληση του CHP για διεξαγωγή έρευνας δεν αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αντιτίθεται σθεναρά…

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του τομέα των κατασκευών, οι ρωγμές εμφανίζονται είτε για τεχνικούς λόγους, άρα είναι επισκευάσιμες, είτε λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, η οποία είναι δυνητικά καταστροφική για έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι θα μπορούσε να σημειωθεί ένα σημαντικό πυρηνικό ατύχημα σε περίπτωση που καταγραφεί μεγάλη σεισμική δόνηση. Ενδεχόμενη διαρροή θα μπορούσε να επηρεάσει μια έκταση 20 έως 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ενδεχομένως, ακόμα και 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε δύο ή τρεις ημέρες.

ΠΗΓΉ defence-point.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου