Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα παρουσίασε χθες ο κ. Αντώνης Αποστολίδης, συντονιστής ΝΕ Ν. Δωδεκανήσου, κάνοντας και έναν απολογισμό του έργου που έχει παραχθεί στα νησιά κατά τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

«Επιλέξαμε να μιλήσουμε εμείς για τους υποψήφιούς μας στα Δωδεκάνησα, καθώς θα ήταν αδύνατο να τους έχουμε σήμερα όλους εδώ μαζί, χάριν της νησιωτικότητας και των έντονων ρυθμών της προεκλογικής περιόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει ατομική διαφήμιση, κάτι που προβλέπεται και από τον κώδικα δεοντολογίας του. Κάνουμε μόνο ομαδικές διαφημίσεις, όπως το πρόγραμμά μας και το φυλλάδιο με τους επτά υποψηφίους μας.
Αξία δεν έχει η προσωπική πορεία του καθενός αλλά και η συλλογική. Το έργο που έχουν κάνει οι βουλευτές Δωδεκανήσου και το κόμμα για τα νησιά μας είναι συλλογικό. Οι βουλευτές μας έχουν τον πρώτο και πιο ουσιαστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και τους ευχαριστούμε. Δεν παύουν όμως να είναι ο καθένας τους ένας από εμάς. Η Νομαρχιακή Επιτροπή μιλώντας για τους υποψήφιους βουλευτές, μιλά για τους δικούς της ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Αποστολίδης, σημειώνοντας για τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα τα εξής:

Γιώργος Αναστασιάδης
Ένας εξαιρετικός σύντροφος και φίλος, ο οποίος κατάγεται από το Διαφάνι Καρπάθου έχει προσφέρει ένα τεράστιο έργο ως γιατρός στην παιδιατρική κλινική στο Αγία Σοφία στην Αθήνα. Έχει προσφέρει ανά την υφήλιο ανιδιοτελώς. Είμαστε περήφανοι που τον έχουμε στο ψηφοδέλτιό μας. Είναι ένας συμπολίτης μας που είχε μία αξιοσημείωτη πορεία και που ήταν υποψήφιός μας και το 2015.

Στέλλα Γιάνναρου
Γεννήθηκε στην Καισαριανή της Αθήνας, αλλά δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια στην Αστυπάλαια. Το γεγονός ότι άφησε το κέντρο, την Αθήνα και επέλεξε τα Δωδεκάνησα λέει πάρα πολλά. Δεν παύει να είναι νησιώτισσα όπως και εμείς. Ως σκηνοθέτιδα δραστηριοποιείται σε πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα της περιοχής μας. Το έργο της είναι ιδιαίτερα γνωστό.

Μαρία Γκασούκα
Μία εξαιρετική πανεπιστημιακός που δραστηριοποιείται στη Ρόδο εδώ και 30 χρόνια και κοσμεί το ψηφοδέλτιό μας. Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε ένα κέντρο υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών στη Ρόδο, οφείλεται εν πολλοίς στης προσπάθειες της Μαρίας. Έχει γράψει 15 βιβλία σχετικά με την ισότητα των φύλων, την έμφυλη βία, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φύλων, ως πρόεδρος της επιτροπής της βουλής, δημιούργησε τον οδηγό χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα. Έχει ασχοληθεί και διδάσκει στο πανεπιστήμιο τη λαογραφική μας παράδοση.

Άννα Μοσχονά
Η Άννα Μοσχονά δραστηριοποιείται στη Λέρο στην εκπαίδευση στη Δημόσια Διοίκηση και στον τουρισμό. Έχει συμβάλει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Νεκτάριος Σαντορινιός,
Δημήτρης Γάκης,
Ηλίας Καματερός
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τους εν ενεργεία βουλευτές μας. Θέλουμε όμως να σταθούμε στο γεγονός ότι σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, πρωταγωνίστησαν στην εφαρμογή των ολοκληρωμένων νησιωτικών πολιτικών από την πρώτη μέρα που εξελέγησαν. Το γεγονός ότι σήμερα διαθέτουμε υπουργείο νησιωτικής πολιτικής οφείλεται και στη δική τους παρέμβαση σε συνεργασία με το κόμμα. Συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε σε κάθε νομοσχέδιο που έρχεται να ψηφιστεί στη βουλή να υπάρχει η νησιωτική διάσταση, Αυτή είναι μία κατάκτηση για τους νησιώτες. Εάν συγκρίνουμε τι παρέλαβε η νυν κυβέρνηση το 2015 και τι έχει αλλάξει στη νησιωτική πολιτική της χώρας, θα διαπιστώσουμε ότι οι διαφορές είναι εμφανείς.
Σε ό,τι αφορά τα έργα και τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της νησιωτικότητας, ο κ. Αποστολίδης ανέφερε τα εξής: «Το 2014 τα σχολεία μας ξεκινούσαν να λειτουργούν το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο και ολοκληρωνόταν η σχολική χρονιά με ελλείψεις εκπαιδευτικών. Σήμερα κατά προτεραιότητα οι αναπληρωτές καθηγητές τοποθετούνται στα νησιά. Τα σχολεία ανοίγουν και λειτουργούν στην ώρα τους με το μέγιστο δυνατό αριθμό των απαιτούμενων εκπαιδευτικών.
Είναι γεγονός ότι στον τομέα υγείας γίνονται κατά προτεραιότητα διορισμοί στα νησιά μας. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι στο Ν. Αιγαίο είχαμε εγκαίνια και νέων νοσοκομείων που είχαν αφεθεί στην τύχη τους, όπως το Νοσοκομείο Σαντορίνης ή το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, ή το Νοσοκομείο στην Κάρπαθο, που εγκαινιάζεται το επόμενο διάστημα.
Η υδατική επάρκεια των νησιών μας είναι ένα άλλο μεγάλο έργο. Αυτή τη στιγμή δεν χρησιμοποιούνται υδροφόρες καθώς καταφέραμε να φτιάξουμε μονάδες αφαλάτωσης που καλύπτουν τις ανάγκες των νησιών μας.
Ίσως το σημαντικότερο έργο νησιωτικότητας, αφορά στην υλοποίηση του μεταφορικού ισοδύναμου, ένα όπλο για το νησιώτη που εξισορροπεί το κόστος της μετακίνησής του με τον πολίτη της ηπειρωτικής Ελλάδας, ένα μέτρο που έχει μειώσει τα μεταφορικά κόστη. Ήταν ένα αίτημα δεκαετιών που κάναμε πραγματικότητα».
Αναφέρθηκε ακόμη στο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους και την Περιφέρεια και την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού από τα 100 εκατ. Ευρώ στα 200 εκατ. Ευρώ. Δήλωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός της ΠΝΑΙ το 2014 ανερχόταν στα 100 εκατ. Ευρώ ενώ σήμερα έχει αυξηθεί στα 200 εκατ. Ευρώ από την τακτική χρηματοδότηση. «Μιλάμε για μία συνολική ενίσχυση της περιφέρειας με πάνω από 500 εκατ. Ευρώ για έργα υποδομής στα νησιά μας».
Όπως είπε στη συνέχεια, με τις ενέργειες και των τριών βουλευτών, οι Δήμοι και η ΠΝΑΙ κατάφεραν να εντάξουν πολλά έργα στα προγράμματα Φιλόδημος Ι&ΙΙ. Χαρακτήρισε ως «κορωνίδα» της νησιωτικής-αναπτυξιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ το αναπτυξιακό συνέδριο που έγινε τον Ιούνιο του 2018 στη Ρόδο και στη συνέχεια στη Σύρο.
Ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη νέα περιφερειακή οδό και τη νέα είσοδο της πόλης της Ρόδου, στο έργο του φράγματος Κρητηνίας στη β΄φάση φράγματος Γαδουρά, στην αξιοποίηση της Ροδιακής Έπαυλης και στην παραχώρησή της στο Δήμο Ρόδου. Τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη μία σειρά έργων που θα αποτελέσουν πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες δημοτικές αρχές.
Ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο για την πολύ καλή συνεργασία, σημειώνοντας: «Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι ανεξαρτήτως πολιτικών χρωματισμών μπορεί να συνεργάζεται με όλους για το καλό του τόπου.
Το Ν. Αιγαίο και η Ρόδος είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας. Την περίοδο 2015-2019 έγιναν τόσα πολλά στην περιοχή μας που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν πανηγυρίζουμε
όμως. Σίγουρα δεν έγιναν όλα όσα θα έπρεπε. Έγιναν όμως πάρα πολλά. Το βέβαιο είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση, επέλεξε και εφάρμοσε νησιωτικές πολιτικές σε αντίθεση με το σύνολο των προηγούμενων κυβερνήσεων που θεωρούσαν ότι ο νησιωτικός ΦΠΑ ισούται με νησιωτική πολιτική. Μπορεί να είναι ένα εργαλείο νησιωτικής πολιτικής, δεν μπορεί όμως να είναι το μόνο. Ο μειωμένος ΦΠΑ παραμένει ενεργός σε πέντε νησιά επειδή πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τους επαναφέρει συνολικά στο προσεχές μέλλον».
Τέλος, ο κ. Αποστολίδης παραδέχτηκε ότι έγιναν και λάθη, τόνισε όμως ότι μόνο όποιος μένει άπραγος δεν λανθάνει. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, όσοι πέρασαν πριν τον ΣΥΡΙΖΑ απέφυγαν τα λάθη, ακριβώς επειδή δεν έκαναν τίποτε: «Δεν θα μπορούσαν να μην υπάρξουν αστοχίες και λάθη. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτε. Και δυστυχώς τα Δωδεκάνησα γνώρισαν τα προηγούμενα χρόνια πολιτικούς οι οποίοι δεν έκαναν τίποτε και συνεπώς, δεν έκαναν λάθη. Δεν φοβόμαστε να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε μία πορεία που έχουμε χαράξει. Η νησιωτική πολιτική και οι νησιώτες είναι σε προτεραιότητα και θα είμαστε ευχαριστημένοι όταν εξαλείψουμε κάθε νησιωτικό πρόβλημα και μειονέκτημα και το μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα».

Τάκης Μιχαηλίδης
Ο κ. Τάκης Μιχαηλίδης, μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου δήλωσε ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι η σημαντικότερη στην περίοδο μετά τη μεταπολίτευση, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι εκλογές αυτές είναι οι σημαντικότερες μετά τη μεταπολίτευση.
Μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό περιβάλλον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε έργο με θετικό πρόσημο. Υπάρχει ένα σημαντικό έργο που πρέπει να υποστηριχθεί και που πρέπει να εξελιχθεί. Και μη ξεχνάμε ότι από τα μνημόνια βγήκαμε μόλις τον περασμένο Αύγουστο. Ένα σημαντικό έργο είναι η προγραμματική σύμβαση για τη Μ. Πόλη που δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε και πιστεύουμε ότι θα το υλοποιήσουμε στο επόμενο διάστημα. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τον κοινωνικό χαρακτήρα που έχει η προγραμματική. Τις επόμενες μέρες έχουμε ένα σημαντικό αγώνα να δώσουμε για να προβάλουμε τις θέσεις του κόμματος και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ