Ειδήσεις

Κραυγές απελπισίας από τον τουριστικό κόσμο!

  • Αγωνιούν οι Τούρκοι για το πότε θα ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%!!
     
  • Προβληματισμό και ανησυχία
     εκφράζουν προς τη «δ» οι κ.κ. Γ. Ρέτσος, Κ. Κων/νίδης και Γ. Παπαβασιλείου
     ΓΣΕΒΕΕ προς Τσίπρα: «Μην κάνετε πίσω για αύξηση ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό» 
  • Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου:
  • Τα ξενοδοχεία απειλούνται με λουκέτο με ΦΠΑ 23% – Επιστολή στον Πρωθυπουργό
  • Με τα νέα μέτρα δανειστών – κυβέρνησης θα πληγεί θανάσιμα ο ελληνικός τουρισμός

Το κλείσιμο πολλών ξενοδοχειακών μονάδων θα προκαλέσει η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το 6,5% στο 23% από την 1η Ιουλίου.
Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό εκτιμούν πως το συγκεκριμένο μέτρο θα προκαλέσει την καταστροφή του ξενοδοχειακού κλάδου.
Σχετικές προειδοποιήσεις απηύθυναν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και άλλοι τουριστικοί φορείς.
Όλοι πιστεύουν πως θα χαθεί η ανταγωνιστικότητα αφού οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες δεν θα δεχθούν να υπογράψουν τα συμβόλαια για τη σεζόν του 2016 με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές.
Άπαντες τονίζουν πως το μέτρο στερείται κάθε λογικής και θα πλήξει όχι μόνο τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και την ελληνική οικονομία.
Για ένα μέτρο που θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό έκανε λόγο, ομιλώντας στη «δ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος.
«Πρόκειται για μια εξέλιξη που ουσιαστικά «εκτελεί» τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να το αποτρέψει. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανάκαμψη και θα γίνει λόγος για να προχωρήσουμε με γοργά βήματα σε πολύ βαθιά ύφεση. Πιστεύω πως η εξέλιξη αυτή στο τέλος θα αποτραπεί», δήλωσε ο κ. Γιάννης Ρέτσος.
Σε ερώτηση αν κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες βάλουν λουκέτο εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή, ο κ. Γιάννης Ρέτσος δήλωσε πως ο τουρισμός θα καταστεί μη ανταγωνιστικός.
«Ο τουρισμός γενικότερα θα καταστεί μη ανταγωνιστικός και θα τεθεί άμεσα θέμα βιωσιμότητας. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναπόφευκτα οι επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Για το λόγο αυτό πιστεύω πως το μέτρο στερείται κάθε λογικής. Αυτό θα το δουν και οι πιστωτές της χώρας. Το ζητούμενο είναι να υπογραφεί μια συμφωνία που να είναι βιώσιμη. Για το λόγο αυτό θέλω να πιστεύω πως αυτό θα αποτραπεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Σε ερώτηση αν πιστεύει πως σήμερα θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας, ο κ. Ρέτσος δήλωσε:
«Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Αν θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι σε αναπτυξιακή τροχιά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Το όποιο άλλο σενάριο θα είναι καταστροφικό. Όλα αυτά θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται».

Σχετικά με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της χώρας ο κ. Ρέτσος δήλωσε πως έχει ήδη επιπτώσεις η πολιτική αβεβαιότητα.
«Εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί οι κρατήσεις παρουσιάζουν υστέρηση», τόνισε ο κ. Γιάννης Ρέτσος.
Την άποψη ότι η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή θα προκαλέσει πολυ μεγάλη απώλεια εσόδων στα ξενοδοχεία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Κώστας Κωνσταντινίδης.
«Η αύξηση του ΦΠΑ και στη διαμονή και στην εστίαση και μάλιστα αναδρομικά, θα προκαλέσει μεγάλη απώλεια εσόδων για τα ξενοδοχεία. Μιλάμε για μείωση κατά 18% των μικτών εσόδων για τα ξενοδοχεία. Δεν θα υπάρξει επιχείρηση που να μπορέσει να αντέξει σε αυτό που πάει να γίνει. Ειδικά όσες οφείλουν στις τράπεζες θα βρεθούν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Θα είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν τα δάνεια που έχουν συναφθεί. Θα μεταφερθεί το πρόβλημα στις τράπεζες που είναι κρατικές στην πλειοψηφία τους. Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος αφού θα αυξηθούν τα «κόκκινα δάνεια» και όχι τα έσοδα του κράτους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Κώστας Κωνσταντινίδης και συμπλήρωσε πως «όλοι οι ελληνικοί προορισμοί κινδυνεύουν να καταστούν πλέον μη ανταγωνιστικοί».
Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε πως οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες ετοιμάζονται ήδη να μειώσουν τις πτήσεις προς την Ελλάδα.
«Άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η γειτονική Τουρκία, έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ στη διαμονή.
Οι τουρ οπερέιτορς ήδη ετοιμάζουν μείωση σε ποσοστό 30% των πτήσεων προς την Ελλάδα. Παύουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτουργούν πέντε μήνες και καλύπτουν υποχρεώσεις για 12 μήνες.
Το κράτος τώρα όμως θέτει σε εφαρμογή ένα παράλογο μέτρο», δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε πως η χώρα θα χάσει πάρα πολλά έσοδα από τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Την άποψη ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει αρνητικά για τα ξενοδοχεία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ κ. Γιάννης Παπαβασιλείου.
«Μιλάμε για πολύ μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή. Η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσει το κλείσιμο αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου και πρόσθεσε πως οι ξενοδόχοι δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τα πρόσθετα έξοδα που προκύπτουν από την αύξηση του ΦΠΑ.
«Οι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν την αύξηση. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε αυξήσεις σε συμβόλαια που έχουν υπογραφεί από πέρσι. Η εξέλιξη αυτή θα λειτουργήσει αρνητικά και στη διαδικασία υπογραφής των συμβολαίων για το έτος 2016. Ουσιαστικά το τουριστικό μας προϊόν γίνεται πλέον μη ανταγωνιστικό», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου
Ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ δήλωσε ακόμα πως αν το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή, τα ξενοδοχεία της Ρόδου φέτος θα κλείσουν πολύ νωρίτερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους.
«Η μη καταβολή του ΦΠΑ είναι ποινικό αδίκημα. Αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν οι ξενοδόχοι θα κλείσουν τα καταλύματα νωρίτερα από ότι υπολόγιζαν φέτος», τόνισε ο κ. Παπαβασιλείου.

Υποχώρηση των
δανειστών:  Στο 13%
ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ δηλώνει πως είναι πιθανή η επιβολή capital controls την επόμενη εβδομάδα, αν δεν υπάρξει συμφωνία, για την οποία πάντως δίνει «περισσότερες πιθανότητες από 50%» – Είναι πιθανό να περιλαμβάνει επανάληψη της διατύπωσης του Νοεμβρίου του 2012 για το χρέος
ΦΠΑ στο 13% για τα ξενοδοχεία, και όχι στο 23%, θα προβλέπει η τελική πρόταση των θεσμών, που αναμένεται να κατατεθεί στο σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters. Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι πιθανό η συμφωνία να περιέχει μια επανάληψη της δέσμευσης για επανεξέταση του ελληνικού χρέους, όπως είχε διατυπωθεί στην απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.
Ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής, δήλωσε πως οι πιθανότητες για συμφωνία με την Ελλάδα είναι «περισσότερες από 50%», αλλά πως αν κάτι τέτοιο τελικά δεν συμβεί, τότε είναι πολύ πιθανή η επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο αξιωματούχος της ΕΕ προέβλεψε επίσης, ότι ακόμα και εάν υπάρξει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, τότε η Ελλάδα πιθανότατα θα καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου.

ΓΣΕΒΕΕ προς Τσίπρα:
«Μην κάνετε πίσω
για αύξηση ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό»
Επιστολή απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει στις προτάσεις των δανειστών που αφορούν στην αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στην εστίαση και στα ξενοδοχεία. Η ελληνική οικονομία, επισημαίνεται στην επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ προς τον Πρωθυπουργό, δεν πρέπει να απεμπολήσει ένα από τα λίγα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή στον δρόμο προς την ανάκαμψη καθώς η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα τροφοδοτήσει ένα νέο φαύλο κύκλο ύφεσης, θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις αυτές και θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την διαπραγμάτευση που γίνεται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές μας για την επίτευξη συμφωνίας, υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των δανειστών πρόταση για άνοδο του ΦΠΑ στην εστίαση και στα ξενοδοχεία στο 23%.
Σας καλούμε να μην υποχωρήσετε στο ζήτημα αυτό. Το μέτρο αυτό θα τροφοδοτήσει ένα νέο φαύλο κύκλο ύφεσης, θα είναι καταστροφικό για τις επιχειρήσεις αυτές και θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Και αυτό γιατί εάν λάβουμε υπόψη ότι οι κατηγορίες που βρίσκονται στη χαμηλή κλίμακα συνδέονται κατά τεκμήριο με την εγχώρια παραγωγή και τον αγροδιατροφικό κλάδο, στον οποίο καταγράφεται το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή αύξηση θα οδηγήσει σε απώλεια ανταγωνιστικότητας.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και τουρισμού θα κληθούν να ανταποκριθούν σε υψηλότερα βάρη καταλογισμού ΦΠΑ (από το 6,5% στο 23% και από 13% στο 23% αντίστοιχα) σε μια περίοδο που συνδέεται με την ανάγκη να κερδηθεί η μεγάλη μάχη για τον τουρισμό και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τουριστικής επιχείρησης εν γένει.
Είναι σαφές ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε δύο δυναμικούς εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εις βάρος του ΑΕΠ. Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συρρίκνωση το ελληνικό εγχώριο προϊόν, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα είναι τελικά χαμηλότερα του προσδοκώμενων. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο στην εφαρμογή του αυξημένου ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, όσο και στη μετάταξη συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης από το 13% στο 23% (όταν επιχειρήθηκε με το Ν 4172/2013), τα φορολογικά αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Από τα προϋπολογισθέντα 800 εκ. λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, το κράτος έβαλε στα ταμεία του 160 εκ., χωρίς να εκτιμούμε τις απώλειες από το φόρο εισοδήματος και τα φαινόμενα υποκατάστασης της κατανάλωσης.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί την περίοδο της κρίσης μια σωρεία επιβαρύνσεων με άξονα τη φορολογική πολιτική. Εκτός από την πλειάδα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και την θέσπιση νέων φορολογικών βαρών (τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ) που είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσανάλογη επιβάρυνση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι μεταβολές στο ΦΠΑ έχουν επηρεάσει την εγχώρια παραγωγή, έχουν μεταβάλει τα καταναλωτικά πρότυπα και έχουν οδηγήσει επιχειρήσεις σε ακύρωση του οικονομικού προγραμματισμού. Και δυστυχώς φαίνεται ότι και η νέα συμφωνία θα προβλέπει μεταξύ άλλων νέες αυξήσεις στην φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και στις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι κατά την διάρκεια της κρίσης σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ από τις 1.050.000 θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν οι 750.000 προέρχονται από το κλείσιμο των 230.000 μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Οι κλάδοι που έδειξαν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις στις απώλειες αυτές ήταν του επισιτισμού και τουρισμού. Ενώ από την στιγμή που ο ΦΠΑ στην εστίαση κατέβηκε από το 23% στο 13% φάνηκαν και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της απασχόλησης στους κλάδους αυτούς όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Σημειώστε ότι στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Φορολογικές Τάσεις (Taxation trends in the European Union, 2014) καταδεικνύει ότι η χώρα μας ενώ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αναφορικά με το ύψος του συντελεστή ΦΠΑ (7η θέση σε σύνολο 28), εντούτοις ο αποτελεσματικός συντελεστής (effective tax rate) βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα (εισπράξεις μόλις 7,2 δις), γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτείται μια προσπάθεια εξορθολογισμού των φορολογικών συντελεστών που θα συνοδεύεται από αποτελεσματικότερη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης. Άλλωστε, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον υπολογισμό της υστέρησης εισπραξιμότητας ΦΠΑ στις χώρες της ΕΕ («Study to quantify and analyse the VAT Gap in the EU-27 Member States, 2013), καταλήγει στα εξής ενδιαφέροντα συμπεράσματα:
– Η αύξηση του ΦΠΑ σε περιόδους ύφεσης και χαμηλής οικονομικής επίδοσης οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα.
– Η αύξηση του ΦΠΑ χωρίς την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του φορολογικού μηχανισμού οδηγεί σε πολλαπλασιασμό της φοροδιαφυγής.
– Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε μείωση 0,7 του συντελεστή συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Για όλους αυτούς τους λόγους και αντιλαμβανόμενοι την κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης στην οποία βρισκόμαστε θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει η ελληνική οικονομία να απεμπολήσει ένα από τα λίγα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτή την στιγμή στον δρόμο για την ανάκαμψη».

Ένωση Ξενοδόχων
Ηρακλείου:
«Τα ξενοδοχεία απειλούνται με λουκέτο με ΦΠΑ 23%-
Επιστολή στον
πρωθυπουργό»
Ανησυχίες για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της απασχόλησης εάν εφαρμοσθεί ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ 23% στα ξενοδοχεία, εκφράζει η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, με επιστολή που απευθύνει ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και σε κάθε αρμόδιο υπουργό.
Διαβάστε την επιστολή:
«Έχοντας πληροφορηθεί την πιθανότητα της υπέρμετρης αύξησης του Φ.Π.Α. από 6,5% στο 23% στα ξενοδοχεία, στέλνουμε κραυγή αγωνίας για την βιωσιμότητα και το μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού.Η συγκεκριμένη αύξηση, θα δημιουργήσει μια ακόμα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, με τεράστιες παρενέργειες στην οικονομία και στην απασχόληση, ενώ παράλληλα θα χαθεί η δυναμική του τουρισμού μας, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία χρόνια.Ύστερα από την διαβεβαίωση της κυβέρνησης σας, ότι οι όποιες φορολογικές αλλαγές θα ισχύσουν από το τέλος της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, ΟΛΟΙ οι τουριστικοί επιχειρηματίες, κάτω από το βάρος της μείωσης του αριθμού των αφίξεων, αναγκάστηκαν να μειώσουν με προσφορές τις τιμές τους προκειμένου να βοηθήσουμε στην αύξηση ξένων επισκεπτών στην χώρα μας.Εάν οι παραπάνω φημολογίες επιβεβαιωθούν, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των νέων οικονομικών αποτελεσμάτων που θα διαμορφωθούν, να ακολουθήσουμε τον ένα και μοναδικό δρόμο: ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΣ».

Αγωνιούν οι…Τούρκοι για
τo πότε θα ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%!
Η πληροφορία είναι έγκυρη και έρχεται στο tornosnews από ξενοδοχειακούς παράγοντες ακριτικών νησιών: από το πρωί χθες, Τούρκοι τουριστικοί επιχειρηματίες επικοινωνούν μαζί τους και ρωτούν πότε θα ισχύσει ο ΦΠΑ 23% σε διαμονή και εστίαση στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι εάν αυτό συμβεί οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα κατευθυνθούν φέτος κυρίως προς την Τουρκία.
Οι Τούρκοι ξενοδόχοι αναγκάσθηκαν φέτος να μειώσουν τις τιμές τους έως και 25%, καθώς λόγω της δραματικής μείωσης Ρώσων τουριστών, στρέφονται σε όλες τις δυτικές αγορές για να γεμίσουν τις πολλές κλίνες που διαθέτει η χώρα, με την προσθήκη κάθε χρόνο νέων ξενοδοχείων.
Και,βεβαίως, προσδοκούν ότι έτσι θα αυξηθεί και η απασχόληση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου