Ειδήσεις

Δ. Γάκης: Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης

Ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, κατέθεσαν οι βουλευτές Νοτίου Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης και Ν. Συρμαλένιος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το μείζον θέμα της συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Νότιο Αιγαίο για την περίοδο 2014-2020.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, με ουσιαστική προστασία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργες μητέρες, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα άτομα με αναπηρία και να ληφθούν υπόψη στον προγραμματισμό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μικρών νησιωτικών κοινωνιών.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κατατεθείσης ερώτησης

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2014
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
– Οικονομικών
– Εσωτερικών
Θέμα: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Νότιο Αιγαίο»
Η «μνημονιακή» πολιτική που συνεχίζει να εφαρμόζει η Κυβέρνηση με τη συστηματική υποχρηματοδότηση στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των οικογενειών, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες, τόσο στους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών, όσο και στους γονείς των παιδιών που ωφελούνται από το έργο. Ταυτόχρονα, η καθυστέρηση ένταξης των σχετικών προγραμμάτων στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Σ.Ε.Σ. 2014-2020), προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την πραγματική βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει και να χρηματοδοτήσει έργα κοινωνικής συνοχής – ιδιαίτερα στις ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές, που η προστασία και η στήριξη του κοινωνικού ιστού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών.

Ειδικότερα, τα προβλήματα εργασιακής ανασφάλειας, καθώς και της ουσιαστικής λειτουργίας των κοινωνικών δομών μετά τη λήξη του προγράμματος στο τέλος Αυγούστου, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη νησιωτική χώρα, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Για το ζήτημα της συνέχισης της λειτουργίας των δομών αλληλεγγύης και υποστήριξης των οικογενειών που δοκιμάζονται από τη μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση στους νησιωτικούς δήμους, έχουν κινητοποιηθεί κάτοικοι, εργαζόμενοι στις δομές και πρόσφατα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου, που με επιστολή της στους αρμόδιους υπουργούς, σημειώνει τα προβλήματα που προκαλεί η διακοπή της «χρηματοδότησης των Κ.Δ.Α.Π. – Κ.Δ.Α.Π-ΜΕΑ» και την αβεβαιότητα που υπάρχει στη χρηματοδότηση των προαναφερόμενων κοινωνικών δομών για μετά το 2014-2015.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις στη Βουλή για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση των δομών και το «επικοινωνιακό παιχνίδι» των εμπλεκόμενων υπουργείων για την αλλαγή κριτηρίων, εντείνουν την ανησυχία των πολιτών και των εργαζομένων για το μέλλον του έργου. Την κατάσταση περιπλέκουν περισσότερο οι αναφορές για την ανάγκη εξεύρεσης συμπληρωματικής χρηματοδότησης την επόμενη χρονιά, αλλά και μελλοντικά για τη συνέχιση του προγράμματος. Μια τέτοια κίνηση, εγκυμονεί κινδύνους για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, τις στιγμή που οι κοινωνικές δομές των Δήμων θα εξαρτώνται από «ειδικά προγράμματα» και χορηγίες για να καλυφθούν τα αναγκαία κονδύλια που απαιτούνται για τη δράση.
Τα προβλήματα είναι εντονότερα στους νησιωτικούς δήμους και σε μικρές δομές. Για παράδειγμα, στις Κυκλάδες κινδυνεύουν να κλείσουν τα ΚΔΑΠ Πάρου και Νάξου. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στους μικρούς ακριτικούς δήμους στη Δωδεκάνησο.

Επειδή, πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας καθώς και η απρόσκοπτη και επαρκής χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής, ως συμπληρωματικών πόρων για την κοινωνική ανάπτυξη.
Επειδή, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η νησιωτική ιδιαιτερότητα (άρθρο 101 του Συντάγματος) και επειδή η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε κοινωνικές δομές αλληλεγγύης, αποτελεί ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες για την άρση της απομόνωσης.

Επειδή, η πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατεύσει χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργες μητέρες, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα άτομα με αναπηρία , οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο των Μνημονίων τα τελευταία χρόνια.
Επειδή, πρέπει να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, οι οποίες να συνάδουν με την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που αποτελεί κεντρικό αναπτυξιακό στόχο του «Σ.Ε.Σ. 2014-20» για την Ελλάδα.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να ενταχθεί το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί/Βρεφικοί Σταθμοί) του «Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013» στο «Σ.Ε.Σ. 2014-2020», ή το αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης κοινωνικών δομών σε ΟΤΑ, σύμφωνα με τους άξονες προτεραιότητας και τις προδιαγραφές του «Σ.Ε.Σ. 2014-2020», με επαρκή και σωστά κατανεμημένη χρηματοδότηση μεταξύ των κοινωνικών δομών, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτική ιδιαιτερότητα ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των αιτούμενων θέσεων τέκνων σε όλους τους νησιωτικούς Δήμους;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες θέσεις εργασίας για την υλοποίηση του προγράμματος και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές αλληλεγγύης της τοπικής αυτοδιοίκησης για όλη τη διάρκεια του «Σ.Ε.Σ. 2014-2020»;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για το διάστημα μεταξύ της λήξης της φετινής περιόδου (31 Αυγούστου 2014) και της ολοκληρωμένης ένταξης του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο; Ποιό είναι το ποσό για την περιφέρεια Ν. Αιγαίου (αναλυτικά ανά Δήμο);
4. Έχουν καθοριστεί τα κριτήρια για τους δικαιούχους όλων των κατηγοριών; Αν ναι, ποια είναι αυτά και σε ποια μελέτη έχουν βασιστεί;
5. Με ποιά δομή και με ποιες ενέργειες προτίθενται να διασφαλίσουν τον έλεγχο των φορέων υλοποίησης, για τη στοχευμένη χρηματοδότηση και την αποκλειστική κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών που προβλέπει το πρόγραμμα από τους ΟΤΑ;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Δημήτρης Γάκης, Νίκος Συρμαλένιος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου