Ρεπορτάζ

Πνιγμένα στα αγριόχορτα το αρχαίο Θέατρο και το Τετράστοο της Λίνδου!

Το αρχαίο Θέατρο της Λίνδου και το Τετράστοο, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας στη Ρόδο και ολόκληρο το Αιγαίο, πνίγονται κυριολεκτικά στα αγριόχορτα.
Οι εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες μόνο ντροπή μπορούν να προκαλέσουν, τόσο για τη φροντίδα των αρχαιολογικών χώρων, όσο και για τη γενικότερη εικόνα της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Κι όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τη σπουδαιότητα του μνημείου και τα τεράστια έσοδα που προέρχονται από τα εισιτήρια της Λίνδου, ολιγωρεί να εξασφαλίσει το αυτονόητο. Την καθαριότητα και στοιχειώδη συντήρηση του χώρου.
Οι αρχαιολογικοί χώροι δεν δέχονται επισκέπτες μόνο για να φωτογραφηθούν μπροστά σε επιβλητικά ερείπια. Δέχεται ανθρώπους που πληρώνουν, μετακινούνται από κάθε άκρη του πλανήτη και έρχονται για να βιώσουν, να αισθανθούν, να σεβαστούν μια κληρονομιά χιλιάδων ετών. Πώς απαντά το κράτος σε αυτή την προσδοκία; Με ξεραμένα αγριόχορτα, σκουπίδια στις άκρες των μονοπατιών και με την πλήρη εγκατάλειψη να διαχέεται σαν αγριάδα πάνω στα μάρμαρα. Η κατάσταση δεν αποτελεί απλώς θέμα αισθητικής, συνιστά έλλειψη σεβασμού και διαχειριστικής ανεπάρκειας.

Σε μία περίοδο που η χώρα «ποντάρει» στον πολιτιστικό τουρισμό, δεν μπορεί να αφήνει τα εμβληματικά της μνημεία στο έλεος του χρόνου και της βλάστησης. Και βέβαια, το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούργιο, κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο, με καθυστερήσεις στον καθαρισμό, με εργολαβίες που ξεκινούν αργοπορημένα ή δεν ολοκληρώνονται ποτέ εγκαίρως.
«Δείτε τι φωτογραφίζουν ή με τι φόντο στέκονται οι επισκέπτες μας», λένε σκωπτικά και δικαιολογημένα οι επαγγελματίες της κεντρικής πλατείας του οικισμού.
Η Λίνδος δεν είναι ένας απλός τουριστικός προορισμός. Είναι ιστορικός τόπος πρώτης γραμμής. Και κάθε εικόνα εγκατάλειψης λειτουργεί σαν «αντίστροφη διαφήμιση» για τον ελληνικό τουρισμό και τη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πότε, επιτέλους, θα δοθεί η δέουσα προτεραιότητα στους αρχαιολογικούς χώρους που κουβαλούν στις πλάτες τους την ταυτότητα αυτής της χώρας;
Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο έργα και λόγια, είναι πράξεις. Και οι πράξεις, δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δείχνουν μία πολιτεία που δεν σέβεται ούτε τους πολίτες της ούτε την ιστορία της. Και αναπόφευκτα οφείλουν να κάνουν και τον σωστό σχεδιασμό. Πρώτη προτεραιότητα στη διαδικασία του διαγωνισμού καθαριότητας δεν μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλο σημείο, πέραν των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης, της Λίνδου, της Αρχαίας Καμείρου και της Ακρόπολης της Ρόδου, όπου σε σχέση με το αρχαίο Θέατρο της Λίνδου, τουλάχιστον στα «χαρτιά», ξεκίνησαν οι καθαρισμοί…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου