Τοπικές Ειδήσεις

Απρίλιος με προσδοκίες, Μάιος με προβληματισμό στην εστίαση: Τι λένε οι επαγγελματίες της Ρόδου

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και έντονο προβληματισμό παρακολουθούν οι επαγγελματίες της εστίασης στη Ρόδο την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, η οποία –παρά την αυξημένη επισκεψιμότητα– δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε ικανοποιητική αγοραστική κίνηση.
Οι ίδιοι κάνουν λόγο για «μουδιασμένο» Μάιο, με αισθητή μείωση των εσόδων σε σχέση με τον περυσινό, ενώ υπογραμμίζουν ότι ο Απρίλιος –ευνοημένος από το Πάσχα– ήταν σαφώς πιο αποδοτικός. Οι καταναλωτικές συνήθειες φαίνεται πως αλλάζουν, με τους επισκέπτες να δαπανούν λιγότερα, γεγονός που αποδίδεται ευρέως στη γενικευμένη ύφεση στην Ευρώπη. Παρά τις δυσκολίες, οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να επενδύουν στην ποιότητα των υπηρεσιών, τονίζοντας την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του μοντέλου τουρισμού με έμφαση στην αυθεντικότητα, τα τοπικά προϊόντα και την πολιτισμική ταυτότητα της Ρόδου.
Άλλωστε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου δήλωσε προ ημερών ότι «τα νούμερα μέχρι στιγμής σχετικά με τις αφίξεις είναι με θετικό πρόσημο, θα μου πείτε μπορεί να μην πηγαίνουν τόσο αντίστοιχα καλά οι εισπράξεις. Θα συμφωνήσω σε αυτό κι έχει να κάνει με το ότι οι δεξαμενές από τις οποίες προσελκύουμε τους επισκέπτες μας, δηλαδή η υπόλοιπη Ευρώπη νομίζω το γνωρίζουν όλοι πλέον ότι βρίσκεται σε ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι τα διαθέσιμα ποσά τα οποία επενδύει ο καθένας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες αναψυχής εν προκειμένω τις τουριστικές του ανάγκες, είναι με μειωμένο κεφάλαιο.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν πάει καλά, νομίζω ότι βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη βελτίωση στην εικόνα των καταστημάτων, επενδύουν οι επιχειρηματίες προκειμένου να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερη εξυπηρέτηση, καλύτερο προϊόν, άρα είμαι βέβαιος ότι για τη σεζόν του 2025 από τα στοιχεία που έχουμε, η σεζόν θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Αν οι εισπράξεις είναι λίγο κάτω 2%-3% αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει και συγκυριακά για κάποιες συγκεκριμένες μορφές επιχειρήσεων».
Επιβεβλημένη η προσαρμογή
Ο επιχειρηματίας και chef Παναγιώτης Πεταλάς, που δραστηριοποιείται στο Κιοτάρι, στην περιοχή της Νότιας Ρόδου, με επιχείρηση εστίασης, τονίζει ότι «ο τουρισμός αλλάζει και η προσαρμογή είναι επιτακτική, ειδικά στην εστίαση. Η κερδοφορία συρρικνώνεται ανεξαρτήτως πως θα ξεκινήσει και πως θα τελειώσει η σαιζόν. Ο τουρισμός στην Ρόδο πρέπει να είναι συνώνυμο με τον πολιτισμό και την ιστορία, να αξιοποιήσουμε την εκπληκτική ελληνική κουζίνα τα τοπικά προϊόντα και συνταγές και να περιορισθεί το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και τις κλάψας. Είμαστε προνομιούχοι που ζούμε σε αυτό το νησί», σημειώνει σχετικά, για να προσθέσει: «Η Νότια Ρόδος δεν έχει ούτε πρόβλημα με την έλλειψη πάρκινγκ ή με την κίνηση των οχημάτων, έχει καθαρές παραλίες και όλοι οι δρόμοι οδηγούν εκεί».


Η επιχειρηματίας Βασιλεία Μαρουλλάκη διατηρώντας οικογενειακή επιχείρηση εστίασης επί δεκαετίες στην παραλιακή ζώνη της Αρχαίας Καμείρου, στη δυτική πλευρά της Ρόδου, επισημαίνει ότι «ο Απρίλιος ήταν καλύτερος μήνας, απ’ ότι ο Μάιος, παρότι και ο καιρός δεν βοήθησε ιδιαίτερα, όμως ήταν σαφώς πιο αυξημένη η κίνηση. Ο Μάιος ακόμη και τώρα που τελειώνει ο μήνας, είναι σίγουρα με μειωμένους τζίρους απ’ ότι πέρυσι και πτωτική πορεία. Αυτό νομίζω ότι αποτυπώνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις στο νησί, αφού το ίδιο ακούμε από όλους τους επαγγελματίες. Υπάρχει κόσμος στη Ρόδο αρκετός, όμως εισπρακτικά επί του παρόντος δεν είναι το αναμενόμενο για την αγορά και τα καταστήματα. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε ότι θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα πιο δυναμικά η φετινή τουριστική σεζόν».


Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Δημήτρης Δελιδημητρίου, που διατηρεί χρόνια εστιατόριο στην «καρδιά» της Λίνδου, σημειώνει ότι «φέτος με την έναρξη της τουριστικής σεζόν ο μήνας Απρίλιος κινήθηκε καλά, ξεκίνησε δειλά- δειλά, αλλά είχε αρκετό κόσμο για την εποχή, μεσολάβησε και το Πάσχα (Ορθόδοξο, Καθολικό και Εβραϊκό) και είχε αρκετή κίνηση, αλλά όπως πάντα και κάθε χρόνο μετά το Πάσχα υπάρχει μια κάμψη. Φέτος μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά μεγάλη για τον μήνα Μάιο μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ελπίζω όμως να ανακάμψει σύντομα!».


Και ο επιχειρηματίας Βαλάσιος Διακογεωργίου που επίσης δραστηριοποιείται στη Λίνδο με επιχείρηση εστίασης δηλώνει ότι «όπως λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα. Ο Απρίλιος στη Λίνδο ήταν σχετικά καλός λόγω Πάσχα για όσους ήταν ανοιχτοί επειδή ήταν λίγα εστιατόρια ανοιχτά. Εγώ, δυστυχώς, δεν είχα ανοίξει. Ο Μάιος δυστυχώς είναι πολύ κάτω για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Άλλοι λένε 30% άλλοι 40%. Εγώ γύρω στο 30%. Κόσμος κυκλοφορεί, αλλά αδιάφορος γενικά. Είναι ως επί το πλείστο μεγαλύτερης ηλικίας που παλιά τους θεωρούσαμε καλούς πελάτες, αλλά τώρα φαίνεται να δυσκολεύονται. Οι τιμές μας είναι θα έλεγα ακριβές, αλλά προσιτές, ακόμη προσπαθώντας να τις συγκρατήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, λόγω των δυσβάστακτων φόρων. Ελπίζουμε η συνέχεια να είναι καλύτερη, αλλά δεν το βλέπω».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου