Ρεπορτάζ

Παραμένουν τα προβλήματα με Κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες

Με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την μετάπτωση των Κτηματολογίων Ρόδου και Κω στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ο κ. Παναγιώτης Τσιράκος, πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους για την κατάσταση, όπως αυτή έχει δημιουργηθεί:
«Εμείς σαν ΤΕΕ και σαν Σύλλογος, συμμετείχαμε στην όλη διαδικασία όπως και στην συζήτηση στην Βουλή με τις αντιπροσωπείες των τοπικών φορέων, όπου έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση αφενός για α. το τεχνικό κομμάτι της μετάπτωσης και β. επισημάναμε τα προβλήματα των υφισταμένων Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω. Κι αυτό γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι να γίνει η μετάπτωση –που υπολογίζεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων σε μια τριετία- θα πρέπει το υφιστάμενο Κτηματολόγιο να εξυπηρετεί τους πολίτες. Δυστυχώς όσο καλή διάθεση και να υπάρχει και όση υπερπροσπάθεια να καταβάλλεται, αυτό υπολειτουργεί για διάφορους λόγους. Φανταστείτε ότι μόνο στο πρώτο τετράμηνο λειτουργίας έχουν ήδη κατατεθεί γύρω στα 5.000 αιτήματα πολιτών. Δηλαδή σε βάθος χρόνου θα ξεπεράσουν τα 15 – 18.000 αιτήματα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μπορέσουν να διεκπεραιωθούν όλα αυτά και μάλιστα με έναν και μόνο υπάλληλο. Επιπλέον, εκκρεμούν γύρω στις 200 αιτήσεις για σχεδιαγράμματα και αντιρρήσεις σχετικά με τους δασικούς χάρτες –και ενώ η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου (!)», όπως τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου για να βοηθηθεί η κατάσταση στην λειτουργία του Κτηματολογίου, ο κ. Τσιράκος δήλωσε:
«Γίνεται μια προσπάθεια ο ΔΣΡ να διαθέσει δικηγόρους ώστε να διευθετηθεί το τεράστιο εύρος των 40.000 περίπου προβληματικών πράξεων που υπάρχουν στο Κτηματολόγιο Ρόδου. Το ζητούμενο παραμένει η στελέχωση προσωπικού που αν δεν γίνει δεν θα λυθούν τα προβλήματα. Επιπλέον πρέπει να μπουν και μηχανικοί για να βοηθήσουν το τεχνικό κομμάτι. Υπάρχει ένας που εργάζεται αλλά βρίσκεται στα όρια συνταξιοδότησης. Υπολογίζουμε ότι εκκρεμούν 6.000 -7000 πράξεις τεχνικού χαρακτήρα ενώ προστίθενται κι άλλες συνεχώς. Είναι αδύνατον να τα καταφέρει ένας άνθρωπος μόνος του με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις…».
Ερωτηθείς σχετικά με τους δασικούς χάρτες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και μέλος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου δήλωσε ότι έχουν κατατεθεί γύρω στις 900 αιτήσεις αντιρρήσεων, ενώ η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου 2022 και μάλλον ΔΕΝ θα δοθεί άλλη παράταση.
«Δυστυχώς τα πράγματα είναι δύσκολα. Υπάρχει δυνατότητα να προσφύγει κάποιος σε ένα δευτεροβάθμιο όργανο, αλλά αυτό θα καθυστερήσει. Οι 900 αιτήσεις αφορούν σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ενώ ένα μεγάλο εμπόδιο είναι ότι δεν μπορούμε να προμηθευτούμε σχεδιαγράμματα για να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε με σωστό τρόπο τις διαδικασίες».
Σημειώνεται πως οι περισσότερες αντιρρήσεις αφορούν σε δασωμένους αγρούς οι οποίοι με μια νομοθετική ρύθμιση που έχει περάσει στην Βουλή, διορθώνονται αλλά και κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου κάποια κομμάτια χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις.
«Σε κάποιες εκτός σχεδίου περιοχές όπου έχουν εκδοθεί νομίμως οικοδομικές άδειες υπήρχε διαδικασία προδήλου σφάλματος και μπορούσε να διορθωθεί άμεσα και όχι σε βάθος χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως, παραμένει έντονη η ανησυχία καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για νέα παράταση σχετικά με τους δασικούς χάρτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου