Ρεπορτάζ

Διορθωτικές κινήσεις για τους δασικούς χάρτες

Εξελίξεις υπάρχουν στο ζήτημα με τους δασικούς χάρτες ανά την χώρα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένα άμεσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία θα επιχειρήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.
Σημειώνεται ότι όσο εκκρεμεί η εξέταση των 331.874 αντιρρήσεων για εκτάσεις 2.552.218 στρεμμάτων στους δασικούς χάρτες μπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις, οι αγοραπωλησίες και οι οικοδομικές άδειες για τις ιδιοκτησίες στις οποίες αφορούν.
Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι ο ΥΠΕΝ θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, νομοθετική ρύθμιση η οποία θα στοχεύει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ως προς τις αντιρρήσεις. Θα αντιμετωπίζεται (μεταξύ άλλων) το σύνηθες πρόβλημα της αδρανοποίησης των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων λόγω παραίτησης των προέδρων τους (προεδρεύει δικηγόρος που επιλέγεται με κλήρωση μεταξύ λίστας που έχει υποβάλει ο κατά τόπους Δικηγορικός Σύλλογος).
Σε τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος θα αντικαθίσταται από δασολόγο, ώστε να μπορεί η Επιτροπή να λειτουργήσει, με δύο πλέον δασολόγους και ένα μηχανικό ενώ ανακοινώθηκε ότι θα διπλασιαστούν και οι αμοιβές για τις επιτροπές αυτές.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
Μιλώντας για το μείζον αυτό ζήτημα προς την «δημοκρατική» ο κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου (δικηγόρος – διδάκτωρ Συνταγματικού & Διοικητικού Δικαίου και διδάσκων Διοικητικού Δικαίου στις Νομικές Σχολές Αθηνών και Θράκης) διευκρίνισε τα εξής:
«Έπειτα από δύσκολη και μακροχρόνια διαδικασία, πολύμηνη επεξεργασία νομοθετημάτων με αρχή το 2021 και με ιδιαίτερες πρωτοβουλίες τόσο από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, όσο και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καταφέραμε και προχωρήσαμε σε σημαντικότατες καθοριστικές τροποποιήσεις στη δασική νομοθεσία, με το Νόμο 4819/21 και 4821/21, διαμορφώνοντας ένα πιο συγκροτημένο, πιο λογικό νομοθετικό καθεστώς, σε σχέση με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και τους δασικούς χάρτες –το Δασολόγιο όπως διαμορφώνεται.
Μετά από αυτό το σημαντικό βήμα, υπήρξαν περαιτέρω τροποποιήσεις για επιμέρους λειτουργικά και πρακτικά θέματα –όπως οι δασωμένοι αγροί, οι αμιγώς αγροτικές εκτάσεις, οι ειδικές ρυθμίσεις αξιολόγησης του φορο-ιδανικού οικοσυστήματος, με τεχνικές εκθέσεις από το αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου, το τεχνικό συμβούλιο δασών κ.λπ. Όλες αυτές οι τροποποιήσεις, έχουν γίνει νόμος και κανονισμοί του κράτους. Παρ όλα αυτά, στην εφαρμογή τους, ακόμη χωλαίνουμε. Τόσο σε επίπεδο δικαστικών διεκδικήσεων με το Δημόσιο να αντιστέκεται στην διεκδίκηση αυτών των εκτάσεων και να αλλοιώνει –στην ουσία- τον λειτουργικό χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών, όσο και σε διοικητικό επίπεδο όπου έχουμε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας που πρέπει κι αυτός να μπει μπροστά και το γρανάζι του διοικητικού μηχανισμού να λειτουργήσει, εφαρμόζοντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Πάνω σε αυτή την κατάσταση, έχουμε την αναγκαιότητα να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα και πιο γρήγορα οι αντίστοιχες επιτροπές.
Και δεν είναι μόνον μία, επιτροπή. Έχουμε τέσσερις (αν όχι κι άλλες επιμέρους επιτροπές) που ανάλογα με κάθε περίπτωση, να υπάρχουν κι άλλες επιτροπές! Υπάρχει επιτροπή αντιρρήσεων επί δασικών χαρτών, υπάρχει δασική επιτροπή δασολογίου που ασχολείται με τον χαρακτήρα –αμιγώς- του δάσους αλλά και με την κατάθεση πρόδηλων σφαλμάτων, υπάρχει επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων (για περιοχές όπου δεν υπάρχει ακόμη δασικός χάρτης) και υπάρχει επιτροπή που ονομάζεται συμβούλιο ιδιοκτησίας δασών / συμβούλιο δασών για την λειτουργία της. Πάνω σε αυτό το καθεστώς, το υπουργείο κινεί τις διαδικασίες ώστε να ασχοληθεί περαιτέρω το προσωπικό και η στελέχωσή του για να έχουμε και αντίστοιχα αποτελέσματα…».
Στην περιοχή μας, ο αριθμός των αντιρρήσεων είναι πολύ μεγάλος και κρίνεται αναγκαίο, να υπάρξει περαιτέρω κινητοποίηση του αρμόδιου υπουργείου και των υπηρεσιακών παραγόντων για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην ολοκλήρωσή τους –ώστε να προχωρήσουν και οι δασικοί χάρτες.
«Ας μην ξεχνάμε: δασικοί χάρτες, δασολόγιο, κτηματολόγιο, ιδιοκτησιακά θέματα και χωροταξικός σχεδιασμός, είναι αλληλένδετα, είναι υποχρεώσεις του κράτους και επιβάλλεται να είναι όλα οργανωμένα –όμως να μην αλληλοσυγκρούονται και να δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου