Συνεντεύξεις

Βασίλης Βαγιανάκης: «Δουλεύουμε για ένα σύγχρονο λιμάνι που θα στηρίζει την τοπική οικονομία»

• Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου μιλά για τις παρεμβάσεις στο τελωνείο, το καρνάγιο και το μεγάλο στοίχημα του homeporting

Σε μια χρονιά που η Ρόδος καταγράφει ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, Βασίλης Βαγιαννάκης, ανοίγει τα χαρτιά του. Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ανάπτυξη του λιμανιού, μιλά για την ανάγκη εξορθολογισμού των υποδομών, τη στρατηγική προώθησης του homeporting και τις ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι η Ρόδος θα παραμείνει ανταγωνιστικός και ποιοτικός προορισμός κρουαζιέρας. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, όπως το ζήτημα του καρνάγιου και η λειτουργία του τελωνείου.
Αναλυτικά η συνέντευξη

Στην πρόσφατη συνεδρίαση  που πραγματοποιήθηκε στο Λιμενικό Ταμείο, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός αλλά και αγανάκτηση για την δημιουργηθείσα κατάσταση με τους χώρους του Τελωνείου. Θα ήθελα το σχόλιό σας. Είστε αισιόδοξος ότι θα γίνει κάτι;

Ο προβληματισμός που εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου είναι απολύτως κατανοητός και εύλογος. Το Τελωνείο αποτελεί κρίσιμο κρίκο για τη λειτουργία του λιμανιού και, ευρύτερα, για την τοπική οικονομία. Όταν οι χώροι του δεν είναι επαρκώς οργανωμένοι ή λειτουργικοί, δημιουργούνται προβλήματα τόσο στη διακίνηση εμπορευμάτων όσο και στην εικόνα που εκπέμπει η περιοχή μας. Η ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργικότητα και την αισθητική ενός τουριστικού λιμανιού, ειδικά σε έναν τόσο δημοφιλή προορισμό, είναι σημαντικό θέμα. Η ύπαρξη του Τελωνείου θα πρέπει να περιοριστεί στον απαραίτητο χώρο και προσωπικό,  για την απρόσκοπτη λειτουργία του τουριστικού λιμένα. Γιατί η έκταση που κατέχει σήμερα δεν ανταποκρίνεται  στις πραγματικές του ανάγκες. Παράλληλα λειτουργεί  ανασταλτικά τόσο για την αισθητική όσο και για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του λιμένα.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου δε ζητάει τίποτα περισσότερο από το κράτος, παρά μόνο να εφαρμόσει τους νόμους που το ίδιο νομοθετεί.

Η κρουαζιέρα, αποτελεί βασικό παράγοντα του Τουρισμού της Ρόδου. Τι περιμένουμε για το 2025;
Η κρουαζιέρα αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους βασικούς πυλώνες του τουρισμού της Ρόδου, και οι προβλέψεις για το 2025 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Φέτος θα έχουμε ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων. Αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Ρόδου 487 κρουαζιερόπλοια, 130 κρουαζιερόπλοια περισσότερα από πέρυσι, που σημαίνει αύξηση 40%. Η αύξηση αυτή στις προσεγγίσεις επιβεβαιώνει και τη δυναμική του νησιού στον τομέα της κρουαζιέρας. Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε δυναμικά και θα συνεχίσει έτσι. Τον Απρίλιο, μέχρι στιγμής, έχουν καταπλεύσει 37 κρουαζιερόπλοια. Το 2025 διαγράφεται ως μια εξαιρετικά θετική χρονιά για την κρουαζιέρα στη Ρόδο. Ωστόσο, η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση και ενίσχυση αυτής της δυναμικής. Το ζήτημα της απομάκρυνσης των πλοίων από το καρνάγιο της Ρόδου βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με την προθεσμία που έχει θέσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου να λήγει τον Ιούνιο του 2025. Η εταιρεία ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε., που διαχειρίζεται το καρνάγιο, εκφράζει έντονη ανησυχία για την τύχη των άνω των 200 σκαφών που συντηρούνται εκεί, καθώς δεν έχει προταθεί εναλλακτική λύση για τη μεταφορά τους.

Τι γίνεται με την απομάκρυνση των πλοίων από το καρνάγιο; Πού βρίσκεται το θέμα; Είχατε δώσει μια προθεσμία στους ιδιοκτήτες του καρνάγιου της Ρόδου, για να φύγουν από τον χώρο, όπου συντηρούνται και επισκευάζονται πάνω από 200 σκάφη.
Το καρνάγιο της Ρόδου αποτελούσε πριν μερικά χρόνια παραδοσιακό κέντρο ναυπηγικής τέχνης. Μετά την αποχώρηση του τελευταίου καραβομαραγκού, δεν κατασκευάζονται πλέον σκάφη στον χώρο. Δυστυχώς μαζί με την κατεδάφιση του εργαστηρίου το 2020, καταστράφηκαν μοναδικής αξίας σχέδια, εργαλεία, ημιτελή σκαριά διαφόρων μεγεθών, δείγματα της νησιωτικής ναυπηγικής του τελευταίου αιώνα και μαζί με αυτά και η μοναδικής ιστορικής αξίας, αλλά και χρησιμότητας, 16μετρη κορδέλα τεμαχισμού των δένδρων, «καταρράκτης», που εγκαταστάθηκε στη Ρόδο επί Ιταλοκρατίας.
Σήμερα η επιχείρηση λειτουργεί ως χερσαία εγκατάσταση διαχείμανσης και μικροεπισκευής σκαφών.
Πρόκειται για ιδιωτική επιχείρηση και δεν είναι στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου να προτείνει εναλλακτική λύση για τη μεταφορά της. Μία μεταφορά, που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια, ωστόσο η εταιρεία ζητούσε συνεχώς παρατάσεις, με διάφορες δικαιολογίες. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής που κατέθεσε.
Ποιες άλλες είναι οι προτεραιότητες του Λιμενικού Ταμείου για φέτος; Υπάρχει περιθώριο για την ανάπτυξη του homeporting;
Το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου έχει θέσει για το 2025 μια σειρά από προτεραιότητες που στοχεύουν στην αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας στη Ρόδο. Η ανάπτυξη του homeporting αποτελεί μια από τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις, με στόχο την καθιέρωση του λιμανιού της Ρόδου ως σημείου εκκίνησης και τερματισμού κρουαζιέρων.
Οι προτεραιότητες του Λιμενικού Ταμείου για το 2025 είναι η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, έργα βελτίωσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και των επτά νησιών της δικαιοδοσίας του, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της εμπορικής ναυτιλίας, της κρουαζιέρας και γενικά του θαλάσσιου τουρισμού.
Για την προώθηση του homeporting, γίνονται ενέργειες για την προσέλκυση εταιρειών κρουαζιέρας που θα χρησιμοποιούν τη Ρόδο ως βάση εκκίνησης, ενισχύοντας την τοπική οικονομία μέσω της παραμονής επιβατών και πληρωμάτων στο νησί.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η δοκιμαστική λειτουργία του λιμανιού της Ρόδου ως home port τον Οκτώβριο του 2025 για συγκεκριμένη εταιρεία κρουαζιέρας, γεγονός που μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές.
Η Ρόδος διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του homeporting, όπως η γεωγραφική της θέση, οι τουριστικές υποδομές και η πολιτιστική της κληρονομιά. Η συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας μπορούν να καταστήσουν το λιμάνι της Ρόδου ανταγωνιστικό προορισμό για την εκκίνηση κρουαζιέρων.
Η ανάπτυξη του homeporting θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία, όπως η αύξηση της τουριστικής κίνησης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων.
Συνοψίζοντας, το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου εργάζεται συστηματικά για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την προώθηση του homeporting, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της Ρόδου στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας.
Παράλληλα έχουμε προχωρήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, εισάγοντας ψηφιακές λύσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των λιμενικών λειτουργιών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους χρήστες, όπως την νέα ψηφιακή πλατφόρμα «e.Berth Marine Allocation Platform» ενός καινοτόμου συστήματος που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο προγραμματισμού αφίξεων και ελλιμενισμών πλοίων στο Λιμάνι Ρόδου. Το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου εργάζεται συστηματικά για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την προώθηση του homeporting, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της Ρόδου στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Παρά τις θετικές προοπτικές, όμως, υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως προβλήματα στις υποδομές του τουριστικού λιμανιού και η ανάγκη για επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου