«Η επίσκεψη του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σήμερα στην Αθήνα, μια ημέρα πριν το Eurogroup, είναι μια ενέργεια με έντονο συμβολισμό, που αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει σταθερά τη χώρα μας στην πορεία προς την έξοδο από το μνημόνιο και το τριετές πρόγραμμα λιτότητας, ανέφερε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας.

Ο υφυπουργός αναφερόμενος στην αύξηση των ροών κι αν αυτό γίνεται στοχευμένα από την κυβέρνηση της Τουρκίας ή εάν είναι μόνο θέμα καιρού σημείωσε: «Δεν είναι μόνο θέμα καιρού. Είναι ένας συνδυασμός μιας δυσμενούς συγκυρίας με τη συνέχεια του πολέμου στη Συρία, πρόσθετα κύματα προσφύγων από το Αφρίν, αλλά και την προσπάθεια εξαγωγής των εσωτερικών προβλημάτων και της κρίσης στην Τουρκία, στο εξωτερικό. Το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για τις αυξημένες ροές που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό με αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων σε δομές στο εσωτερικό της χώρας ή σε κάποιες δομές που ήταν σε παροπλισμό αλλά και σε διάθεση εάν χρειαστεί, αύξηση του αριθμού των διαμενόντων σε διαμερίσματα σε συνεννόηση και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες».

Ακόμη ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε: «Εξαντλούμε τα περιθώρια της απομάκρυνσης από τα νησιά, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, των ατόμων που μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, ασυνόδευτα ανήλικα, ευάλωτες ομάδες, άνθρωποι που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης ασύλου κλπ. Προσπαθούμε να μην υπάρξει αύξηση πέραν του υπάρχοντος πληθυσμού στα νησιά χωρίς όμως, να μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, λόγω του απρόβλεπτου των συνθηκών. Δυστυχώς, λόγω των κλειστών βορείων συνόρων μας έχει διακοπεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης με αποτέλεσμα να έχουμε εισροές και όχι αντίστοιχες απομακρύνσεις».

Τέλος, σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στη Μυτιλήνη, ο υφυπουργός τόνισε ότι «η προσπάθεια για αποσυμφόρηση στη δομή της Μόριας είναι συνεχής. Στο έδαφος όμως των υπαρκτών προβλημάτων έρχονται διάφορα φασιστικά και ξενοφοβικά στοιχεία και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να δράσουν και να δυσφημούν τη χώρα μας».

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ