Ειδήσεις

ΕΣΣΕ: «Όχι» σε ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή 3 Μαΐου

Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 3 Μαΐου, λέει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕ, συζητήθηκε το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαΐου, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εαρινής εκπτωτικής περιόδου 2015 και η ΕΣΕΕ γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της ότι σέβεται μεν το νόμο και το δικαίωμα όσων επιχειρήσεων θέλουν να ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή.

Όμως, όπως συνεχίζει η ανακοίνωση: “Έχουμε τη βεβαιότητα, αποδεδειγμένη και μέσα από στατιστικά στοιχεία ότι θα βρεθούμε ενώπιον ακόμη μίας αχρείαστης και αποτυχημένης Κυριακής. Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους συναδέλφους μας να μην μπουν στον κόπο να ανοίξουν τα καταστήματά τους και στηρίζουμε πλήρως τις αποφάσεις ομοσπονδιών μελών μας, όπως της Θεσσαλίας και της Κέρκυρας να κρατήσουν τις τοπικές αγορές τους κλειστές.

Προσδοκούμε ότι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα είναι σύντομα παρελθόν και διατηρούμε την πάγια άποψή μας ότι η οποιαδήποτε λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή πρέπει να αποτελεί θέμα των τοπικών κοινωνιών. Υπενθυμίζουμε δε ότι η ΕΣΕΕ έχει ήδη υποβάλει προς τη γενική γραμματεία Εμπορίου σχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας της Αγοράς, ο οποίος επιλύει όλα τα σχετικά θέματα και αναμένουμε το άμεσο ξεκίνημα των απαραίτητων διαβουλεύσεων, προκειμένου αυτός να οριστικοποιηθεί και να αποτελέσει επίσημο θεσμικό πλαίσιο”.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ακόμη ότι σχεδόν από την έναρξη ισχύος του ν. 4177/2013, επιφυλάχθηκε για την αποτελεσματικότητα του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων και τάχθηκε εναντίον της ελεύθερης λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες Κυριακές αυτών. Δύο χρόνια και τέσσερις εκπτωτικές περιόδους μετά, οι προβλέψεις της εκτιμά ότι έχουν επαληθευθεί.

Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν πρόσφεραν τίποτα στην αγορά, οι επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε γενικευμένες εκπτώσεις και προκάλεσαν σύγχυση στους καταναλωτές, πλήττοντας το θεσμό των εκπτώσεων γενικότερα. Ακολούθησαν και οι Κυριακές εντός των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, η κίνηση των οποίων αποδείχθηκε σε κάθε της διάσταση υποτονική και αναποτελεσματική.

Στο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκε, επίσης, η επιστολή που απέστειλε η συνομοσπονδία προς τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ παρέστη στη συνεδρίαση της ομάδας εργοδοτών της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώθηκε η διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος σε βάρος της χώρας μας, κάτι που επιδρά ευθέως και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Κατέδειξε δε το φαινόμενο Ελλήνων στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, οι οποίοι, χωρίς να έχουν συναίσθηση ότι εκ της θέσεώς τους διαπλάθουν την κοινή γνώμη, κατευθύνουν το ευρωπαϊκό αίσθημα στη στρεβλή αντίληψη του ότι «η Ελλάδα κυβερνάται από ανεύθυνους οικονομικούς τρομοκράτες». Για το λόγο αυτό, η ΕΣΕΕ προτίθεται να οργανώσει, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, μία επικοινωνιακή εκστρατεία, για να παρουσιαστεί στους ευρωπαϊκούς λαούς η πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα και – για την επιτυχία της συγκεκριμένης κίνησης – η ΕΣΕΕ ζήτησε τη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, το διοικητικό συμβούλιο προχώρησε σε εσωτερική αναδιάρθρωση της σύνθεσής του και εξέλεξε ως πρώτο αντιπρόεδρο τον Νίκο Τζίκα και ως δεύτερο αντιπρόεδρο τον Νίκο Κουγιουμτσή. Σε σχέση με τα λοιπά μέλη, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου παραμένει η ίδια.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου