Ρεπορτάζ

Δυσμενή τα στοιχεία που προέκυψαν για την διαχείριση της ΤΕΔΚ

Πυκνά μαύρα σύννεφα έχουν σκεπάσει την οικονομική διαχείριση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, μετά την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου από ορκωτή λογίστρια της εταιρείας «Ελεγκτικός Κύκλος ΕΠΕ», που ήλεγξε το σύνολο των εσόδων και των εξόδων της πενταετίας 2007 – 2011 και επικεντρώθηκε στις επιχορηγήσεις διαδημοτικών δράσεων μέσω του φόρου εισοδήματος και του δημοτικού φόρου.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, που έχει διοριστεί από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου ως τεχνικός σύμβουλος, αναμένεται να εκφράσει προσεχώς τις απόψεις του επί των διαλαμβανομένων στο πόρισμα των ορκωτών.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η έρευνα ξεκίνησε μετά από ανώνυμη καταγγελία με την οποία υποστηρίζετο, μεταξύ άλλων, ότι η διαχείριση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από τη σύσταση μέχρι και τη λύση της, δεν ελέγχθηκε από επιθεωρητές, ενώ στρεφόταν προσωπικά κατά του κ. Γ. Γιαννόπουλου για την πρόσθετη επιχορήγηση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, ύψους 350.000 ευρώ, το έτος 2006.
Ο ίδιος ανώνυμος υποστήριξε ότι η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου εισέπραττε επί σειράν ετών παράνομα κονδύλια από το ΔΗΦΟΔΩ, ενώ αυτά όφειλαν να αποδίδονται εξ ολοκλήρου στους Δήμους της Δωδεκανήσου με βάση το σχετικό νόμο.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διενεργηθεί έχουν ήδη καταθέσει 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου, που διετέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ από το έτος 2006 έως το 2010.
Επεσήμαναν στις καταθέσεις τους ότι οι αποφάσεις που αφορούν την χρηματοδότηση διαδημοτικών δράσεων της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου ελήφθησαν ομοφώνως από γενικές συνελεύσεις και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.
Τόνισαν επιπλέον ότι οι προϋπολογισμοί και οι απολογισμοί της ΤΕΔΚ εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μελών και το εποπτικό συμβούλιο, ενώ συμπληρωματικώς όλες οι αποφάσεις που αφορούν την κατανομή και διαχείριση του ΔΗΦΟΔΩ έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εξήγησαν επιπλέον ότι όλες οι δαπάνες εγίνοντο μέσω της ταμειακής υπηρεσίας.
Από τον έλεγχο, που διενεργήθηκε, προς επιβεβαίωση των όσων είχε δημοσιεύσει η «δημοκρατική», διαπιστώθηκε ότι δεν εντοπίστηκαν στο αρχείο των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου, εντάλματα τα οποία αφορούσαν επιχορηγήσεις του πρώην Δήμου Ροδίων προς την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν επιχορηγήσεις από τον φόρο εισοδήματος και τον δημοτικό φόρο οι οποίες δεν είχαν υποβληθεί για προληπτικό έλεγχο στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η πραγματογνώμων θεωρεί ότι όλες οι επιχορηγήσεις προς την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από τον φόρο εισοδήματος αλλά και τον δημοτικό φόρο έγιναν δυνάμει αποφάσεων που είχαν λάβει συλλογικά όργανα της, οι οποίες ωστόσο δεν προβλέπονται από νόμο.
Πέραν των άλλων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι στην διετία 2009-2010 υπήρξαν χρηματοδοτήσεις από κατανομή Φόρου Εισοδήματος και ΔΗΦΟΔΩ., οι οποίες δεν έτυχαν του προληπτικού ελέγχου από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά τα εντάλματα με βάση τα οποία έγιναν οι καταβολές μη σύννομα.
Υφίστανται εξάλλου καταβολές που υπερβαίνουν και την απόφαση των συλλογικών οργάνων, που προέβλεπε κατανομή μέχρι του 10% των εσόδων του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ..
Φέρεται συγκεκριμένα να προέκυψαν, το ως άνω διάστημα, καταβολές ύψους 4,1 εκατ. ευρώ από κατανομή του φόρου εισοδήματος και καταβολές ύψους 2,7 εκατ. ευρώ από τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. χωρίς να προηγηθεί προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο! Από τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ έχει επιχορηγηθεί συνολικά με 7,6 εκατ. ευρώ.
Μνεία γίνεται μάλιστα, όπως έγραψε πρόσφατα η «δημοκρατική», και σε κατανομή ύψους 875.000 ευρώ που έγινε από τον φόρο εισοδήματος στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, παρά τις αντιρρήσεις των αρμοδίων των οικονομικών υπηρεσιών του πρώην Δήμου Ροδίων, με «εντέλεσθαι» του πρώην δημάρχου και στο γεγονός ότι το ένταλμα παρότι φαίνεται να έχει αποσταλεί στον επίτροπο για προληπτικό έλεγχο, δεν έφτασε στον προορισμό του και φυσικά δεν εγκρίθηκε.
Σημειώνεται εξάλλου ότι οι κατανομές που εγίνοντο αρχικώς μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (πριν την εφαρμογή του Καλλικράτη) προέβλεπαν αυξημένη επιχορήγηση του πρώην Δήμου Ροδίων, ο οποίος εν συνεχεία απέδιδε τα ποσά στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου και το 2010 μέσω του Δήμου Αταβύρου, που δεν τηρούσε διπλογραφικό σύστημα και δεν υπόκειτο στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Από τον έλεγχο των εξόδων διαπιστώθηκε από τον ίδιο έλεγχο αδυναμία προσδιορισμού του τρόπου με τον οποίο διατέθηκαν από τον ΠΡΟΤΟΥΡ, την ΕΤΑΙΡΠΡΟΦΥΚΑ και τα Island Games.
To ύψος της επιχορήγησης των τριών δομών το διάστημα που ελέγχθηκε ανέρχεται συνολικά σε 15 εκατ. ευρώ.
Η πραγματογνώμων φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να εκφράζει τις επιφυλάξεις της για το αν η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου είχε δικαίωμα για συμμετοχή στις εταιρείες αυτές.
Ενδιαφέρον έχει και η διαπίστωση ότι η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου κάλυπτε το σύνολο της επιχορήγησης προς την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, παρότι όφειλε να καλύπτει το 49% όσο ήταν και το ποσοστό συμμετοχής της.
Φέρεται επιπλέον να έχει προκύψει αδυναμία ελέγχου των δαπανών που έγιναν αφού δεν υφίστανται απολογιστικά στοιχεία για κάθε μια από τις δράσεις που χρηματοδοτούντο.
Βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ιδιωτικά συμφωνητικά χωρίς ημερομηνία και οικονομικές ενισχύσεις σε φορείς χωρίς έλεγχο και χωρίς να υφίσταται προς τούτο νόμιμο δικαίωμα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι διαπιστώθηκε ότι είχαν εκδοθεί δωροεπιταγές για το προσωπικό και η δαπάνη να έχει εγκριθεί απολογιστικά αλλά και δαπάνες για λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας χωρίς να υπάρχουν σαφή στοιχεία.
Διαπιστώθηκε μια επιχορήγηση ύψους 2 εκατ. ευρώ προς την ΡΟΔΩΝ ΑΕ για στήριξη των παροχών υγείας της Ρόδου, που πρέπει να αφορά την καταβολή μισθών σε νοσηλευτές του νοσοκομείου, όταν είχε ανακύψει πρόβλημα με το προσωπικό.
Η πραγματογνώμων φέρεται να κατέληξε γενικώς, στο συμπέρασμα παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ότι η διαχείριση δημοσίου χρήματος εγίνετο πλημμελώς.
Κρίθηκε μεταξύ άλλων ότι δεν υφίστατο τρόπος ελέγχου των παραστάσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου κι άλλων οργάνων της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου.
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι υπήρξε δαπάνη για την νομική συμπαράσταση υπέρ δημοτικών συμβούλων του πρώην Δήμου Ροδίων, εξαιτίας επαπειλούμενου καταλογισμού τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, από την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, η οποία κρίθηκε μη νόμιμη.
Μη νόμιμες κρίθηκαν και διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για προμήθειες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου