Συνεντεύξεις

Mάνος Κόνσολας: «Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο πρέπει να επιβάλλεται και κυρίως να είναι απόλυτος»

Για τις επιπτώσεις που θα έχει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, τις ανατιμήσεις στην αγορά και την ακρίβεια, για την πορεία του τουρισμού αλλά και για άλλα θέματα της επικαιρότητας μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» ο βουλευτής Δωδεκανήσου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ. Μάνος Κόνσολας.
Aναλυτικά η συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα
• Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργεί νέα δεδομένα. Πόσο θα επηρεάσουν αυτά τη χώρα μας;
Επηρεάζουν όλο τον κόσμο, όχι μόνο τη χώρα μας. Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κ. Αθανασίου, βλέπουμε να υπάρχουν αναθεωρητικές δυνάμεις που θέλουν να χαράξουν νέα σύνορα. Η Ρωσία το κατέστησε ήδη σαφές, αλλά υπάρχει και η Τουρκία που λειτουργεί ξεκάθαρα ως αναθεωρητική δύναμη, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης με την οποία εδώ και ένα αιώνα καθορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας.
Εάν δεν απαντηθούν αυτές οι προκλήσεις, τότε δεν θα υπάρχει Διεθνές Δίκαιο.


• Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιήσατε τη φράση: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη δύο ηττημένους: ο ένας είναι το Διεθνές Δίκαιο και ο άλλος η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Έτσι είναι κ. Αθανασίου. Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο πρέπει να επιβάλλεται και κυρίως να είναι απόλυτος. Γιατί μια ανάλογη κίνηση σε σχέση με αυτή που έκανε η Ρωσία εισβάλλοντας στην Ουκρανία έγινε και το 1974 με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Όταν επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο, αυτό πρέπει να ισχύει και για τις δύο περιπτώσεις.
Τώρα σε ό, τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορώ να σας κρύψω την απογοήτευσή μου. Σας το λέω εγώ που είμαι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ιδέας. Η Ευρώπη χωρίς ενιαία αμυντική και εξωτερική πολιτική θα είναι πάντα χαμένη. Το γεγονός ότι είναι μια οικονομική υπερδύναμη, δεν σημαίνει τίποτα αν ταυτόχρονα δεν διαθέτει κοινή εξωτερική πολιτική, αμυντική ισχύ και ενιαία πολιτική ασφάλειας.
• Στο πεδίο της οικονομίας ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Η Ρωσία δούλεψε μεθοδικά στα 20 τελευταία χρόνια, διαμόρφωσε τις συνθήκες ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, κ. Αθανασίου, για τη χώρα μας είναι να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια, να χρησιμοποιήσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις χωρίς δογματισμούς.
Πιστεύω, επίσης, ότι η κρίση αυτή, επιβάλλει στην Ευρώπη να αλλάξει τους κανόνες του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας. Γιατί η επιστροφή σε αυτούς τους κανόνες, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δημιουργεί κλίμα δημοσιονομικής ασφυξίας την ώρα που η χώρα μας χρειάζεται αναπτυξιακές και μόνο πολιτικές.
• Ανησυχείτε για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία;
Η Τουρκία θέλει να μας οδηγήσει σε ένα τραπέζι διαλόγου που στην ατζέντα του θα υπάρχουν όλες οι ανιστόρητες και παράλογες διεκδικήσεις της. Δεν αποκλείω τίποτα, κ. Αθανασίου.
Η Τουρκία θέλει το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα στην οποία δεν θα ισχύουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου για τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο. Θέλει τα ελληνικά νησιά να είναι τα μόνα σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Απαιτεί να μην έχουν άμυνα.
Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα δεχθεί να τα συζητήσει όλα αυτά. Ούτε οι Έλληνες θα δεχθούν να κάνουν εκπτώσεις στην εθνική τους συνείδηση.
• Οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Ιδιαίτερα η αύξηση στην τιμή των καυσίμων. Καταθέσατε μια πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στα νησιά. Πόσο εφικτό είναι αυτό; Θα έχει αποτελέσματα;
Είναι η τελευταία αλλά η πλέον – ίσως – αποτελεσματική κίνηση, από τη στιγμή που η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ξεπερνά τα 2,20 ευρώ στα νησιά μας.
Θα έλεγα ότι είναι επιβεβλημένη κίνηση, μετά και τα γεγονότα της Ουκρανίας. Δεν πρόκειται για μια υβριδική πρόταση, αντίθετα είναι μια ρεαλιστική πρόταση. Άλλωστε υπάρχει σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης σε περιοχές της χώρας που υπήρχαν μεγάλες ανατιμήσεις, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


• Την προηγούμενη εβδομάδα συναντηθήκατε με τους αγρότες που διαμαρτύρονται και ζητούν μέτρα στήριξης. Τι μπορεί να γίνει;
Στην πολιτική, κύριε Αθανασίου, δεν είμαστε μόνο για τα εύκολα. Οι πολίτες μας χρειάζονται κοντά τους και στα δύσκολα και εγώ δεν έχω μάθει να κρύβομαι.
Αντιλαμβάνομαι ότι το ενεργειακό κόστος έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους αγρότες, αυξάνει το κόστος παραγωγής. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλους όσοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ και η επιβολή πλαφόν, που πρότεινα, είναι ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης, αφού θα κρατά υπό έλεγχο τις τιμές των καυσίμων.
Έχω επίσης τη διαβεβαίωση ότι θα αυξηθεί και η επιδότηση των κτηνοτρόφων.
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι εύκολα, δεν υπάρχουν ανεξάντλητοι πόροι και θέλω να είμαι ειλικρινής με τους ανθρώπους. Αυτό που πρέπει να δούμε κατά προτεραιότητα είναι η παραγωγική αξιοποίηση των 19 δις ευρώ της νέας ΚΑΠ, αλλά και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να αναγεννηθεί ο πρωτογενής τομέας.
• Πιστεύετε ότι είμαστε στο τέλος της πανδημίας; Ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα δύσκολα;
Όλοι μας ελπίζουμε ότι η άνοιξη, η αύξηση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων θα βελτιώσουν την επιδημιολογική εικόνα, θα βοηθήσουν να υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων, και κυρίως ο φόβος.
Δεν θα μπορούσα να πω ποτέ ότι είμαστε στο τέλος της πανδημίας χωρίς να έχω επιστημονικά δεδομένα. Αυτό, όμως που μπορώ να πω, είναι ότι απέναντι στην πανδημία έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο: το εμβόλιο. Σας το λέω εγώ αυτό, κ. Αθανασίου, που νόσησα, αλλά το γεγονός ότι ήμουν τριπλά εμβολιασμένος συνέβαλε στο να αντιμετωπίσω τον ιό χωρίς σοβαρές και δυσάρεστες παρενέργειες.

• Όλοι περιμένουν μια καλή τουριστική χρονιά. Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις;
Οι προκρατήσεις δείχνουν ένα καλό κλίμα, μια θετική τάση. Η Ελλάδα αλλά και τα νησιά μας έχουν φυσική ομορφιά, είναι ελκυστικός τουριστικός προορισμός.
Την τουριστική μας ταυτότητα δεν την καταθέσαμε στα δύσκολα. Την κρατήσαμε ψηλά.
Το σημαντικό είναι να στηρίξουμε επιχειρήσεις και ανθρώπους στον τουρισμό που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, αφού δεν έχει εξομαλυνθεί πλήρως ακόμα η κατάσταση. Άλλωστε, ο τουρισμός είναι οι άνθρωποι, αυτοί τον διαμόρφωσαν, αυτοί δημιουργούν, αυτοί εργάζονται, παρέχοντας υπηρεσίες. Αυτοί είναι το πρόσωπο του τουρισμού μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου