Το «σκληρό» πρόσωπο του αποδυναμωμένου ΕΣΥ αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αλλά δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι. Αναγκαστικά φιλοξενούνται σε ασφυκτικά γεμάτους θαλάμους ή ξαπλώνουν στα παρατεταγμένα ράντζα των διαδρόμων, με αποτέλεσμα να κοιμούνται, να ξυπνούν ακόμη και να εξετάζονται σε κοινή θέα.

Υπάρχει όμως, μία σκληρότερη πραγματικότητα που δυστυχώς αποτελεί καθημερινότητα στα δημοσία νοσοκομεία: Στα…ράντζα στοιβάζονται ακόμη και βαριά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εντούτοις δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη.

Σημειώνεται, ότι το τελευταίο διάστημα η λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για κρεβάτι νοσηλείας σε ΜΕΘ αριθμεί τουλάχιστον 30 βαριά ασθενείς. Υπό τα δεδομένα αυτά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το επικείμενο κύμα εποχικής γρίπης θα αποτελέσει ακόμη ένα κράς – τεστ, με αμφίβολα αποτελέσματα, για το ΕΣΥ.

Η εικόνα που παραθέτει ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου Νίκαιας και γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, είναι ενδεικτική. Το βράδυ της Πέμπτης – δηλαδή, τρεις ημέρες μετά την γενική εφημερία της Δευτέρας – «παραμένουν στο νοσοκομείο δεκαοχτώ βαρέως πάσχοντες ασθενείς διασωληνωμένοι, μηχανικά αεριζόμενοι, εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους».

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο νοσοκομείο «Αττικόν» την περασμένη εβδομάδα. Την επομένη της γενικής εφημερίας το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο γέμισε ράντζα, στα οποία φιλοξενήθηκαν ακόμη και διασωληνωμένοι ασθενείς.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής, προστέθηκε ακόμη ένα πρόβλημα στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Νίκαιας, που σημειωτέον εφημερεύει.

«Σήμερα το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία. Όμως δεν υπάρχουν μαξιλαροθήκες και σεντόνια ούτε για τους ασθενείς ούτε για τους εφημερεύοντες γιατρούς. Μάλλον φταίνε οι πολυπλόκαμοι παρακρατικοί νοσηλευτές πράκτορες…», σχολιάζει στο προσωπικό του λογαριασμό, στο Facebook, ο κ. Παπανικολάου.

Τα ΝΕΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ