Τοπικές Ειδήσεις

Δεν εφαρμόζεται παντού ο αντικαπνιστικός νόμος! Για αθέμιτο ανταγωνισμό κάνουν λόγο οι νομοταγείς

Την ανάγκη ανάπτυξης ελεγκτικού μηχανισμού που θα αναλάβει την εποπτεία της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου ζητούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στη «δ», ιδιοκτήτες καταστημάτων, μπορεί στην πλειονότητα των καταστημάτων της Ρόδου να μην επιτρέπεται πλέον το κάπνισμα, όμως υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν έχουν συμμορφωθεί με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης της Ρόδου το μεσημέρι της Κυριακής, δύο μεγάλες παρέες ακύρωσαν την κράτησή τους και αποχώρησαν, μόλις ενημερώθηκαν ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα λέγοντας ότι θα αναζητήσουν άλλο κατάστημα, όπου το κάπνισμα επιτρέπεται στο εσωτερικό του.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη “δ” ο ιδιοκτήτης του, ο ίδιος εφαρμόζει τον νέο νόμο και απαγορεύει το κάπνισμα στο εστιατόριο, παρ’ ό,τι αρκετοί πελάτες του έχουν δυσαρεστηθεί από το γεγονός ότι θα πρέπει να βγαίνουν έξω για να καπνίσουν, όμως υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό από άλλα εστιατόρια επίσης στην πόλη της Ρόδου, όπου δεν εφαρμόζεται ο νόμος, με αποτέλεσμα πολλοί πελάτες του να προτιμούν εκείνα.
«Σε αυτή την περίπτωση, εγώ ως νομοταγής ιδιοκτήτης εστιατορίου δεν προστατεύομαι από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Παρ’ ό,τι δεν είμαστε αντίθετοι με την εφαρμογή του νόμου, το σωστό θα ήταν να υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι θα εφαρμόζεται παντού. Το ζητούμενο δεν είναι να αρχίσουμε οι καταστηματάρχες να “καρφώνουμε” ο ένας τον άλλον και να φτάσουμε σε σημείο οι νομοταγείς να είμαστε οι κακοί συνάδελφοι που ζητούμε την εφαρμογή του νόμου και από τους υπόλοιπους οι οποίοι κερδίζουν χρήματα εις βάρος μας. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα, δεν θα κάνουμε εμείς την δουλειά του κράτους, τηλεφωνώντας στον τετραψήφιο αριθμό», δήλωσε στη “δ” ιδιοκτήτης εστιατορίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπεύθυνου λειτουργίας παρακείμενης καφετέριας, όπου επίσης εφαρμόζεται στο ακέραιο ο αντικαπνιστικός νόμος.
«Από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μέχρι σήμερα, η μείωση του τζίρου έχει φτάσει στο 40% επειδή πολλοί πελάτες επιλέγουν άλλες καφετέριες που επιτρέπεται το κάπνισμα στον εσωτερικό τους χώρο. Εμείς πειθαρχήσαμε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Ήρθε την πρώτη μέρα υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου η αστυνομία μας προειδοποίησε για τα πρόστιμα, διότι κάποιοι πελάτες μας επέμεναν να καπνίζουν, και μας είπε ότι την επόμενη φορά θα επιβληθεί τσουχτερό πρόστιμο. Αναγκαστικά απαγορεύσαμε το κάπνισμα αλλά χάσαμε τακτικούς θαμώνες με αποτέλεσμα να μειωθεί και ο τζίρος. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε εγώ ο ίδιος θα τηλεφωνώ στο 1142 για τις καταγγελίες σε άλλα μαγαζιά που αυτή τη στιγμή λειτουργούν εις βάρος μας. Συμβαίνει το εξής παράδοξο, εμείς που εφαρμόζουμε τον νόμο βλέπουμε μείωση του τζίρου και οι παραβάτες καρπώνονται το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός και μάλιστα ανεβάζουν φωτογραφίες στα social media για να προσελκύσουν κόσμο. Αυτό είναι τουλάχιστον προκλητικό, να ξέρεις ότι στα 20 μέτρα υπάρχει μαγαζί που επιτρέπει κατά παράβαση του νόμου το κάπνισμα και εννοείται κάνοντας αθέμιτο ανταγωνισμό», ανέφερε στη “δ” ο υπεύθυνος λειτουργίας κεντρικής καφετέριας στη Ρόδο.
Aξίζει να σημειωθεί πως, όπως έγραψε η “δ”, πανελλαδικά οι περισσότερες καταγγελίες στο 1142, όπως προέκυψε από την πρώτη ανάλυση των στοιχείων καταγράφηκαν στη Ρόδο, όπου επίσης επιβλήθηκε και το πρώτο τσουχτερό πρόστιμο σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε δύο “θεριακλήδες” θαμώνες όσο και στον ιδιοκτήτη του καταστήματος που επέτρεψε το κάπνισμα.
Στα θετικά πάντως της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου είναι πως τα περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κυρίως στην πόλη της Ρόδου, έχουν stands με τασάκια στους εξωτερικούς χώρους για να διευκολύνουν τους πελάτες τους.
Πάντως, δεν επικρατεί η ίδια εικόνα εκτός πόλεως Ρόδου, όπου ακόμα δεν εφαρμόζεται ο νόμος και κυρίως στα μικρά χωριά όπου η εικόνα στα καφενεία και στους χώρους εστίασης, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην “δ”, είναι ίδια και απαράλλακτη με ό,τι ίσχυε πριν την εφαρμογή του νόμου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • KOSTAS    29.01.2020 14:40

    Κανετε λαθος αν νομιζετε οτι αν με οποιοδηποτε τροπο εξαναγκασετε ολους τους μαγαζατορες να τηρουν το νομο , οι παρεες θα θα ερθουν στο δικο σας μαγαζι χωρις να καπνιζουν.Οι καπνιστες απλα ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΠΟΥΘΕΝΑ. θα πιουν το καφε τους και θα φανε τα φαγητα τους ομορφα κι ωραια στα σπιτια τους και τους δικους τους ιδιωτικους χωρους χωρις οικονομικες συναλλαγες και χωρις εργαζομενους να τους εξυπηρετουν. Αυτη θα ειναι η φυσικη εξελιξη των πραγματων. Αυτο γιατι γι αυτον που κανπνιζει καφες και τσιγαρο πανε μαζι , ποτο μουσικη και τσιγαρο πανε μαζι. Ποτε ξεχωριστα.
    Στο κατω κατω η διασκεδαση ειναι ιδιωτικη υποθεση και δεν υπαρχει κανενας λογος εμεις οι καπνιστες για να διασκεδασουμε να πηγαινουμε στα αδειοδοτημενα απο το κρατος μαγαζια δηλ. για να διασκεδασουμε να … παιρνουμε αδεια απο το κρατος.
    Ας κρατησουν οι μη καπνιστες (που ειναι και οι περισσοτεροι) τα αδειοδοτημενα απο το κράτος μαγαζια και ας τεθουν υπο την προστασια των μηχανισμων του κρατους. Δεν μας ενδιαφερει καθολου μα καθολου.

  • Giorgos    26.11.2019 16:38

    Τον αντικαπνιστικό νόμο πρέπει να τον τηρούν μόνοι τους και αυτοβούλως οι ίδιοι οι πελάτες.Κατά την άποψή μου οι καταστηματάρχες πρέπει απλώς να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του. Ούτε τους αστυνομικούς μπορούν να κάνουν, ούτε να χάνουν την πελατεία τους.
    Έχω ένα παράδειγμα που με εξέπληξε ευχάριστα από την έξοδό μου το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου στη ντίσκο “Έλλη” (δεν υπάρχει άλλη ντίσκο στις μέρες μας κι έτσι δεν νομίζω κατηγορηθώ για “διαφήμιση”). Πηγαίνοντας λοιπόν στη ντίσκο είδα στην είσοδο να έχουν τοποθετηθεί τασάκια, ενώ αντίθετα στα τραπέζια μέσα στο μαγαζί δεν υπήρχε κανένα. Πρέπει να πω ότι παραξενεύτηκα. Πιο πολύ όμως με εντυπωσίασε το γεγονός ότι και οι πελάτες του μαγαζιού μικροί-μεγάλοι τήρησαν τη διάταξη του νόμου.Όποιος/α ήθελε να καπνίσει πήγαινε στην είσοδο/έξοδο του μαγαζιού. Όλοι; Ναι! Δηλαδή, σχεδόν. Δύο άτομα μόνο άναψαν τσιγάρο μέσα. Ο ένας μάλιστα αντιλήφθηκε ότι δεν πρέπει να καπνίσει τη στιγμή που πήγε να σβήσει το τσιγάρο του και συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχουν τασάκια. Είπε απλώς “Ε, δεν είμαστε καλά” αλλά στη συνέχεια πήγε έξω από το μαγαζί να σβήσει τη γόπα του και προς τιμήν του δεν άναψε άλλο τσιγάρο μέσα στη ντίσκο όλη τη βραδιά. Ο άλλος δυστυχώς ήθελε να δείξει το “μεγαλείο” του. Άναψε και ξαναάναψε τσιγάρο το οποίο το έσβηνε στο πάτωμα. Μάλιστα άναψε τσιγάρο επιδεικτικά και στην πίστα ενώ “χόρευε” πράγμα που δε συνηθίζεται ή συνηθιζόταν ever. Σκέφτηκα να του μιλήσω, αλλά τον άφησα. Γιατί; Επειδή είμαι σίγουρος πως αν τηρηθεί από όλους αυτή η ωραία εικόνα που υπήρχε στο “Έλλη” το βράδυ του Σαββάτου, ακόμα κι αυτός ο “ένας” δεν πρόκειται να ανάψει ξανά τσιγάρο και να είναι η δαχτυλοδειχτούμενη εξαίρεση.
    Κι αν μας παραξενεύει αυτή η εικόνα τού να βγαίνουμε έξω να κάνουμε το τσιγάρο μας, επειδή απλώς δεν το ‘χουμε συνηθίσει, προσωπικά το βρίσκω πολύ ωραίο και άκρως κοινωνικό.Εκεί έξω λοιπόν, καπνίζοντας, δίνεται η ευκαιρία να συναντηθούν, να μιλήσουν και να γνωριστούν και άτομα από διαφορετικές παρέες. Ειδικά το Σάββατο που είχε πιάσει και βροχούλα έξω; Πανέμορφα (μια τέντα βέβαια θα βοηθούσε)!

Σχολιασμός άρθρου