Mε αφορμή την πρόσφατη Αστυνομική επιχείρηση και την σύλληψη του διαχειριστή του δημοφιλέστερου Ελληνικού παράνομου ιστότοπου (GAMATOTV.COM), μέσω του οποίου δεκάδες χιλιάδες κινηματογραφικά έργα ήταν διαθέσιμα στους χρήστες του χωρίς καμία άδεια από τους δημιουργούς των έργων, θα θέλαμε να συγχαρούμε την Ελληνική Αστυνομία και ιδιαίτερα τον κ. Διευθυντή και τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, για τις συνεχείς και επιτυχημένες ενέργειές τους στην προσπάθεια της καταστολής ενός φαινομένου, το οποίο έχοντας λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τείνει να καταστρέψει ολοκληρωτικά την πνευματική δημιουργία και τους αντίστοιχους τομείς της οικονομίας στην χώρα μας.
Βάσει αποδείξεων που προέκυψαν από αξιόπιστες μετρήσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ιστοτόπων διαδικτυακής έρευνας και στατιστικής (ALEXA, SIMILAR-WEB κλπ.) προέκυψε ότι μέσω του ιστότοπου GAMATOTV.COM, οι χρήστες του παρακολουθούσαν καθημερινά τουλάχιστον εννιακόσιες τριάντα χιλιάδες (930.000) ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Η παράνομη αυτή δραστηριότητα προξένησε σημαντική ζημία στους δικαιούχους, η οποία, με συντηρητικούς υπολογισμούς, ανέρχεται στα τετρακόσια εξήντα πέντε εκατομμύρια (465.000.000) ευρώ – καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του ιστότοπου – ενώ η αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου από διαφυγόντα έσοδα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Εισοδήματος υπολογίζεται περίπου στα διακόσια τριάντα εκατομμύρια (230.000.000) ευρώ.
Τα ανωτέρω ποσά προκύπτουν από στοιχεία που έχουν κατατεθεί και συμπεριλαμβάνονται στην σχηματισθείσα Δικογραφία εναντίον των διαχειριστών του ιστότοπου GAMATOTV.COM, η οποία βρίσκεται σε Ανακριτικό στάδιο για την διερεύνηση της κακουργηματικής μορφής της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Η διαδικτυακή «πειρατεία» αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και είναι αξιοσημείωτο ότι η χώρα μας εξακολουθεί να κατατάσσεται πολύ ψηλά στην λίστα των προβληματικών χωρών, με σχεδόν 1 στους 2 κατόχους ευρυζωνικών συνδέσεων να είναι επισκέπτες «πειρατικών» ιστοσελίδων, με το ποσοστό να υπερβαίνει το 75% στις μικρότερες ηλικίες.
Σε διεθνές επίπεδο ο οπτικοακουστικός κλάδος διατηρεί τους τζίρους του με την ανάπτυξη νέων μορφών εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα, με αυτά τα ποσοστά «πειρατείας» δεν υπάρχουν περιθώρια επενδύσεων ή δημιουργίας νέων παραγωγών. Ο κύκλος εργασιών των νομίμων επιχειρήσεων – όσων έχουν απομείνει – έχει μειωθεί δραματικά, έχουν ήδη χαθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, το δε Δημόσιο αποστερείται σημαντικότατους πόρους που μόνο για τα οπτικοακουστικά έργα των μελών της ΕΠΟΕ ξεπερνάνε τα 315 εκ.€ ετησίως. Τα ποσά αυτά, ως δημοσιονομικά έσοδα, χάνονται από την πραγματική οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι επιτήδειοι, εισπράττουν τεράστια ποσά -«μαύρα» και αφορολόγητα- σε βάρος των δημιουργών.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει ήδη αποφανθεί σε πολλές παρόμοιες υποθέσεις που έχουν φθάσει στα Δικαστήρια, σε Α’ αλλά και Β’ βαθμό με βαριές καταδικαστικές αποφάσεις. Ενδεικτικά σε πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών επεβλήθησαν σε Α’ βαθμό βαρύτατες ποινές στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές (6 ετών κάθειρξη και 20.000€ και 3 ετών φυλάκιση και 8.000€ αντίστοιχα) παρόμοιου «πειρατικού» ιστότοπου, οι οποίοι αποκόμισαν, όπως αποδείχθηκε στο Δικαστήριο, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την παράνομη αναπαραγωγή και διακίνηση οπτικοακουστικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου με τις μεθόδους torrents και links. Η απόφαση αυτή συμπληρώνει έναν ευρύτερο αριθμό παρόμοιων καταδικαστικών αποφάσεων, στέλνοντας ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα προς όσους διατηρούν αλλά και συμμετέχουν σε ανάλογα παράνομα sites καθώς και προς όσους επιδιώκουν περιουσιακό όφελος μέσω της παράνομης εκμετάλλευσης περιεχομένου που προστατεύεται από τις διατάξεις της Πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων.
Είναι δεδομένο, ότι δεν αρκούν τα μέτρα καταστολής για να περιοριστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο το οποίο έχει σύνθετες κοινωνικο-οικονομικές πτυχές. Επιπρόσθετα χρειάζεται σωστή ενημέρωση για την ευαισθητοποίηση του κόσμου και περισσότερο για την συνειδητοποίηση των νέων, ότι η «πειρατεία» επιφέρει συνέπειες όχι μόνον οικονομικής φύσης, αλλά πολύ περισσότερο συντελεί στον περιορισμό των καλλιτεχνικών παραγωγών και του μαρασμού των εγχώριων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα περισσότερους ανέργους. Επίσης χρειάζεται και η πολιτική βούληση για την λήψη μέτρων αποτελεσματικότερης προστασίας ώστε να υπάρξουν κίνητρα για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των επενδύσεων γύρω από αυτήν.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ